Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, το ΑΕΠ της Ελλάδας παρέμεινε στάσιμο
Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, ενώ στασιμότητα καταγράφηκε σε σχέσης με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Σε {επίπεδο} ζώνης του ευρώ, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 κατά 0,6% και στην ΕΕ κατά 0,5%.
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε ελαφρά κατά 0,1%, ενώ στην ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητο.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις από έτος σε έτος καταγράφηκαν στη Μάλτα (7,1%), την Κροατία (3%) και τη Ρουμανία (2,9%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (5,6%), την Εσθονία (4%) και το Λουξεμβούργο ( 1,8%).
Οι επιμέρους τομείς συμβάλλουν στο ΑΕΠ
Το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ (το προηγούμενο τρίμηνο κατά 0,0% και +0,2%, αντίστοιχα). Οι κρατικές δαπάνες τελικής κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 0,3% και στις δύο ζώνες. Ο σχηματισμός κεφαλαίων στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σταθερός και στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,2% (-0,1% και +0,1% αντίστοιχα). Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ (-1,1% στη ζώνη του ευρώ και -1,0% στην ΕΕ). Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,4% στην ΕΕ (0,0% και -0,1% αντίστοιχα).
Καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών
Οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών είχαν θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες – μ.μ.). Οι συνεισφορές από τις τελικές κρατικές δαπάνες ήταν θετικές στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ (+0,1 π.μ.), ενώ οι συνεισφορές από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου ήταν αμελητέες και στις δύο ζώνες. Οι συνεισφορές από το εξωτερικό ισοζύγιο ήταν αμελητέες για τη ζώνη του ευρώ και θετικές για την ΕΕ (+0,2 π.μ.), ενώ οι συνεισφορές από την προοδευτικότητα των μετοχών ήταν αρνητικές και για τις δύο περιοχές (-0,3 ppm στη ζώνη του ευρώ και -0,5 ppm για την ΕΕ).
Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων
Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο στην ευρωζώνη και την ΕΕ κατά 0,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,3% και στην ΕΕ κατά 1,25%.
Οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμειναν αμετάβλητες στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην Ε.Ε.