Υπό την αιγίδα του Hyperfund, το νέο fund δεν θα «ανταγωνίζεται» άλλα επενδυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά θα λειτουργεί παράλληλα με αυτά
Νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τη χώρα ανοίγει το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο ιδρύθηκε και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπερταμείου, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος του ΔΣ Γρηγόρης Δημητριάδης. .
Όπως φαίνεται από τις ομιλίες τους, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, που δεν θα «ανταγωνίζεται» άλλα επενδυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα που λειτουργούν παράλληλα, θα κατευθύνει κεφάλαια σε ελληνικές εταιρείες με ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης, με βάση δραστηριότητας την δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια των στρατηγικών. βασική συμβολή στην ελληνική οικονομία μέσω της απασχόλησης και της ενίσχυσης των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων.
Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης (Υπερθησαυρός): Έργο εγγραφής 36.000 δημοσίων ακινήτων
Τι θα χρηματοδοτήσει;
Ο πράσινος μετασχηματισμός, η κυκλική οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα επωφεληθούν από τα κονδύλια που διατίθενται σε αυτούς τους τομείς, με βλέμμα στο μέλλον και με στόχο τη παραγωγή προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία και την οικονομία.
Τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα προέρχονται από το Δημόσιο σύμφωνα με τύπο που προβλέπει: Αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αξίας τους θα διοχετεύονται στο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων. Το υπόλοιπο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Για τη παραγωγή του νέου Αμοιβαίου Κεφαλαίου, χρησιμοποιήθηκε η BlackRock, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη παραγωγή αυτού του τύπου σχημάτων, το σχέδιο της οποίας να ιδρύσει ένα νέο Αμοιβαίο Μέρος έγινε σάρκα και οστά αφού έλαβε το πράσινο φως από το άτομο που εποπτεύει το EMS. Με τη σφραγίδα μεγάλων εταιρειών και οργανισμών το Υπερταμείο μπαίνει σε νέο στάδιο αλλάζοντας σελίδα και… μέρος.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2016 ιδρύθηκε Υπερταμείο, το πεδίο αρμοδιοτήτων του οποίου περιελάμβανε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσίας Δημόσιας Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μετοχές στην 5G Α.Ε. Ο Οργανισμός Πολιτικών Συνδέσμων, το Γραφείο Μεταφορών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και οι θυγατρικές του Μόνιμη Κυκλοφορία (ΣΤΑΣΥ), Οδική Κυκλοφορία (ΟΣΥ), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΔΕΗ, ΔΗΜΟΧΕΙΕΣ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), ΕΛΤΑ (ΕΛΤΑ). ), Διώρυγα Κορίνθου, Sole Greek, Κεντρική Αγοράστρια Θεσσαλονίκης, GAIOSE και TEF-HELEXPO.
Κοινωνική και οικονομική ευημερία
Ένα τυπικά ελληνικό εθνικό ταμείο, όπως το νέο Ταμείο, με μεγάλο «απόθεμα» κεφαλαίων θα μπορούσε – αφού ξεπεράσει τις άγκυρες και τις παθολογίες του κράτους και του ιδιωτικού τομέα – να αποτελέσει μια σταθερή βάση για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων και επενδύσεων από μεγάλους παίκτες με μια ισχυρή αλλαγή στην αγοράστρια.
Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα ανοίγει τον δρόμο για το Αμοιβαίο Μέρος να ξεκινήσει τη λειτουργία του με γερές βάσεις. Το αν «χτίζει» πάνω τους θα φανεί στην πορεία.
Σε κάθε {περίπτωση}, η πρόκληση για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι τεράστια. Εάν στην πράξη το νέο Ταμείο καταφέρει να δώσει στην ελληνική οικονομία αναπτυξιακή δυναμική προσελκύοντας διεθνή κεφάλαια, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει έναν πρωτοφανή αναπτυξιακό μαραθώνιο, ας μην ξεχνάμε τους πόρους που ρέουν και θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, νέα ΕΣΠΑ και ξένες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη ιδεών και την κοινωνική ευημερία.