Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευελιξία στην απασχόληση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως σε ένα ευέλικτο μοντέλο προσλήψεων για δημόσιες επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του Υπερταμείου.
Στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής μετά το μνημόνιο του 2023 για την ελληνική οικονομία, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών που αναφέρονται στο Υπερταμείο αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία στις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες προκειμένου να υπάρχει ευελιξία στην πρόσληψη προσωπικού υψηλής ειδίκευσης. Στην έκθεση σημειώνεται ότι με αυτόν τον τρόπο το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα στοχεύει στην επίτευξη υψηλότερων κερδών.
Τι είναι το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και πώς θα λειτουργήσει – Χρηματοδότηση
Ένα νέο μοντέλο πρόσληψης
Νέο καθεστώς ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως σημείωσε η Κομισιόν σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες. Μίλησε για «αποτελεσματικότερη χρήση της δημόσιας περιουσίας χάρη στο νέο νομικό πλαίσιο του Υπερταμείου, το οποίο θα περιλαμβάνει κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του, κανόνες για την αμοιβή των εργαζομένων, επιτάχυνση διαδικασιών και κανόνες για υψηλότερες ταχύτητες, καθώς και προσέλκυση ικανού διευθυντικού προσωπικού. από τον ιδιωτικό τομέα».
Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
Ωστόσο, από την παραπάνω δήλωση του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν αρκείται στο να εισάγει απλώς ταχύτερες διαδικασίες πρόσληψης για το απαραίτητο προσωπικό.
Επιδιώκει επίσης αλλαγές στις αποδοχές για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη στρατηγική της απόκτησης διευθυντικών στελεχών και λοιπού διοικητικού προσωπικού από ανταγωνιστές.
Ωστόσο, οι τρέχουσες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης «μοντέλου ΔΕΗ» όσον αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων. Κάτι που μπορεί να συμβεί σε δεύτερη φάση.
ΑΣΕΠ
Υπενθυμίζεται ότι στις ΔΕΚΟ Superfundusz διεκπεραιώνονται οι προσκλήσεις μέσω ΑΣΕΠ, γεγονός που καθιστά τις διαδικασίες ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Το μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι να γίνονται προσλήψεις με κριτήρια και προϋποθέσεις ΑΣΕΠ, χωρίς όμως να γίνονται μέσω του Συμβουλίου.
Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνονται οι διαδικασίες αναζήτησης και ένταξης προσωπικού σε επιχειρήσεις όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Θυγατρικές
Οι θυγατρικές υπερταμείων διακρίνονται σε άμεσες και άλλες θυγατρικές.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει TAIPED, ETAD, TXS και «5G holdings». Οι υπόλοιπες θυγατρικές είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ (που θα περάσουν απευθείας στο Δημόσιο), η ΔΕΗ (δημιουργήθηκε ειδικό πλαίσιο προσλήψεων και αμοιβών εργαζομένων), ΟΑΣΑ, ΟΚΑΑ, ΕΛΤΑ, ΤΕΤ HELEXPO, ΚΑΘ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΑΕΔΗΚ – Corinth Kanał και «Grecka Żupa».
Δίκαιο εταιρικής διακυβέρνησης
Στην έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται συγκεκριμένα στον νόμο του 2022, που αφορά τη {διαχείριση} των κρατικών επιχειρήσεων. Όπως τονίζει η Κομισιόν, «ο νέος νόμος ενίσχυσε τη {διαχείριση} των εταιρειών χαρτοφυλακίου Υπερταμείων. Με τον νέο Νόμο 4972/2022, συνεχίζει η Επιτροπή, «το Υπερταμείο εξετάζει, εγκρίνει και παρακολουθεί τα επιχειρηματικά σχέδια, τον προϋπολογισμό και τα σχέδια ανθρώπινου δυναμικού κάθε εταιρείας. «Εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής νέων πολιτικών αμοιβών για τα διοικητικά συμβούλια κρατικών επιχειρήσεων στο χαρτοφυλάκιό της».
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι «με την {εφαρμογή} των σχετικών διατάξεων περί προμηθειών του νέου νόμου, το Υπερταμείο πέτυχε σημαντική εξοικονόμηση πόρων ξεκινώντας την πρώτη ομαδική διαδικασία προμηθειών και ξεκίνησε τη διαδικασία αναδιοργάνωσης σημαντικών και πιο σύνθετων τομέων προμηθειών». .