Προοπτικές για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία
Προκειμένου να επωφεληθούν από τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά του, να συνεχίσουν τα καλά οικονομικά αποτελέσματα και να επενδύσουν στην προσέλκυση ταλέντων, το τρίπτυχο συνέστησε στην Ελλάδα ο Θέμης Θεμιστοκλέους, επικεφαλής του Γραφείου Επενδύσεων Global Wealth Management της UBS για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). ), σε συνέντευξή του στο ot.gr, στην οποία αναλύονται οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία.
Όπως επιβεβαίωσε, ο εκσυγχρονισμός θα φέρει πολλά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Σταδιακά θα δούμε χαμηλότερο κοστούς δανείων και στις επιχειρήσεις, πρώτα στις μεγάλες επιχειρήσεις και αργότερα σε ολόκληρη την οικονομία. Και αυτό θα είναι θετικό για τη χώρα.
Ελληνική οικονομία: τι σημαίνει η αύξηση σύμφωνα με τον Fitch
Ο κ. Τεμιστοκλέους μίλησε για τις ενεργειακές προκλήσεις της Ευρώπης και τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μια εποχή που οι πόροι του Ταμείου Ανασυγκρότησης απαιτούν σωστή {διαχείριση}, αλλά και για το μέλλον της οικονομίας με σοβαρές δημογραφικές αδυναμίες, αλλά και έλλειμμα υποδομής.
Δυναμική του Ταμείου Αναδιάρθρωσης
Η ελληνική οικονομία αναδεικνύεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τα κονδύλια που έχουν φτάσει και πρόκειται να εφαρμοστούν θα αποτελέσουν καταλύτες για τη {διατήρηση} υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και σε αυτό το σημαντικό σημείο ο Τεμιστοκλέους είναι αισιόδοξος, αλλά η «επόμενη μέρα», δηλαδή αν αυτό θα αποκτήσει μακροπρόθεσμη δυναμική, θα κριθεί από τον τρόπο διαχείρισης των επενδύσεων από την κυβέρνηση. «Αν η κυβέρνηση καταφέρει να αυξήσει την παραγωγικότητα, θα αποκτήσει δυναμική μακροπρόθεσμα».
Μακροπρόθεσμα, εξήγησε, οι τράπεζες θα ενισχύσουν την πιστωτική επέκταση, η οποία με τη σειρά της θα βελτιώσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικό {αποτέλεσμα} στην ανάπτυξη ιδεών μετά το 2026, με την Ελλάδα να αναμένεται να είναι σε θέση να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 2%. , ελκυστικό {επίπεδο}. «Η διαφορά μεταξύ της τάσης ανάπτυξης 1% και της προσδοκίας της UBS για περίπου 2% αναμένεται να οφείλεται στις βελτιώσεις παραγωγικότητας που ανέφερα προηγουμένως, οι οποίες εν μέρει οδηγούνται από την επένδυση RRF», είπε ο Θεμιστοκλέους.
Μάλιστα, τόνισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της ψηφιοποίησης, ενώ ορισμένες μεταρρυθμίσεις/ορόσημα θα τραβήξουν την προσοχή
περισσότερες επενδύσεις. Πρέπει όμως να κάνει περισσότερα, όπως στο σύστημα δικαιοσύνης.
«Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω επενδύσεις. «Η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την εμπειρίας άλλων χωρών, να δει ποιες είναι οι πραγματικές δυνάμεις της και να οικοδομήσει πάνω σε αυτές».
Βροχή… βελτιώσεις
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην πρόσφατη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτικό {επίπεδο}, επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ωστόσο, η επόμενη φάση της αξιολόγησης θα είναι πιο δύσκολη. «Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στην {αξιοπιστία} της, η οικονομία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν».
Όσον αφορά το κοστούς δανεισμού, η Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει την αύξηση. Εκεί αποδίδεται και στο γεγονός ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι σήμερα χαμηλότερο από το αντίστοιχο ιταλικό. Άλλωστε, δεν υπάρχει άμεση πίεση στην κυβέρνηση για δανεισμό. Ένα άλλο σημαντικό σημείο αναφοράς για το κοστούς χρέους της Ελλάδας θα είναι η σύγκριση με αυτό της Ισπανίας. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, τόνισε ο Θεμιστοκλέος.
Ωστόσο, ο εκσυγχρονισμός θα φέρει ήδη πολλά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Σταδιακά θα δούμε χαμηλότερο κοστούς δανείων και στις επιχειρήσεις, πρώτα στις μεγάλες επιχειρήσεις και αργότερα σε ολόκληρη την οικονομία. Και αυτό θα είναι θετικό για τη χώρα.
Μπορεί η Ελλάδα να επιβιβαστεί στο «τρένο» της AI;
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση Year Ahead 2024, η UBS μίλησε για μια δεκαετία μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας με επικεφαλής την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τονίζοντας τον ρόλο της στην οικονομική ανάπτυξη ιδεών, ειδικά στο μέτωπο της παραγωγικότητας.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, ένα από τα προβλήματα της επόμενης δεκαετίας είναι το δημογραφικό προβληματισμός, το οποίο θέτει σοβαρές προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία. Εξάλλου, θεωρείται σοβαρό προβληματισμός και στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη ιδεών τις επόμενες δεκαετίες.
«Αν δεν έχεις υψηλή οικονομική ανάπτυξη ιδεών, θα πρέπει να αυξήσεις την παραγωγικότητα», σημείωσε η Τεμιστοκλέους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιοποίησης. Και εκεί
Μπαίνει και η τεχνητή νοημοσύνη, οι εφαρμογές της οποίας θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Η ανάπτυξη ιδεών της τεχνητής νοημοσύνης θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες φάσεις. Η πρώτη φάση θα είναι ευλογία για τις μεγάλες εταιρείες καθώς απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια για έρευνας και ανάπτυξη ιδεών και εξοπλισμό (ημιαγωγών) κατασκευής. Με άλλα λόγια, πρόκειται για επενδύσεις έντασης κεφαλαίου που τις περισσότερες φορές πραγματοποιούν μεγάλες εταιρείες και είναι δύσκολο για μικρότερες εταιρείες (π.χ. ελληνικές) να τις ανταγωνιστούν σε αυτό το {επίπεδο}.
Στις επόμενες φάσεις ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, οφέλη θα προκύψουν σε άλλα επίπεδα, καθώς αρκετές εταιρείες αναπτύσσουν λογισμικό που θα κάνει τις εφαρμογές τους πιο προσιτές. Στο επόμενο στάδιο, μαζικές εφαρμογές, όπως αυτές που βλέπουμε μέσα από τα κινητά μας τηλέφωνα, θα γίνουν πεδίο για «μικρότερους» παίκτες, όπως η Ελλάδα. Αυτό το τελευταίο στάδιο απαιτεί λιγότερα κεφάλαια για ανάπτυξη ιδεών και οι ελληνικές εταιρείες το βρίσκουν πιο εύκολο να λειτουργήσουν.
Προσέλκυση ταλέντων στην «ηλιόλουστη Ελλάδα»
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται απαραίτητα στον χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ μεγάλοι διεθνείς κολοσσοί (κυρίως αμερικανικές εταιρείες) έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξή της. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα μπορούσε να ωφεληθεί εάν καταφέρει να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα των μικρών επιχειρήσεων και να προσελκύσει ταλέντα AI.
«Το {πλεονέκτημα} της Ελλάδας είναι ο καλός καιρός και μπορεί να προσελκύσει δυνατότητες εάν δημιουργήσει καλές συνθήκες εργασίας», εξήγησε. «Δεν έχει σημασία πώς τους αποκαλούμε (ψηφιακούς νομάδες), αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιος βρίσκεται σε καλό περιβάλλον. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια {εφαρμογή}, μπορείτε να την δημιουργήσετε από οπουδήποτε. Χρειαζόμαστε λοιπόν καλές και επαρκείς υποδομές, ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για να βοηθήσουμε τις εταιρείες να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Επενδύσεων Global Wealth Management της UBS είπε μάλιστα ότι εξεπλάγη θετικά που η Ελλάδα μας εξέπληξε με τη σύσταση μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), με επικεφαλής τον καθηγητή πληροφορικής του MIT Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει επιθυμία να επιστρέψουμε στην Ελλάδα για ταλέντο και να εκμεταλλευτούμε αυτή την τάση», τονίζοντας παράλληλα ότι αν κάποιος θέλει να επενδύσει για τα επόμενα 10 χρόνια, δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη μέση μιας ασταθούς οικονομίας.
Ενεργειακό παζλ
Η Ελλάδα επιδιώκει να σταθμίσει το σημαντικό ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης σε μια εποχή που ο κόσμος προσπαθεί να λύσει το παζλ της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας χωρίς να διακινδυνεύσει νέα ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, ο Τεμιστοκλέους πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει μόνο οριακό ρόλο σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο.
«Η Ελλάδα παίζει ρόλο στη {μεταφορά} και αποθήκευση φυσικού αερίου, αλλά σε περιφερειακό {επίπεδο}, στη Νότια Ευρώπη», εξηγεί. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι το φυσικό αέριο δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά ορυκτό καύσιμο. Ωστόσο, είναι «πιο πράσινη» ενέργεια από το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
«Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη αγοράστρια που προσπαθεί να γίνει πολύ διασυνδεδεμένη. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιτευχθούν οι στόχοι, ιδίως όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος μηδενικής ρύπανσης είναι δύσκολος».
«Ακόμη και όταν πρόκειται για παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (αυτοκίνητα, σπίτια), είμαστε πολύ πίσω. Δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής», είπε η Τεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις.
«Βλέπω ότι η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες, αλλά δεν βλέπω αν αυτές οι προσπάθειες βασίζονται στην τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ή όχι. Δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον». Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η εξέλιξη που έχει σημειωθεί στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, δύο πυλώνες της «πράσινης οικονομίας».
Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη στις γεωπολιτικές εντάσεις, ο Θεμιστοκλέος επιβεβαίωσε. «Η Ευρώπη παραμένει εκτεθειμένη σε γεωπολιτικούς κινδύνους δεδομένης της τρέχουσας, ακόμα υψηλής έκθεσής της στα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους για τη βελτίωση της ενεργειακής αυτάρκειας μέσω μεγαλύτερου μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα μέτρα «πράσινης μετάβασης» έχουν σοβαρές συνέπειες για τους καταναλωτές. «Η μετάβαση θα είναι πολύ δύσκολη».