Για το 2023, περισσότερες από 70 εταιρείες έχουν λάβει χρηματοδότηση για περισσότερα από 485 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Ιδρύματος, που σε συνεργασίας με το EIT Digital (μέρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) και με την στήριξης της ΕΑΤΕ (Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων Ανάπτυξης) παρουσίασε για έβδομη συνεχή χρονιά.
Ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις: Αντέξτε τις κρίσεις, ωριμάστε και ανοίξτε τα φτερά σας
Ετήσια έκθεση «Startups in Greece», που πραγματοποιήθηκε με την στήριξης της jaja | Eurobank | Οι Corallia, Roche και Seedblink δίνουν μια εικόνα ενός ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος που, παρά τις δυσκολίες, όπως αναφέρθηκε, κατάφερε να «διατηρήσει τη δυναμική, με αρκετές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να επεκτείνονται παγκοσμίως.
Η έκθεση παραθέτει τις 10 καλύτερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις για το 2023, αλλά και τις 10 κορυφαίες εταιρείες με τις καλύτερες εξόδους και τις 10 κορυφαίες εταιρείες με την υψηλότερη συνολική αποτίμηση.
Η ετήσια έκθεση δείχνει ότι το 31% των χρηματοδοτούμενων εταιρειών έχει λάβει στο παρελθόν στήριξης από το EquiFund.
Τα επίπεδα χρηματοδότησης στην Ελλάδα το 2023 παρουσιάζουν πτώση 24,5%, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται πτώση 38%. Πτώση παρατηρείται και στο κομμάτι της χρηματοδότησης σε πρώιμα στάδια (pre-seed και seed) σε σύγκριση με το 2022.
Υπάρχουν 13 ενεργά VC στην Ελλάδα, με επίκεντρο κυρίως startups, με συνολικό μέρος 540 εκατ. ευρώ. Το 2023 επένδυσαν σε 62 startups και κάλυψαν περίπου το 85% του συνολικού όγκου συναλλαγών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2024 και οι προοπτικές τους για το νέο έτος είναι 3,8/5.
Επενδύσεις από το εξωτερικό
Το 2023, υπήρχε ένα σημαντικό μερίδιο 33% των αμερικανικών επενδυτικών προγραμμάτων σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Συνολικά το 78% των επενδύσεων προήλθε από το εξωτερικό. Οι επιχειρηματικοί άγγελοι συμμετείχαν στο 42% των επενδυτικών κύκλων, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Όσον αφορά τους τομείς στους οποίους οι επενδυτές αποφάσισαν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους το 2023, οι τρεις κορυφαίοι περιελάμβαναν νεοφυείς επιχειρήσεις που επικεντρώθηκαν σε τεχνολογίες λιανικής (RetailTech), τεχνητή νοημοσύνη (AI) και γεωργική τεχνολογία (AgriTech), ανταποκρινόμενες στις παγκόσμιες τάσεις.
Φέτος έγιναν έντεκα νέες εξαγορές και η αξίας ορισμένων από αυτές ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Ενισχύοντας την τάση των προηγούμενων ετών, το ενδιαφέρον των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών για τις ελληνικές startups φαίνεται να αυξάνεται, με τις Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel να ολοκληρώνουν επιτυχημένες εξαγορές το 2023.
Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γούσιου, συνιδρυτής του Foundation.ation και {συνεργάτης} στο Velocity.Partners, σχολίασε: «Αυτή η ηρεμία δεν πρέπει να θεωρείται στασιμότητα. Αντίθετα, είναι προάγγελος μιας σημαντικής αλλαγής που αναμένουμε το 2024, όταν τα κεφάλαια αυτά θα αρχίσουν να εισάγουν ενεργά κεφάλαια στην αγοράστρια. Σε αντίθεση με την εθνική επιβράδυνση, οι διεθνείς και εγχώριες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC) και ιδιωτικών κεφαλαίων (PE) συμμετείχαν ενεργά στη χρηματοδότηση εταιρειών ελληνικής προέλευσης. Αυτή η τάση δεν είναι μόνο μια θετική προοπτική, αλλά μια ισχυρή πρόστιμο της ωριμότητας και της ανθεκτικότητας της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων στη χώρα μας».
Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), Δρ. Ο Χάρης Λαμπρόπουλος, σχολίασε: «Ο μετασχηματισμός του επενδυτικού τοπίου, η αυξανόμενη ελκυστικότητα της Ελλάδας και η δυναμική προοδευτικότητα του οικοσυστήματος του venture capital είναι πλέον μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Ως κρατικό ταμείο αμοιβαίων κεφαλαίων και κύριος επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας, διαχειριζόμενος συνολικά κεφάλαια ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ΕΑΤΕ έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση ισχυρών ευρωπαϊκών και διεθνών συμμαχιών και συνεργασιών. Είμαστε περήφανοι που είμαστε ταυτόχρονα καταλύτης και αναπόσπαστο συστατικό αυτού του ακμάζοντος οικοσυστήματος.