Η επίλυση ήταν μια ειδική επίλυση στην οποία οι πωλήσεις δεν εξαρτώνται πλέον από τα συνολικά ποσοστά ανά οικόπεδο
Χάρη στον νέο νόμο περί κτηματολογίου και υποθηκών που εγκρίθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να μεταβιβάζουν ελεύθερα τις περιουσίες τους χωρίς να εξαρτώνται από άλλους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.
Για λόγους σαφήνειας αναφέρεται ότι σε πολυώροφα κτίρια κατοικιών τα χιλιοστά στο οικόπεδο που αντιστοιχούν σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, αποθήκες, καταστήματα κ.λπ.) πρέπει να είναι 1.000 και όχι περισσότερα.
Ωστόσο, στα χιλιάδες κτίρια κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, το σύνολο των χιλιάδων ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε οικόπεδα ΚΑΕΚ, είτε λόγω λαθών είτε λόγω σκοπιμότητας σε ατομικές συμβάσεις, ξεπερνά τις 1.000.
Αυτό έχει ως {αποτέλεσμα}, πρώτον, ότι τα ακίνητα δεν είναι εγγεγραμμένα στο κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακείο και, δεύτερον, στο ότι δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.
Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, για να μπορέσουν αυτοί οι ιδιοκτήτες να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν την περιουσία τους, θα πρέπει να πείσουν όλους τους άλλους συνιδιοκτήτες να τροποποιήσουν την οριζόντια πράξη του κτιρίου.
Ωστόσο, στην πράξη αυτό είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο, διότι η υπογραφή/συγκατάθεση πρέπει να υπογράφεται από όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην πολυκατοικία ή από τους κληρονόμους τους σε {περίπτωση} θανάτου.
Πλέον, χάρη στη νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ψηφιοποίησης, η υπέρβαση του συνολικού αριθμού χιλιοστών δεν θα λαμβάνεται υπόψη σε πρώτη φάση.
Το ακίνητο θα εγγραφεί στα κτηματολογικά βιβλία, άρα και η πώληση/μεταβίβαση, αλλά το σύστημα θα καταγράφει πληροφορίες για την εκκρεμή τροποποίηση του οριζόντιου προσδιορισμού ιδιοκτησίας.
Τι παρέχεται;
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο σχέδιο πράξης του υπουργείου Ψηφιοποίησης Κτηματολογίων και Υποθηκών, οι διαβουλεύσεις του οποίου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη και η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε χθες και πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.
Ο νέος κανονισμός ορίζει ότι: «Οι συναλλαγές σε θέματα ακίνητης περιουσίας/διαιρεμένης περιουσίας (προτάσεις ιδιοκτησίας ορόφου) όπου έχει προστεθεί υπέρβαση χιλιοστών στην πράξη ορόφου μπορούν πλέον να καταχωρούνται στα κτηματολογικά μητρώα με τεκμαρτό αντίστοιχο ποσοστό στην κοινή επικράτεια. του οικείου διαιρεμένου ακινήτου, έως ότου υποβληθεί αίτηση μεταβολής του ιδιοκτησιακού ορίζοντα για την αποκατάσταση και άρση του υπερβάλλοντος. Αυτό έλυσε το ζήτημα της μη εγγραφής.»
Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στα «NEWS» ο υφυπουργός ψηφιακής διαχείρισης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, «άλλο ένα προβληματισμός απόλυτου παραλογισμού στις μεταβιβάσεις ακινήτων λύνει το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε στις 12 Δεκεμβρίου. Χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια «κόλλησαν» γιατί το άθροισμα των χιλιοστών που δηλώνονταν στα συμβόλαιά τους ξεπέρασε τα 1.000 και το σύστημα τους απέρριψε. Θεωρούμε ότι είναι καθήκον του κράτους να απλοποιεί τις συναλλαγές και όχι να ψάχνει διαρκώς δικαιολογίες για να ενοχλεί τους πολίτες. Αλλάζουμε νόμο, αλλάζουμε το πληροφοριακό σύστημα για να δώσουμε μια ευκαιρία σε πολίτες που ήταν όμηροι της γραφειοκρατίας τόσα χρόνια».
«Η προετοιμασία και η τήρηση του κτηματολογίου και του υποθηκοφυλακείου αποκάλυψε ένα σοβαρό προβληματισμός που υπήρχε σε χιλιάδες κτίρια κατοικιών σε όλη τη χώρα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος Στράτος Παραδιάς.
«Η σημαντική αυτή διάταξη απελευθερώνει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, δίνοντας τη ικανότητα τόσο της εγγραφής ακινήτων όσο και της σύνταξης συμβάσεων μεταβίβασης ακινήτων χωρίς την – πρακτικά αδύνατη – συνεργασίας όλων των συνιδιοκτητών», προσθέτει.