ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Λάδι κινητήρα: Επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. έως το 2030 στην ενεργειακή μετάβαση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ συμμετέχοντες στη COP28, τη σημαντικότερη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή

«Η MORE παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της για 2 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030. Οδηγούμε το μέλλον της ενέργειας μέσω ενός εκθετικά αυξανόμενου χαρτοφυλακίου έργων. Σήμερα εργαζόμαστε στρατηγικά για ένα βιώσιμο και καλύτερο αύριο μέσω ανθεκτικών ενεργειακών συστημάτων, με όλα τα μέρη να συνεργάζονται για να επιτύχουμε περισσότερη ενέργεια και περισσότερες εναλλακτικές», ήταν το μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της MORE (Motor Oil Renewable Energy), κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, από το Ντουμπάι. στη φετινή COP.

Η δυναμική της ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα, τα υλοποιημένα έργα για τον πράσινο μετασχηματισμό, καθώς και η ψήφος εμπιστοσύνης της παγκόσμιας κοινότητας στις προοπτικές της Ελλάδας, τόνισαν οι συμμετέχοντες σε ένα ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης «Η ποικιλία της ενέργειας ως θεμελιώδης συμβολή στην βιώσιμη ανάπτυξη ιδεών – Ενεργειακή ποικιλία, βασικός παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης» που διοργάνωσε η MORE στο πλαίσιο COP28.

Motor Oil: Ένα κοινωνικό μήνυμα ζωής και ελπίδας σε Αθήνα και Λουτράκι

Στόχος είναι η επίτευξη ηγετικής θέσης και περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ο γενικός διευθυντής Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι παρά τις εξωτερικές αλλαγές και τις συνεχείς κρίσεις, οι επενδύσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό θα πρέπει να επιταχυνθούν, καθώς είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι λόγω της ιδιαίτερα στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, η χώρα έχει μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, όμως, εστίασε και στην ανάγκης δημιουργίας ενός ενάρετου κύκλου στον οποίο θα αναπτυχθούν όλοι οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Έτσι, η βιώσιμη ανάπτυξη ιδεών και η κυκλική οικονομία θα επιταχυνθούν με την εξαγωγή εγχώριων ενεργειακών πόρων.

Αναφερόμενος στη δυναμική ανάπτυξη ιδεών της MORE, ο Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η MORE θα πρωταγωνιστήσει στο νέο ενεργειακό περιβάλλον. Διαθέτει ήδη ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 837 MW, εκ των οποίων το 94% είναι μονάδες παραγωγής που βασίζονται σε αιολικά πάρκα. Τόνισε μάλιστα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το αποκορύφωμα του πράσινου μετασχηματισμού γιατί χρησιμοποιείται για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων όπως το υδρογόνο και το μεθάνιο.

Αναφερόμενος στο φιλόδοξο σχέδιο των 2GW, υπενθύμισε ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος και η MORE εργάζεται στρατηγικά και εντατικά για να τον πετύχει, χρησιμοποιώντας συμμαχίες και ταλαντούχο ανθρώπινο {δυναμικό}. Σημαντικό ανταγωνιστικό {πλεονέκτημα} αποτελεί η ώθηση που δίνει ο Όμιλος Motor Oil, ο ενεργειακός ηγέτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ηγείται της ενεργειακής μετάβασης, μέσω του μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Με τη σειρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Ευρωπαίος Διευθυντής του Ομίλου Motor Oil, που συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης, εστίασε στη σημασία των εναλλακτικών καυσίμων στην πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη ιδεών. Ειδικότερα, εστίασε στον βασικό ρόλο που θα παίξει το υδρογόνο, άρα και στα εμβληματικά έργα που ήδη υλοποιεί η Motor Oil Group προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηφώτης, η Motor Oil Group έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Med για την ανάπτυξη ιδεών της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη ιδεών της «Blue Med» περιλαμβάνει μια σειρά από καινοτόμα έργα, όπως το IRIS (σύστημα δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης CO2), το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας ή το EPHYRA (σύστημα ηλεκτρολύσεως για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου), TRIERES (κοιλάδα υδρογόνου ) και REA/REAH2 (σταθμοί υδρογόνου), οι οποίοι ήδη υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση από το Clean Hydrogen Partnership/Horizon Europe και το CEF-Transport, αντίστοιχα.

Τέλος, στο ίδιο πάνελ συμμετείχε ο κ. Στέφανος Αγιάσογλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΥ Α.Ε. ο οποίος τόνισε τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης κινητικότητας στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το κλίμα. Παράλληλα, εστίασε και στη χρήση του υδρογόνου ως εναλλακτικού καυσίμου που μπορεί να αποφέρει άμεσα και πρακτικά οφέλη αλλά και {εφαρμογή}, καθώς η ΟΣΥ έχει ήδη δεσμευτεί για τη λειτουργία 3 λεωφορείων υδρογόνου μέσω της συμμετοχής της στο έργο της Τριερές. Ωστόσο, σημαντικότητα παράγοντας για την επίτευξη όλων των φιλόδοξων στόχων και σχεδίων των επιχειρήσεων είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο θεσμικό πλαίσιο.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε τη βούληση της πολιτείας να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση σε ένα εύρυθμο πλαίσιο, διατηρώντας συνέπεια και ταχύτητα δράσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η συνετή χρήση των διαθέσιμων πόρων και η τεράστια ευκαιρία που έχει η χώρα μας να εξελιχθεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο.

Leave a comment