ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οικόπεδα: Οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν νέες ποινές

Ζητούν πληρωμή έως και 54.000 ευρώ εάν δεν το καθαρίσουν για λόγους πυρασφάλειας

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε να επεξεργάζεται ηλεκτρονικό αρχείο ανοργάνωτων τμημάτων οικοπέδων, υιοθετώντας νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τίτλο «Εθνικό Μητρώο Συμμόρφωσης με Μέτρα Πυροπροστασίας Περιουσίας», με στόχο την καταγραφή των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ο σχετικός νόμος (5075/2023) δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Ακίνητα: Έως και 40% ίδια εισφορά – οι υψηλότερες τιμές γης εδώ και 10 χρόνια [πίνακες]

Το προβληματισμός, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά την αγοράστρια ακινήτων, είναι ότι η τήρηση αυτού του νέου «Μητρώου Ακινήτων», που ενώνει μια σειρά ήδη γνωστών αρχείων (Κτηματολόγιο, Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση Κτιρίου, Ε9), συνοδεύεται από πολύ υψηλά πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 PLN έως 54.000 ευρώ και δύο χρόνια φυλάκιση.

Σε ποιους ισχύει αυτό;

Η νέα νομοθετική ρύθμιση ισχύει για ιδιοκτήτες, χρήστες, μισθωτές ή υπενοικιαστές οικοπέδων και, συνεπώς, μη ανεπτυγμένων περιοχών, που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από εγκεκριμένα σχέδια χωροταξικής ανάπτυξης, σε περιοχές εντός συνόρων, χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο χωρικής ανάπτυξης, σε περιοχές εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δύο παραπάνω περιπτώσεων. Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκαν χωράφια εκτός σχεδίου, για εκτάσεις που δεν καλύπτονται από τους κανονισμούς για τη δασική υπηρεσία, σύμφωνα με το δασικό σχέδιο. Αυτό ισχύει γενικά για όλους.

Όλοι τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα πρέπει να καθαρίσουν τα προαναφερθέντα. δωμάτια από την 1η Απριλίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους και να τα συντηρούν καθ’ όλη την περίοδο της πυρκαγιάς, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου, για την πρόληψη του κινδύνου πυρκαγιάς ή της ταχείας εξάπλωσής της.

Στη συνέχεια, ο καθένας θα έχει προθεσμία έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους να υποβάλλει στο Εθνικό Μητρώο υπεύθυνη δήλωση συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις πυροπροστασίας των ακινήτων του. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «για την αποτελεσματική {εφαρμογή} του ελέγχου, ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το εδ. 1, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελίας. Όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωση θα τους επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ το άτομο, δηλαδή όχι από το οικόπεδο, αλλά προφανώς από τον συνιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα θα θεωρηθεί ότι ο ιδιοκτήτης συναίνεσε να έρθει η κομμούνα να καθαρίσει το οικόπεδό του και να του επιβαρύνει τα έξοδα καθαριότητας.

Και δύο χρόνια φυλακή…

Για τον έλεγχο της τήρησης των κανονισμών από τους ιδιοκτήτες, προγραμματίζονται εντατικοί έλεγχοι σε υπαλλήλους της Πυροσβεστικής και των δήμων. Όσοι δηλώσουν ψευδώς τον Απρίλιο ότι έχουν εκκαθαρίσει τα οικόπεδά τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως δύο ετών και πολύ υψηλό πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.

Ωστόσο, επειδή το αν έχει γίνει σωστά ο καθαρισμός είναι σχετικός όρος και επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς αν έχει ξαναβγεί το γρασίδι κ.λπ., κάτι που δεν είναι εύκολο για όσους ζουν μακριά. από τον τόπο κατοικίας τους. ακίνητα και δεν μπορούν να υπόκεινται σε συνεχή εποπτεία, οι ιδιοκτήτες εκτίθενται στη διακριτική ευχέρεια των ρυθμιστικών αρχών να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγα εργαστήρια που εκτελούν αυτήν την απασχόληση, ένας ιδιοκτήτης που μένει, για παραδείγματα, στην Αθήνα και έχει οικόπεδο στην Κεφαλονιά ή τις Σέρρες, θα πρέπει απαραίτητα να βρει, όπως κάθε χρόνο, χωματουργό για να καθαρίσει την περιουσία του.

Ο ιδιοκτήτης έχει… ηρεμία γιατί έκανε ότι λέει ο νόμος. Ωστόσο, το όργανο ελέγχου μπορεί να μην είναι ικανοποιημένο με τον καθαρισμό που πραγματοποιεί ο εργαζόμενος. Ή αν βρέξει λίγο ακόμα και βγει το γρασίδι, δεν τα βλέπει ο ιδιοκτήτης που μένει στην Αθήνα, αλλά οι γείτονες που παραπονιούνται. Και στις δύο περιπτώσεις, ο φορέας ελέγχου θα επιβάλει χρηματική ποινή που κυμαίνεται από 12.000 PLN έως 54.000 PLN. ευρώ και μηνύει τον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη για δύο χρόνια φυλάκιση για «ψευδή δήλωση».

Θέματα του νέου κανονισμού

Τίθεται το ερώτημα: ποιο είναι το προβληματισμός με τον νέο νόμο όταν κάθε χρόνο ξεσπούν εκατοντάδες φωτιές σε εγκαταλελειμμένες περιοχές γεμάτες ξερά χόρτα; «Το προβληματισμός είναι ότι παρόλο που υπάρχουν οι σχετικοί κανονισμοί και οι υπεύθυνοι για τη συμμόρφωσή τους συχνά κάνουν τα στραβά μάτια, το κράτος πλέον ρίχνει την μπάλα στα χέρια των ιδιοκτητών. Με την μη ενημέρωση τους δημιουργεί νέα ετήσια υποχρέωση, τους απειλεί με υπερβολικά πρόστιμα, τους εκθέτει σε όποιον ελεγκτή δεν είναι «ικανοποιημένος» με τον τρόπο εκκαθάρισης της γης, ανοίγοντας έτσι ένα σαφές έδαφος για διαφθορά στη δημόσια διοίκηση. – λέει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Ένα άλλο θέμα είναι ο τρόπος προετοιμασίας της ετήσιας έκθεσης. Θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας θα καταχωρηθούν από τον πιστωτή στη δήλωση ή αν θα συμπληρωθούν αρχικά με βάση στοιχεία Ε9 ή/και κτηματολογικά και υποθηκοφυλακεία. Όλα δείχνουν ότι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση (https://www.grnet.gr/.)

Leave a comment