ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επιχειρηματικές βεντέτες: εννέα περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βεντέτας

Οι πιο συγκλονιστικές οικογενειακές συγκρούσεις και δικαστικές διαμάχες μεταξύ μελών ελληνικών εταιρειών

Οι ειδήσεις είναι γεμάτες οικογενειακά δράματα, από την αρχαία ελληνική μυθολογία μέχρι σήμερα (σίγουρα και… αύριο). Ακόμη περισσότερο όταν εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της PwC «11th Global Family Business Survey – Results of Greek Family businesses», οι οικογενειακές συγκρούσεις στην επιχειρηματίας συμβαίνουν συχνότερα στην Ελλάδα παρά αλλού και σπάνια επιλύονται μέσω νομοθετικών μηχανισμών ή υπηρεσιών επίλυσης συγκρούσεων.

Μάρμαρα Παυλίδη

Η διαμάχη στην οικογένεια Παυλίδη είναι άλλη μια {περίπτωση} ενδοοικογενειακής επιχειρηματικής αντιπαλότητας.

Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν η Χριστίνα και ο Κυριάκος Παυλίδης, μαζί με τις συζύγους τους, Αχιλλέα Χατζόπουλο και Μακρίνα Αθανασιάδου, κατηγορούν τον κουνιάδο τους Χριστόφορο, κατηγορώντας τον ότι τους εξαπάτησε πουλώντας και εξαγοράζοντας τον Μάρμαρα Παυλίδη μέσω παραγγελίας ECM Partners. να τους διώξουν από την εταιρεία.

Η διαφορά αφορά την τιμή πώλησης των μετοχών της εταιρείας, καθώς χαρακτηρίζεται πολύ χαμηλότερη από την πραγματική τους αξίας.

Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Παυλίδης κάνει λόγο για αυθαίρετο «κατασκεύασμα», ενώ τόνισε ότι οι παραπάνω «συκοφαντικές καταγγελίες» θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση από τα αρμόδια πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία τι ακριβώς συνέβη με την πώληση των Μαρμαρά Παυλίδη και της APE ENERGARM πριν από 2 χρόνια στην ECM Partners και μετά την μεταπώλησή τους στον Χριστόφορο Παυλίδη θα το ερευνήσουν τα δικαστήρια.

Να σημειωθεί ότι η Marmara Παυλίδης είναι μια από τις εθνικές εταιρείες εξόρυξης μαρμάρου, με 40 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των φυσικών πετρωμάτων και ηγέτης στον κλάδο του μαρμάρου παγκοσμίως.

Κλωστή πεταλούδα

Προς το παρόν σε λεκτικό {επίπεδο} βρίσκεται η διαμάχη μεταξύ των κληρονόμων του Ελευθέριου Μουζάκη, του «έντιμου Έλληνα φορολογούμενου» και ιδρυτή της ιστορικής εταιρείας Κλωστάι Πεταλούδας.

Ο Ελευθέριος Μουζάκης, ο οποίος πέθανε το 2006, περιέλαβε στη διαθήκη του έναν άθραυστο όρο ότι η εταιρεία του δεν θα μπορούσε να πουληθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

Δεδομένου ότι η ημερομηνία αυτή έχει ήδη παρέλθει από την έκτακτη γενική συνέλευση τον περασμένο Ιανουάριο, η δεύτερη σύζυγος του αείμνηστου Ελ. Έξω από το ΔΣ παρέμειναν η Μουζάκη, η Ελευθερία και η κόρη της Αικατερίνη. «Μας διώχνουν», είπε στη συνέχεια η Ελευθερία Μουζάκη στην κόρη της, η οποία παρακολουθούσε τη γενική συνέλευση διαδικτυακά. Ο John Paul Gagnum, εγγονός του Ελευθέριου Μουζάκη, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (από τον Σεπτέμβριο του 2022).

Να σημειωθεί ότι η κύρια δραστηριότητα του Μουζάκη, η κλωστοϋφαντουργία, δεν είναι κερδοφόρα εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εταιρεία καταφέρνει να αντισταθμίσει αυτές τις ζημιές με τη λειτουργία μεγάλων ακινήτων και την είσπραξη ενοικίων.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν εντάσεις στην τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας.

Η περιουσία του «πρωτονήρου των ελληνικών εξαγωγών», με τον οποίο αντάλλαξε {απόψεις} ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ. και ο πόλεμος των απογόνων μόλις ξεκίνησε.

Πλατεία της πόλης

Με κύκλο εργασιών 375 εκατ. ευρώ το 2022, περίπου 245 καταστήματα και 4.000 εργαζομένους, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Market In συγκαταλέγεται στις δέκα κορυφαίες του οργανωμένου λιανικού εμπορίου τροφίμων. Ωστόσο, ο θάνατος του ιδρυτή της εταιρείας Τόμας Ράμμος, ο οποίος πέθανε πρόωρα τον χειμώνα του 2021 αφού προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, αποκάλυψε μια ενδοοικογενειακή διαμάχη ανάμεσα στις δύο κόρες του που κατέληξε στα δικαστήρια.

Και αυτό γιατί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 η Μαργαρίτα Ράμμου κατέθεσε δύο αγωγές κατά της αδερφής της Ευλαμπίας, ζητώντας την ακύρωση προηγούμενων διαχειριστικών αποφάσεων σχετικά με συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρείας στη Λευκάδα προς τη Δουκάτο Μονοσωρωπή Ανώνυμη Εταιρεία. Πρόκειται για εταιρεία ενοικίασης καταλυμάτων, με επικεφαλής τον Π. Χαροντάκη

και αντιπρόεδρος της Market In, όπου διοικεί μαζί με την Ευλαμπία Ράμμου.

Σημαντική είναι επίσης η παραγωγή της εταιρείας συμμετοχών JEP SA με μετόχους τη Γιαννούλα, σύζυγο του ιδρυτή της εταιρείας, και την κόρη τους Ευλαμπία. Και οι δύο γυναίκες συνεισέφεραν ποσοστιαία μερίδια από τις μετοχές τους στο Market In στην εταιρεία JEP AE, της οποίας το μετοχικό μέρος ανέρχεται σε 1,158 εκατ. ευρώ. Οι εισφερόμενες μετοχές αποτιμήθηκαν από ορκωτούς ελεγκτές, γεγονός που δείχνει ότι η τρέχουσα αξίας του Market In είναι 14 εκατ. ευρώ.

Creta Farms

Χαρακτηριστική {περίπτωση} ενδοοικογενειακής διαμάχης που παραλίγο να τινάξει στον αέρα μια εταιρεία ήταν η υπόθεση Creta Farms.

Η «βεντέτα» μεταξύ των αδελφών Κωνσταντίνου και του διωγμένου από το Ρέθυμνο Εμμανουήλ Δομαζάκη, με εκατέρωθεν καταγγελίες για κακοδιαχείριση, μηνύσεις, μηνύσεις έως και μηνύσεις, έχει πλήξει σοβαρά την αλλαντοβιομηχανία.

Και ενώ τα αδέρφια έδωσαν μια ανελέητη μάχη για την υπεροχή σε μια εταιρεία που ουσιαστικά δεν ήταν δική τους γιατί είχε χρεοκοπήσει, η Creta Farms τελικά ανέλαβε η Impala Hellas του Δημήτρη Βιντζηλαίου.

ΜΕΒΓΑΛ

Δυο οικογένειες, μια παρέα, ένας επαγγελματικός «γάμος» που δεν έγινε και πολλές λογομαχίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια για τη διοίκηση και τους μετόχους της ΜΕΒΓΑΛ. Αν και η βορειοελλαδίτικη εταιρεία έχει αφήσει πίσω της το ταραγμένο παρελθόν της και η Μαίρη Χατζάκου, μια από τις δύο κόρες του ιδρυτή Κωνσταντίνου Χατζάκου, έχει πλέον τον έλεγχο, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον μακροχρόνιο πόλεμο των μετόχων όταν ήρθε η «διαμάχη». αγώνα για επιβίωση με τεράστια προβλήματα ρευστότητας.

Μάλιστα, οι οικογενειακοί καυγάδες ξεκίνησαν όταν ο Κ. Χατζάκος αποχώρησε το 1998 και μεταβίβασε την πλειοψηφία των μετοχών (57%) στις δύο κόρες του, Νίκα και Μαίρη. Οι υπόλοιπες μετοχές ανήκαν στην οικογένεια Χατζηθεοδώρου.

Έκτοτε, για περίπου δύο δεκαετίες, η ΜΕΒΓΑΛ βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο για όλους τους λάθος λόγους. Οι επεισοδιακές αλλαγές στην ηγεσία της εταιρείας, οι συνεχείς δικαστικές διαφορές, οι προσπάθειες εξαγοράς και οι προσωρινές συμμαχίες μεταξύ των μετόχων απεικόνισαν τέλεια το εσωτερικό προβληματισμός.

Το 2021, όλα αυτά τα παλινόδια έχουν φτάσει στο τέλος τους. Η ΔΕΛΤΑ, που είχε επανειλημμένα προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της ΜΕΒΓΑΛ, αποχώρησε πλήρως, η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου αύξησε το μερίδιό της στο 64,5%, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έγινε μέτοχος του 21,5% και η αδελφή της Νίκη Χατζάκου-Συμεωνίδη παρέμεινε στο 14%.

Σήμερα, η εταιρεία υλοποιεί μια μεγάλη επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, με στόχο την επέκταση των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, που θα της δώσει νέα δυναμική.

Οινοποιείο Μαλαματίνα

Το 128χρονο οινοποιείο Μαλαματίνα (πρώην Ε. Μαλαματίνας και Υιοί ΑΕΒΕ) έχει περάσει από φωτιά και σίδηρο λόγω των ταραχωδών συγκρούσεων που κατά καιρούς έχουν προκύψει μεταξύ πρώην ιδιοκτητών.

Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνα χώρισε από την αδερφή του τη Μυρτώ το 2003. Η Μυρτώ Μαλαματίνα πούλησε τις μετοχές της στην εταιρεία ELGECE έναντι 6,7 εκατ. ευρώ, για το ποσό αυτό δημιούργησε τη δική της ρετσίνα «Μυρτώ Μαλαματίνα». Το συγκεκριμένο ποσοστό απέκτησε αργότερα ο Κ. Μαλαματίνας έναντι τιμήματος 10 εκατ. ευρώ, το οποίο κατέβαλε στην ELGECA.

Έπειτα υπήρξε η διαμάχη του Κ. Μαλαματίνα με τη μητέρα του, η οποία ήταν πρόεδρος της εταιρείας, από την οποία παραιτήθηκε, και κορυφώθηκε με μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη του Κωνσταντίνου Μαλαματίνας με την πρώην σύζυγό του Κατερίνα. Υπήρχαν ισχυρισμοί σχετικά με μια σειρά δαπανών, όπως: αγοράστρια του αεροσκάφους Falcon έναντι 6 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Μαλαματίνα έχει πλέον εξαγοραστεί εξ ολοκλήρου από τον όμιλο Μάντη Εμπορική, αλλά το deal δεν καλύπτει τα ιδιωτικά αεροσκάφη της εταιρείας ή το οινοποιείο Ritson.

Καπνοβιομηχανία στην Καρελία

Με ταμειακά αποθέματα σε μορφή επενδύσεων και αποθεματικά απίστευτου ύψους 650,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, η καπνοβιομηχανία Καλαμάτη από την Καρελία δεν κατάφερε να αποφύγει ενδοοικογενειακές διαφορές.

Μάλιστα, οι μέτοχοι χωρίζονται σε δύο ισχυρούς πόλους, αν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Σε ένα «στρατόπεδο» στεγάζεται η οικογένεια του Κωνσταντίνου Καρέλια, ο οποίος πέθανε ξαφνικά όταν έπεσε από το γιοτ του στην παγωμένη θάλασσα τα Χριστούγεννα του 2009. Πρόκειται για τη μοναχοκόρη και χήρα της εκλιπούσας, Ιωάννας Καρέλια και της μητέρας της, Ασημίνα Σπυροπούλου.

Από τον Ιούνιο του 2013, η κόρη και η μητέρα δεν κάθονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Καρελίας.

Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται οι γιοι του αείμνηστου Γεωργίου Α. Καρέλια, δηλαδή ο Ανδρέας Καρέλιας, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας για 23 χρόνια, και ο αδερφός του Ευστάθιος, αντιπρόεδρος της εταιρείας, καθώς και η Βικτώρια Καρέλια, πρόεδρος της καπνοβιομηχανίας. εταιρεία της βιομηχανίας και μητέρα των κυρίαρχων αδελφών.

Ζαχαροπλαστείο Κωνσταντινίδη

Η ιστορία του Ζαχαροπλαστείου Κωνσταντινίδη ξεκίνησε αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν η οικογένεια Κωνσταντινίδη βρέθηκε στη Λάρισα και ο παππούς των σημερινών μετόχων Γρηγόρης Κωνσταντινίδης ίδρυσε το πρώτο τυπικό ζαχαροπλαστείο εκείνης της εποχής στη θεσσαλική πρωτεύουσα. Λίγο πριν το τέλος της εκατονταετής λειτουργίας της εταιρείας, οι εγγονοί του ιδρυτή, Θεόδωρος και Γρηγόρης Κωνσταντινίδης, μάλωναν για το ποιος είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το brand name στα καταστήματα της αλυσίδας. Σήμερα, ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης διαθέτει μια αλυσίδα 12 καταστημάτων με την επωνυμία Ζαχαροπλαστική Κωνσταντινίδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απασχολώντας 190 εργαζόμενους.

Hondos Center

Με καταγωγή από τις Μικρές των Αγράφων (σημερινά Χοδέικα) στην Ευρυτανία, πέντε αδέρφια Χόντο (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης) δημιούργησαν μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης. Ωστόσο, παρά την ενιαία στρατηγική αγορών και επωνυμίας, έχουν αναπτύξει χωριστές νομικές οντότητες και οντότητες ιδιοκτησίας. Ο Γιώργος Χόντος αποχώρησε από αυτή τη στρατηγική, δημιουργώντας τη δική του αλυσίδα το 2004 με την επωνυμία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας εξέδωσαν μια δήλωση το 2013 παραιτώντας την επαγγελματική διαδρομή τους, περιέχοντας σαφείς κατηγορίες εναντίον του. Τα πολυκαταστήματα Hondos Center βρίσκονται σε πτώχευση από το 2017.

Πηγή: Εκτύπωση έκδοσης STEP

Leave a comment