Τι λέει η Bank of America για τον αντίκτυπο της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης
Η δυναμική της ανάπτυξης θα αποδυναμωθεί και οι αγορές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, θα βιώσουν ένα δύσκολο εξάμηνο. Αυτή είναι η βασική κρίση της Bank of America για τον κόσμο στις αρχές του 2024, υποθέτοντας ότι ο αντίκτυπος της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης θα υλοποιηθεί πλήρως τους πρώτους έξι μήνες.
Κοιτάζοντας μπροστά στις ευρωπαϊκές αγορές το 2024, η Bank of America βλέπει μια επιστροφή… σοβαρότητας στην οικονομία και τις αγορές. Η απροσδόκητη φετινή μακροοικονομική ανθεκτικότητα, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, προέκυψε κατά τη γνώμη της από επιβράδυνση του αποδυναμωμένου πιστωτικού κύκλου, που αντισταθμίστηκε από αυξημένα δημοσιονομικά κίνητρα και στήριξης από εταιρείες που μείωσαν τις εκκρεμείς παραγγελίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ελληνικά ομόλογα: γιατί η BofA συνιστά μακροχρόνιο 5ετές ομόλογο
Ωστόσο, τα πράγματα θα μαλακώσουν τώρα μέχρι τα μέσα του 2024 καθώς: (α) ο πλήρης αντίκτυπος της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης θα γίνει αισθητός σε όλο τον πιστωτικό κύκλο, (β) η επιβράδυνση των δημοσιονομικών κινήτρων των ΗΠΑ και (γ) η ρευστοποίηση θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα εκκρεμείς παραγγελίες. Ωστόσο, το 2024 δεν θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς η BofA αναμένει ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλάζει.
Ωστόσο, η Bank of America ήταν επιφυλακτική (στην ανάλυσή της στις 20 Νοεμβρίου 2023) και όσον αφορά την ελληνική οικονομία, η οποία αναμένει να αναπτυχθεί μόνο κατά 1% το 2024, σε σύγκριση με πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 2% που ανέμεναν οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές για την ελληνική οικονομία. οικονομία. Ωστόσο, σε ξεχωριστή ανάλυση κειμένου των επενδυτικών θέσεων, συνέστησε μακροχρόνια 5ετή ελληνικά ομόλογα σε σύγκριση με τα πορτογαλικά.
Δύσκολοι μήνες για τις ευρωπαϊκές αγορές
Η BofA εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υποχωρήσουν κατά περίπου 15% μέχρι τα μέσα του έτους, καθώς η κακή απόδοση παγκόσμιας ανάπτυξης αυξάνει το ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές του Stoxx 600 μέχρι τα μέσα του έτους. Αυτή η εικόνα θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τη μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εκτιμούν την ασθενή ανάπτυξη ιδεών και τον υποτονικό πληθωρισμό.
Αναμένει επίσης ότι ο κύκλος κερδών θα αποδυναμωθεί σημαντικά, με την πρόβλεψη Stoxx 600 EPS (κέρδη ανά μετοχή) να μειωθεί κατά περισσότερο από 15% μέχρι το τέλος του έτους καθώς η μακροοικονομική δυναμική αποδυναμώνεται.
Συνολικά, αυτές οι προβλέψεις υποδηλώνουν πτώση 15% του δείκτη Stoxx 600 στις 390 μονάδες έως τα μέσα του έτους και ανάκαμψη στις 420 μονάδες έως το τέλος του έτους, καθώς η βελτίωση της δυναμικής ανάπτυξης και η συνεχιζόμενη πτώση των πραγματικών επιτοκίων οδηγούν σε επαναξιολόγηση της αξιολόγησης.
Απειλές
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το πτωτικό βασικό σενάριο είναι η ισχυρότερη μακροοικονομική δυναμική ως απάντηση σε μια νωρίτερα από την αναμενόμενη χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών (μειώσεις επιτοκίων), υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και μεγάλης κλίμακας δημοσιονομική στήριξη από την Κίνα.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ζημίας είναι μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου λόγω των αυξανόμενων ποσοστών αθέτησης.