Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της αποφυγής της διώρυγας του Σουέζ θα είναι στην αγοράστρια ενέργειας
«Δεδομένου ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης, ο αντίκτυπος στη διαμόρφωση των τιμών διαμετακόμισης αλλά και στο κοστούς των καυσίμων είναι αναπόφευκτος», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, στη δήλωση του εμπορικού αντίκτυπου. στον Κόλπο του Άντεν, σε εμπορικά πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ με προορισμό τη Μεσόγειο Θάλασσα και το λιμάνι του Πειραιά.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, «αφού η παρέμβαση των ΗΠΑ με την πρώτη ομάδα χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ανέλαβαν δράση για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν θα ανακάμψει γρήγορα, τότε οι οικονομικές απώλειες σε παγκόσμια κλίμακα θα φτάσουν πολλές δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 10ήμερο κλείσιμο της Διώρυγας πριν από δύο χρόνια είχε ως {αποτέλεσμα} δύο εβδομάδες καθυστέρηση στις αφίξεις στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου, καθώς και τρεις έως τέσσερις εβδομάδες επιπλέον χρόνο για τις τελικές παραδόσεις εμπορευμάτων. Εκείνη την εποχή, υπολογίστηκε ότι ο χρόνος αναμονής για τα πλοία που μεταφέρουν φορτίο άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα κόστιζε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως για κάθε εβδομάδα καθυστέρησης. Οι τιμές των εισιτηρίων ήταν φυσικά ευνοϊκές, ειδικά για τα δεξαμενόπλοια, τα οποία διπλασιάστηκαν λόγω της εκτροπής πολλών πλοίων στη μεγάλη διαδρομή των 25.000 μιλίων γύρω από την Αφρική, ενώ η ζήτηση για πλοία ήταν μεγαλύτερη λόγω 320 πλοίων που είχαν κολλήσει στο Σουέζ.
Μεγάλος αντίκτυπος στην αγοράστρια ενέργειας
Σύμφωνα με τον Κορκίδη, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από την παράκαμψη του καναλιού θα γίνει αισθητός στην αγοράστρια ενέργειας, κάτι που θα έχει ως {αποτέλεσμα} την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Όπως εξηγεί, τα πλοία που περιμένουν από την πλευρά της Μεσογείου περιλαμβάνουν πολλά τάνκερ που μεταφέρουν 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από και προς την Ασία και το φορτίο προέρχεται κυρίως από το Καζακστάν, τη Ρωσία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, το κανάλι διαχειρίζεται το 4% του παγκόσμιου όγκου LNG ετησίως. Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες θα εισπράττουν και θα χρεώνουν επιπλέον κοστούς για κάθε ημέρα καθυστέρησης από τους παραλήπτες του φορτίου.
Ο κ. Κορκίδης τόνισε τα εξής:
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διώρυγα του Σουέζ μήκους 200 χιλιομέτρων είναι η ταχύτερη ναυτιλιακή διαδρομή που συνδέει Ευρώπη και Ασία, με μηνιαία καθαρή διαμετακόμιση φορτίου άνω των 100 εκατομμυρίων τόνων, που ισοδυναμεί με το 12% του παγκόσμιου όγκου και το 30% των εμπορευματοκιβωτίων, σε 1,4 εκατομμύρια το μήνα. Στο πλαίσιο των ενεργειακών και πληθωριστικών πιέσεων, το παγκόσμιο εμπόριο αντιμετωπίζει ξαφνικά ένα ιδιαίτερο είδος «εκβιασμού» από τους Χούτι, οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με τη Χαμάς και πραγματοποιούν πυραυλικές επιθέσεις σε πλοία, επηρεάζοντας τις διεθνείς μεταφορές και το εμπόριο. Μια καταδικαστέα πράξη που, αν και περιφερειακού χαρακτήρα, επηρεάζει τη διεθνή ναυτιλία. Οι ναυτιλιακές αρχές όπως η Bimco, η Intercargo, η ICS και η ECSA έχουν ζητήσει δράση για τη παραγωγή μιας πολυεθνικής δύναμης αποτελούμενης από ένα στόλο πολεμικών πλοίων για την αστυνόμευση της περιοχής και την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι BP, Maersk, MSC, CMA, Hapag Lloyd, αφού αύξησαν τα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου, ανακοίνωσαν αμέσως την αναστολή των διελεύσεων από την Ερυθραία και την αλλαγή διαδρομής για τον περίπλου της Αφρικής, που σημαίνει επιπλέον 10 ημέρες ταξίδι για 700.000 TEU, με αγαθά αξίας 35 δισεκατομμύρια δολάρια και φυσικά καταστροφές στα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα του μεγαλύτερου, του Πειραιά. Αναμένονται οδηγίες από το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας για τα ελληνικά πλοία που επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή, ενώ η Καθοδήγηση Ναυτιλίας ΛΣ έχει ήδη εκδώσει συστάσεις στα πληρώματα να είναι σε εγρήγορση και να αποπλέουν τη νύχτα. Καθώς το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης, ο αντίκτυπος στις τιμές διαμετακόμισης, αλλά και στο κοστούς των καυσίμων, είναι αναπόφευκτος. Καθώς περιμένουμε τις εξελίξεις, ελπίζουμε λοιπόν ότι θα υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση των εντάσεων και ότι θα αποφευχθεί μια «τέλεια καταιγίδα», καθώς διανύουμε μια περίοδο που το παγκόσμιο εμπόριο χρειάζεται ηρεμία και η εφοδιαστική αλυσίδα χρειάζεται τη διαθεσιμότητα του μεγαλύτερου καναλιού στον κόσμο».