Τι είπε ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Ταμείου Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανασυγκρότησης
Ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Γιάννης Τσουκαλάς, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίτο τρίμηνο του 2023, σηματοδότησε το διπλό «κενό» που υπάρχει στην ελληνική οικονομία. Στην επίσημη πρώτη του ομιλία αναφέρθηκε σε 2 κενά που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία: το πρώτο είναι οι επενδύσεις και το δεύτερο η παραγωγικότητα. επεσήμανε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς, αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν το 13,7%, δηλαδή 9 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το χάσμα παραγωγικότητας είναι ακόμη χειρότερο, καθώς επικαλέστηκε στοιχεία του ΚΕΠΕ, τα οποία δείχνουν ότι η ελληνική παραγωγικότητα βρίσκεται στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Όπως σημείωσε ο νέος επικεφαλής του Γραφείου, «κλειδί» για την αντιμετώπιση των παραπάνω είναι η αύξηση των επενδύσεων, δηλώνοντας ότι «καθοριστικές είναι οι επενδύσεις σε πάγιο μέρος, ανθρώπινο {δυναμικό} και νέες τεχνολογίες (ψηφιοποίηση, πράσινος μετασχηματισμός, εκσυγχρονισμός πανεπιστημίων). ” οδηγώντας τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα εξωστρεφές μοντέλο βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης.
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Η οικονομική ανάπτυξη ιδεών στην Ελλάδα το 2024 θα είναι 2,5%.
Ο στόχος ανάπτυξης θα επιτευχθεί εάν…
Συγκριτικά, όσο προχωρά η ελληνική οικονομία, ο κ. Τσουκαλάς εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του 2,9% της κυβέρνησης θα μπορούσε να επιτευχθεί. Ωστόσο, ανέφερε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ταχεία και αποτελεσματική χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με την έκθεση, το υπουργείο Οικονομικών στην Ενδεικτική Έκθεση Προϋπολογισμού για το 2024
προβλέπει ανάπτυξη ιδεών 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024 και πληθωρισμό 4,1% το 2023 και 2,6% το 2024. Μια πολύ πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών βασίζεται στην υπόθεση μιας πολύ ισχυρής αύξησης των επενδύσεων 15,1%. Αυτή η διάταξη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχεία ανάπτυξη ιδεών των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το 2023 η στήριξη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προήλθε κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις και σε μικρότερο βαθμό από τις εξαγωγές», ενώ σημειώθηκε «επιβράδυνση των εξαγωγών λόγω της μείωσης του εξωτερικού Προμήθεια.”
Απειλές
Επιπλέον, η έκθεση του Προεδρείου εξετάζει επίσης τους εγγενείς κινδύνους της ελληνικής οικονομίας, όπως η πτώση της αγοραστικής δύναμης τους προηγούμενους μήνες και οι ζημιές που προκλήθηκαν από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες, που αρχικά αναμένεται να επιβραδύνουν την αύξηση της κατανάλωσης.
Ανέφερε επίσης ότι η αύξηση του κόστους εξωτερικής χρηματοδότησης αναμένεται να επιβαρύνει προσωρινά τις επενδύσεις.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η πτώση του πληθωρισμού πιθανότατα θα επιβραδυνθεί εάν η σύσφιξη της αγοράς εργασίας προωθήσει την πίεση στους μισθούς. Ο πιο επίμονος πληθωρισμός ή περαιτέρω διαταραχές της ενέργειας και του εφοδιασμού είναι οι κύριοι κίνδυνοι που θα μειώσουν την ανάπτυξη ιδεών της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Αίτημα για δωρεές στο Ταμείο Ανασυγκρότησης
Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκης επιτάχυνσης των πόρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η έκθεση δείχνει ότι οι μεγαλύτερες μηνιαίες διακυμάνσεις στις συνολικές δαπάνες σημειώνονται την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, γεγονός που αντικατοπτρίζει την παράταση της προεκλογικής περιόδου με όλες τις σχετικές συνέπειες της εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη δαπάνη των κονδυλίων. Αν και συνολικά η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου δεν διαφέρει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και στο δανειακό μέρος του ΤΑΑ η απορρόφηση είναι υψηλή, είναι εξαιρετικά σημαντικό η χρηματοδότηση από το τμήμα επιχορήγησης του ΤΑΑ το 2024 να διαλυθεί πολύ γρήγορα, κυρίως λόγω της φύσης των επενδύσεών τους συνεπάγονται καθυστερήσεις στον προγραμματισμό και την υλοποίηση.