ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

(*20*) FORUM – Λέκκος: Χάσαμε 20 χρόνια ανάπτυξης

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πειραιώς μίλησε στο (*20*) FORUM για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αρρυθμίες που παρουσιάζει η Ευρώπη

Ο Ηλίας Λέκκος, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, μίλησε στο (*20*) FORUM για την προοδευτικότητα του ελληνικού χρέους, τις προοπτικές ανάπτυξης και τις ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Λέκκος, καλεσμένος να σχολιάσει τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, επίσης στο (*20*) FORUM, τόνισε ότι ορθώς η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί τις δηλώσεις της για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Ωστόσο, για να διατηρήσει το χρέος πτωτική πορεία, λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκή χρηματοδότηση από τους θεσμούς, αρκεί η κοινωνία να καταγράψει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα», είπε, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να δοθεί βάρος στον παρονομαστή, δηλαδή στην ονομαστική ανάπτυξη ιδεών. .

Ο κορυφαίος οικονομολόγος του ομίλου Πειραιώς έκανε ιδιαίτερη παραπομπή στη σημαντική μείωση του χρέους, το οποίο μετά την πανδημία θα πάει από το 206% το 2020 στο 160% το 2023 και θα πέσει στο 150% του χρόνου: «Το ποσοστό παραμένει πολύ υψηλό. , αλλά καταφέραμε να το μειώσουμε κατά 55 μονάδες του ΑΕΠ χωρίς να επιβάλλουμε νέους φόρους».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Αντίθετα στο ρεύμα

«Το γεγονός είναι ότι η ελληνική οικονομία προσπαθεί να αναπτυχθεί κόντρα στα σιτηρά», είπε, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο η Ευρώπη στερείται οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ο πυρήνας της, η ατμομηχανή, αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων – όχι σύγχρονα, αλλά κατασκευαστικός.

«Ένα σημαντικό ζήτημα και ερώτημα για την ελληνική οικονομία είναι να έχει τις κατάλληλες προσδοκίες. Ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση. Το ΑΕΠ το 2022 ανήλθε σε 191 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές, περίπου όσο το 2001. Χάσαμε 20 χρόνια ανάπτυξης», τόνισε.

Προκλήσεις

Ο Λέκκος τόνισε στη συνέχεια ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, το Ταμείο Ανάπτυξης θα ανέλθει στα 36 δισ. ευρώ και αν συνυπολογίσουμε και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και η ΚΑΠ, η ευνοϊκή χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 70-75 δισ. ευρώ. . «Ως εκ τούτου, ο πραγματικός πήχης των προσδοκιών θα πρέπει να είναι μια αύξηση κοντά στο 3%.

Περιφερειακός κόμβος

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος τόσο σε ενεργειακά, logistics όσο και data centers.

«Ευκαιρίες όπως αυτή δεν έρχονται συχνά. Αυτή είναι μια μοναδική στιγμή για την Ελλάδα», είπε, αναφέροντας ως παραδείγματα το γεγονός ότι η προσπάθειας απογαλακτισμού από το ρωσικό αέριο μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την Ελλάδα, καθώς δημιουργεί ευκαιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ένας πυρήνας μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που μπορούν να ηγηθούν και που βρίσκονται στο επίκεντρο πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων συμφερόντων. «Οι ξένοι βλέπουν και αξιολογούν θετικά τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη ναυπηγική βιομηχανία, η οποία παίρνει μια δεύτερη ευκαιρία και προσελκύει σημαντικές επενδύσεις αμερικανικών κεφαλαίων.

Το παράδοξο με την αγοράστρια εργασίας

Λέκκος τόνισε ότι εκτός από τον τουρισμό, που δεν πρέπει να υποτιμάται, οι αναφερόμενες βιομηχανίες (logistics, data centers, ναυπηγική και ενέργεια) δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο παράδοξο με την αγοράστρια εργασίας στην Ελλάδα: αφενός υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι κατασκευές, η αγροτική παραγωγή ή ο τουρισμός και αφετέρου σε άλλους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες. υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού: «Η επίλυση του μεταναστευτικού είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία. Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε αμέσως, αυτό το μέρος του ελλείμματος είναι πιθανό να αποτελέσει σημαντικό τροχοπέδη στην ανάπτυξη ιδεών.

Leave a comment