Η επίλυση της κλιματικής κρίσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική επιχειρηματικότητα
Ενεργή {συμμετοχή} στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο ΣΕΒ.
Για την ελληνική βιομηχανία, όπως και για ολόκληρη την οικονομία, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της οικολογικής μετάβασης με τρόπο που να διασφαλίζει την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα είναι υψίστης σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ διοργάνωσε δύο συζητήσεις υψηλού επιπέδου την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, με επικεφαλής την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, στο περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής στο COP 28.
Κλιματική αλλαγή: Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν την υγεία και την οικονομία
Δύο συζητήσεις
Η πρώτη συζήτηση έγινε μεταξύ του κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Προέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ και της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., και του Εκτελεστικού Προέδρου της Iberdrola, κ. Ignacio Galan με θέμα: «Συνάντηση Βιομηχανίας και Καθαρής Ενέργειας».
Στη δεύτερη συζήτηση, ο κ. Παπαλεξόπουλος ήταν συντονιστής του πάνελ με τίτλο «Πρασινίζοντας τη Βιομηχανία», στο οποίο συμμετείχαν ανώτατα διευθυντικά στελέχη από εταιρείες-μέλη του ΣΕΒ όπως ΤΙΤΑΝ ΑΕ, ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Μυτιληναίος Α.Ε. Οι ελληνικές εταιρείες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε διεθνές κοινό σημαντικές επενδύσεις, πολύτιμη τεχνογνωσία και σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Παπατσώνη (ΤΕΜΕΣ): Μείωση της χρήσης φυσικών πόρων στον τουριστικό τομέα
Στο πάνελ μίλησε η κα Α. Μαρίνα Παπατσώνη, γενική διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης και εταιρικών υποθέσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η ΤΕΜΕΣ τόνισε ότι «η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για την τουριστική βιομηχανία, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Στην TEMES, η βιωσιμότητα είναι μέρος του DNA μας και βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού μας σχεδίου. Ως μέρος της στρατηγικής μας για την κλιματική αλλαγή, έχουμε ήδη επιτύχει σημαντικές μειώσεις στη χρήση φυσικών πόρων και εκπομπών στην Costa Navarino, με απώτερο στόχο την επίτευξη καθαρής μηδενικής απόδοσης για όλες τις εγκαταστάσεις μας έως το 2050. Δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες λύσεις, αλλά η δέσμευση, η βιωσιμότητα ως θεμελιώδης προϋπόθεση της ανάπτυξης».
Κεραμίδας (Μυτιληναίος): Ανάπτυξη ιδεών έργων αποθήκευσης ενέργειας
Στη δήλωσή του, ο κ. Νίκος Κεραμιδάς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Μυτιληναίος Α.Ε., σημείωσε ότι: «Χάρη στη φιλόδοξη αλλά και προσεκτική πορεία μείωσης των εκπομπών CO2 που καθόρισε η MYTILINEOS Energy & Metals, με ορόσημο το 2030 και ορίζοντα έως το 2050, συμμετέχει έμπρακτα στις παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αναπτύσσοντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο, συμβάλλει καθοριστικά στη ριζική αλλαγή που καλείται να επιτύχει η ανθρωπότητα, ειδικά στον τομέα της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Το ζητούμενο τώρα είναι να εφαρμοστούν θετικές πολιτικές που θα στηρίξουν αυτό το έργο. Ιδιαίτερα για τη βιομηχανία μετάλλων, η οποία είναι το κλειδί για τη μετάβαση και είναι εκτεθειμένη στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, η Ευρώπη πρέπει να επανεκτιμήσει τα εργαλεία μετασχηματισμού της, συνδυάζοντας αποτελεσματικά τις προτεραιότητες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου με τη μείωση των εκπομπών.
Cirrus (ΤΙΤΑΝ): Πράσινη ανάπτυξη ιδεών
Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Κύρκος, Διευθυντής Ψηφιοποίησης και Στρατηγικής της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., σημείωσε: «Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει βάλει εδώ και καιρό στο επίκεντρο της στρατηγικής του την οικολογική ανάπτυξη ιδεών. Επικεντρωμένη στην επιτάχυνση της μετατροπής της σε διεθνώς κορυφαίο όμιλο στον τομέα των πράσινων οικοδομικών υλικών, συνεχίζει να πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις και στην Ελλάδα, όπως η ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας pre-pouring στο εργοστάσιο Καμάρι στη Βοιωτία και η {συμμετοχή} της στο Perlites Aegean, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα τις ανάγκες ποζολάνης του Ομίλου, οι οποίες μαζί δίνουν τη ικανότητα στον Όμιλο να επεκτείνει περαιτέρω τη γκάμα προϊόντων τσιμέντου χαμηλών εκπομπών. Επιπλέον, ατενίζοντας το μέλλον, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θα συνεχίσει να υλοποιεί το καινοτόμο και μεγαλύτερο έργο δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» στο εργοστάσιο στο Καμάρι που έχει ήδη επιλεγεί από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση του οικολογικού μετασχηματισμού του κλάδου και επιτύχουμε ένα ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, προσφέροντας στους πελάτες μας ευκαιρίες για πράσινη ανάπτυξη ιδεών στην Ευρώπη».
Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Οι ελληνικές εταιρείες αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημείωσε ότι: «Δεδομένης της ανάγκης προσαρμογής στην παγκόσμια ζήτηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και του μετασχηματισμού της πράσινης ενέργειας που συντελείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς στην Ευρώπη, οι ελληνικές εταιρείες είναι πρωτοπόροι στον διεθνή χώρο, επενδύοντας σε υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες που συνδυάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη ιδεών με την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό και από το στάδιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο COP28, μέσω της θέσης του Υπουργείου Ενέργειας, θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να αναδειχθούν οι βιώσιμες στρατηγικές και οι εμβληματικές «πράσινες» δραστηριότητες των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγικές βιομηχανίες. ενέργειας, αλλά και στον τουρισμό, παρουσιάζοντας τόσο την εμπειρίας και την τεχνογνωσία τους όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.