ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΥΔΑΠ: Ξεκινά ο χορός των αναλήψεων δημοτικών εταιρειών ύδρευσης

3 γειτονικές εταιρείες να ψηφίσουν τον νόμο περί συγχωνεύσεων και εξαγορών στη ΔΕΥΑ

Το δεύτερο στάδιο υλοποίησης περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για τη {διαχείριση} των υποδομών και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μετά την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, την υπαγωγή της χρέωσης και κοστολόγησης του νερού σε ρυθμιστικούς κανόνες και τη μεταβίβαση των μετοχών του Υπερταμείου στο ελληνικό κοινό, ήρθε η ώρα για ένα σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο για συγχωνεύσεις και εξαγορές οργανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΕΥΔΑΠ: Ασχολείται με το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης της κοινότητας Μεγάρων

Η ΕΥΔΑΠ ανοίγει τον χορό της εξαγοράς

Χθες, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής εκδήλωσης της ΕΥΔΑΠ, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Στεργίου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Σαχίνης ανακοίνωσαν τις προθέσεις της διοίκησης να αξιοποιήσει η εταιρεία το νέο πλαίσιο και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Ο κ. Σαχίνης μίλησε ανοιχτά για τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για ανάληψη της ΔΕΥΑ στις περιοχές που συνορεύουν με Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Κορινθία: «Εξυπηρετούμε 66 δήμους της Αττικής. Δεν είναι κακό η ανάπτυξη ιδεών μιας εταιρείας» είπε και σημείωσε το ενδιαφέρον της ΕΥΔΑΠ για τις τρεις προαναφερόμενες δημοτικές επιχειρήσεις. «Αυτές είναι στρατηγικές επιλογές της εταιρείας μας και υποστηρίζουμε την υιοθέτηση αυτής της πράξης», σημείωσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι φυσικά η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να εξετάσει τα οικονομικά και άλλα στοιχεία των τριών εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο κ. Στεργίου, κατά την υποδοχή του στην εκδήλωση, τόνισε τη μεγάλη σημασία της εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου για τα ύδατα και των νέων δράσεων σε γεωγραφικό {επίπεδο}.

Τιμές νερού

Ο Σαχίνης ρωτήθηκε επίσης εάν είχαν ληφθεί αποφάσεις για τα επίπεδα του νερού για το 2024, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι η εταιρεία ήταν η δεύτερη φθηνότερη στον κόσμο, σύμφωνα με την Global Water Intelligence.

Παρέπεμψε τις όποιες πιθανές αποφάσεις για το πρώτο εξάμηνο, οπότε και θα εκδοθεί η ενδεδειγμένη απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποτίμηση του νερού, αλλά και μετά από συζήτηση με την ΕΠΑ.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε {περίπτωση} που οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στο καθεστώς ρυθμιστικού ελέγχου, το επιτρεπόμενο εισόδημα θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη το εύλογο κοστούς των λειτουργικών πόρων που περιλαμβάνονται στο RAB (Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση), που αναμένεται επενδύσεις σε μια δεδομένη περίοδο και λογικό κοστούς λειτουργίας

Επενδυτικό σχέδιο

Την επόμενη δεκαετία, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,85 δισ. ευρώ, με στόχο την ασφαλή παροχή υπηρεσιών καλής ποιότητας και την ενίσχυση της μελλοντικής ρυθμιζόμενης περιουσιακής της βάσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερο είναι το λεγόμενο βάση ενεργητικού με επενδύσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση (WACC) που θα λάβουν οι μέτοχοι της εταιρείας.

Ποσό 1,85 δισ. ευρώ έχει διατεθεί για έργα στην ανατολική Αττική αξίας 900 εκατ. ευρώ, με το 90% αυτών των έργων να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν επίσης για έργα μετασχηματισμού:

Η εστίαση θα είναι σε έξυπνα δίκτυα και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε συνεργασίας με τη ΔΕΔΔΗΕ στον τομέα της υδρομετρίας κατανάλωσης με χρήση έξυπνων συστημάτων μέτρησης και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Διαχειριστή.

400 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών.

Έχουν διατεθεί 200 εκατ. ευρώ για άλλα έργα αποχέτευσης.

Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και ανακυκλωμένο νερό

Ο κ. Σαχίνης έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη ιδεών της τεχνολογίας της ΕΥΔΑΠ για την παραγωγή ανακυκλωμένου νερού καθώς και για την παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο προς μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση επεξεργασμένων υγρών λυμάτων που παράγονται σε κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στην ενεργειακή βιομηχανία και την παραγωγή πράσινων καυσίμων.

Το νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για:

· Άρδευση για τον αγροτικό τομέα, αστικό και περιαστικό πράσινο

· Βιομηχανική χρήση σε βιομηχανικά πάρκα και ναυπηγεία

Leave a comment