Το τρίτο όχημα ειδικού σκοπού ιδρύθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. – Πώς προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ
Το τρίτο όχημα ειδικού σκοπού εισήχθη από την Τράπεζα Πειραιώς για την {εφαρμογή} του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΓΖ), το οποίο εγκρίθηκε από το δικαστήριο πριν από 4 χρόνια, στις 26 Μαρτίου 2019.
Ειδικότερα, χθες Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, δημιουργήθηκε μια ανώνυμη εταιρεία, η Sirrus Monoprosopi (SPV 3), με σκοπό τη λειτουργία εργοστασίου στην περιοχή Λευκώνα Σερρών, καθώς και μηχανολογικού εξοπλισμού.
Το μετοχικό μέρος της εταιρείας ύψους 10.980.000 ευρώ θα καλυφθεί και θα καταβληθεί πλήρως από τη μοναδική ιδρυτή, την Τράπεζα Πειραιώς. Ειδικότερα, μέσω καταβολής μετρητών 2.622.813,65 ευρώ, καθώς και εισφοράς στην πιστωτική της απαίτηση προς την ΕΒΖ ποσού 8.357.186,35 ευρώ.
Αξίας περιουσίας και μηχανημάτων
Η έκταση του οικοπέδου στο οποίο βρίσκονται οι πρώην εγκαταστάσεις της ΕΒΖ στις Σέρρες είναι 861.242 τ.μ.
Στα παραπάνω Υπάρχει βιομηχανικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 34.694 m2, το οποίο περιλαμβάνει αίθουσες παραγωγής, συσκευασίες, αποθήκες, δεξαμενές νερού, εγκατάσταση παραγωγής pellet κ.λπ.
Σύμφωνα με την έκθεση των εκτιμητών από την έρευνας που διεξήγαγαν στις αρχές Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι οι εγκαταστάσεις ήταν ακατάλληλες για χρήση, γεγονός που προέκυψε από τη μακροχρόνια ακινησία του οικοπέδου.
Επιπλέον, αφαιρέθηκε κάποιος εξοπλισμός που βρισκόταν κοντά στην αποθηκευτική μονάδα και προερχόταν από τον εξοπλισμό της εγκατάστασης παραγωγής ζάχαρης Ξάνθης. Όταν έκλεισε το εργοστάσιο της Ξάνθης πριν από περίπου 10 χρόνια, ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στον Λευκώνα για αποθήκευση.
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι αφαιρέθηκαν 3 στα 4 μηχανήματα συσκευασίας, ενώ σημειώνεται ότι η εργοστασιακή μονάδα παρουσιάζει σημάδια φθοράς.
Από τη μακροσκοπική τους επιθεώρηση, τα υπάρχοντα μηχανήματα φαίνεται να είναι ασυντήρητα και να στερούνται των απαραίτητων πιστοποιήσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, δεν παρατηρήθηκαν θεμελιώδεις βλάβες σε ηλεκτρικούς πίνακες, υποσταθμούς, πίνακες ελέγχου κ.λπ.
Από την έκθεση των εκτιμητών προκύπτει ότι η αξίας του ακινήτου είναι 7.381.313 ευρώ, του μηχανολογικού εξοπλισμού 2.147.801 ευρώ, των μέσων μεταφοράς 82.058 ευρώ, των επίπλων και λοιπού εξοπλισμού 67.193 ευρώ και ότι η αγοραία αξίας των ακινήτων παγίων. του αξιολογούμενου εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 9.678.366 ευρώ.
Το εργοστάσιο ζάχαρης στις Σέρρες ήταν το τρίτο εργοστάσιο της ΕΒΖ μετά από αυτά της Λάρισας και του Πλατύ. Κατασκευάστηκε το 1961-62 και τέθηκε σε λειτουργία το 1963, με δυναμικότητα 2.000 τόνων τεύτλων την ημέρα.
Ήταν το τρίτο εργοστάσιο της εταιρείας με παραγωγική ικανότητα. Η επέκταση που έγινε το 1985 αύξησε την παραγωγική της ικανότητα σε 4.000 τόνους τεύτλων την ημέρα και, μετά από εσωτερικές βελτιώσεις, πέτυχε ικανότητα επεξεργασίας 5.000 τόνων τεύτλων την ημέρα με δυναμικότητα παραγωγής ζάχαρης έως 60.000 τόνους ετησίως.