Το Scope αυξάνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2024 στο 2,2%
Σύμφωνα με το Scope, η πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι επίσης ισχυρή το 2024, ανεβάζοντας τον πήχη σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Σύμφωνα με το επιμελητήριο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το επόμενο έτος και κατά 2,3% το 2025 – μετά από εκτιμήσεις για 2,1% φέτος. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ υψηλότερος από την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ συνολικά για το επόμενο έτος 1,1%, μετά από 0,7% για τη ζώνη του ευρώ φέτος.
Η Scope ήταν η πρώτη δυτική εταιρεία αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα (BBB-/Stable) σε επενδυτική βαθμίδα (IG) τον Αύγουστο του 2023.
Capital Economics: Οι επιδόσεις της Ελλάδας το 2024 θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές
Η απόκτηση αξιολόγησης επενδυτικού βαθμού από εγκεκριμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης όπως οι Scope, DBRS, Standard & Poor’s και Fitch Ratings εξαλείφει τον κίνδυνο για την επιλεξιμότητα της Ελλάδας για αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και ως ασφάλιση σε πράξεις επαναγοράς, εξηγεί.
Πολύ καλή απόδοση
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται, υποστηριζόμενη από την ανεργία, η οποία εκτιμά η Scope θα μειωθεί κατά μέσο όρο στο 9,2% το επόμενο έτος, το χαμηλότερο {επίπεδο} από το 2008. Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να ενισχυθούν, βοηθούμενη από τα επιτόκια καταθέσεων. που πρόσφατα έφτασε στο υψηλό του 4% , ακόμη και αν τα επιτόκια παραμείνουν στο υψηλότερο {επίπεδο} για το μεγαλύτερο μέρος του 2024. Η αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της ζήτησης από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους και την περαιτέρω ανάκαμψη των ταξιδιωτικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, το χρέος της Ελλάδας συνέχισε να μειώνεται απότομα. Σύμφωνα με το Scope, το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα φτάσει το 141% του ΑΕΠ έως το 2028 και η Ελλάδα θα σημειώσει πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Αυτό διασφαλίζει επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί την επιλεξιμότητα για εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΚΤ – όπως το TPI.
Απειλές
Η Scope σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτή η προοπτική εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για περαιτέρω εκπλήξεις πληθωρισμού.
Κίνδυνος είναι και η πολιτική. Καθώς οι όροι δανεισμού για την Ελλάδα χαλαρώνουν και τα μεταρρυθμιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα επιβραδύνονται, υπάρχει ανησυχία για τη σταδιακή στροφή προς την αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που έγιναν κατά τα χρόνια της κρίσης. Το Scope καταλήγει στο καταλήγοντας ότι μεσοπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις θέτουν αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία λόγω της έκθεσης από τον τουρισμό και τη γεωργία.