Σε σχέσης με το προηγούμενο έτος, σημειώνεται αύξηση 4%, και σε σχέσης με το 2013, σημειώθηκε αύξηση 104,8%.
Η ανάπτυξη ιδεών του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα είναι πλέον εντυπωσιακή, με περισσότερους από τους μισούς Έλληνες όλων των ηλικιών να επιλέγουν να κάνουν τις καθημερινές τους αγορές με αυτόν τον τρόπο, ενώ πριν από δέκα χρόνια ήταν λιγότεροι από τρεις στους δέκα Έλληνες.
Η εξοικείωση των Ελλήνων με την τεχνολογία και η ευκολία που παρέχει έχουν κάνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών καθημερινό φαινόμενο και παρά τον χαμηλό ακόμη τζίρο σε σχέσης με αγορές σε χαρτικά καταστήματα, μεγάλο μέρος των καταναλωτών, ιδιαίτερα οι νεότεροι, επιλέγουν για τις αγορές τους.
Ηλεκτρονικό εμπόριο: Θα ισχύουν χρεώσεις για επιστροφές προϊόντων
Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 53,3% των Ελλήνων καταναλωτών επέλεξε το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Αύξηση αγορών
Σε σχέσης με το προηγούμενο έτος σημειώνεται αύξηση 4%, και σε σχέσης με το 2013 σημειώνεται αύξηση 104,8%.
Οι πρωταθλητές της ηλεκτρονικής παραγγελίας ήταν τα είδη ένδυσης και υπόδησης και η παράδοσης φαγητού. Όσον αφορά τους ανθρώπους που αγόρασαν ή παρήγγειλαν φυσικά προϊόντα μέσω διαδικτύου, σχεδόν οκτώ στα δέκα άτομα αγόρασαν ρούχα (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών ενδυμάτων), υποδήματα και αξεσουάρ, ενώ πάνω από τέσσερα στους δέκα αγόρασαν τρόφιμα που παραδίδονταν από εστιατόρια, αλυσίδες γρήγορου φαγητού, catering κ.λπ. .
Σχεδόν τρεις στους δέκα (27,2%) αγόρασαν υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ και το 25,3% αγόρασε καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς ή υγείας. Οι αγορές για είδη σούπερ μάρκετ ήταν περιορισμένες καθώς λιγότεροι από δύο στους δέκα ανθρώπους προτιμούσαν να αγοράσουν φαγητό ή ποτό μέσω Διαδικτύου.
Από τα προϊόντα που αγοράστηκαν ψηφιακά, το 26,3% αγόρασε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές μέσω υπηρεσίας ροής ή ψηφιακής λήψης και το 13,1% αγόρασε μουσική. Επίσης, το 8,4% αγόρασε λογισμικό για υπολογιστή ή άλλες συσκευές με ενημερώσεις και το 6% αγόρασε παιχνίδια για κινητό τηλέφωνο, tablet, υπολογιστή ή κονσόλα παιχνιδιών.
Σε {επίπεδο} υπηρεσιών, τέσσερις στους δέκα Έλληνες online αγοραστές επέλεξαν συνδρομές στο διαδίκτυο ή συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, 32,3% εισιτήρια για πολιτιστικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (κινηματογράφος, θέατρο, συναυλίες κ.λπ.), 22,% συνδρομές ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου κ.λπ. και ένα μικρό ποσοστό – 11,8% – εισιτήρια για αθλητικές εκδηλώσεις.