ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χριστουγεννιάτικη αγοράστρια: Χριστουγεννιάτικες αγορές με δύο ταχύτητες και στοίχημα 3,5 δισ. ευρώ

Ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους πιο κρίσιμους μήνες για τα εταιρικά κεφάλαια

Μπορεί ο Economist να αναγνώρισε την Ελλάδα ως «χώρα της χρονιάς» στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις το 2023, αλλά οι Έλληνες, ή μάλλον ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων, υπολογίζουν στο τελευταίο ευρώ που θα τους φέρει να ταξιδέψουν. ακόμα και την περίοδο των διακοπών, όταν Συνήθως, ένα ταξίδι για ψώνια είναι πιο ήρεμο και πιο γενναίο.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες λιανικής περιμένουν ένα «χριστουγεννιάτικο θαύμα», μετρώντας ήδη απώλειες τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου μετά τις αγορές… λόγω του «μαύρου» Νοέμβρη.

Χριστούγεννα: Οι καταναλωτές αρχίζουν να ψωνίζουν νωρίς για να εξοικονομήσουν χρήματα

Να σημειωθεί ότι ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο κρίσιμους μήνες για την ταμειακή μηχανή των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς το ¼ του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων πραγματοποιείται κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στην {περίπτωση} των καταστημάτων παιχνιδιών, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 40%.

Σε κάθε {περίπτωση}, όλοι ελπίζουν ότι η αυξημένη κίνηση στα καταστήματα που καταγράφηκε από την περασμένη εβδομάδα θα μεταφραστεί και σε έσοδα στα ταμεία των εταιρειών, προσδοκώντας ότι μέχρι το τέλος της ημέρας ο τζίρος της εορταστικής περιόδου θα μετατοπιστεί σε περιόδους προ κρίσης. δηλαδή υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές συντάξεων (που έχουν αυξηθεί κατά 3%), τα επιδόματα, τα δώρα και οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αυξάνουν τις προσδοκίες στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά φέτος η αγοράστρια κινείται ξανά με πολλαπλές ταχύτητες, με τους μεγάλους παίκτες να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος.

Μεγάλες αλυσίδες ένδυσης και υπόδησης, αθλητικών, καλλυντικών και τεχνολογίας συνεχίζουν να αναλαμβάνουν τις πωλήσεις, ενώ οι μικρότεροι παίκτες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως αυξήσεις στις τιμές παράδοσης προϊόντων και στροφή της ζήτησης των καταναλωτών προς τα απαραίτητα και τα τρόφιμα.

Εκτός από τη δύσκολη πρόκληση του “πώς η ακρίβεια δεν θα καταστρέψει τα Χριστούγεννα”, πολλοί έμποροι λιανικής, ειδικά αυτοί που βρίσκονται στη “μεσαία κατηγορία” και κάτω, πρέπει επίσης να “καταπολεμήσουν” την ανάπτυξη ιδεών του ηλεκτρονικού εμπορίου, ειδικά με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από πολύ φθηνές κινεζικές ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Temu και το Shein.

Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή στον Τύπο

Φέτος, οι καταναλωτές θα ξοδέψουν περίπου 174 ευρώ για χριστουγεννιάτικες αγορές, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με 146 ευρώ το 2022, σύμφωνα με εξαμηνιαία μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρηματιών και Λιανοπωλητών Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές και, σε μικρότερο βαθμό, σε ελαφρά αύξηση του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Δεδομένου ότι το κοστούς των χριστουγεννιάτικων επιτραπέζιων σκευών θα είναι ιδιαίτερα υψηλό φέτος, παρά τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό των τιμών, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν φθηνότερα δώρα, κάνουν προσωπικές αγορές με κύριο κριτήριο την τιμή, ενώ αναγνωρίζουν ότι δεν είναι ακόμη ικανοποιητικός ο χρόνος για να γίνουν μεγάλα. αγορές για το σπίτι σας.

Συνολικά το κοστούς του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (6-8 άτομα) κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μεταβολή 10,8% έως 11,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πίνακα το 2022, σύμφωνα με έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ). Ο δείκτης αυτός είναι σχεδόν 4 φορές υψηλότερος από τον μέσο πληθωρισμό που καταγράφηκε τον Νοέμβριο στη χώρα μας στο {επίπεδο} του 3%, αν και ταυτόχρονα κινείται υψηλότερα σε σχέσης με τον κλαδικό πληθωρισμό των τροφίμων (+9%) τον ίδιο μήνα.

Παράλληλα, διαδεδομένη είναι η πεποίθηση ότι οι δαπάνες για τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας θα είναι μεγαλύτερες το επόμενο εξάμηνο, με {αποτέλεσμα} να μπει άλλος ένας «κόφτης» στη διάθεση για αγοράστρια.

Η πίεση που ασκεί ο συνδυασμός οικονομικής ύφεσης και πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη και την ψυχή των καταναλωτών είναι ξεκάθαρα ορατή στα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της EY Future Consumer Index. Ειδικότερα, το 56% των συμμετεχόντων ανησυχεί πολύ για το αυξανόμενο κοστούς ζωής, το 53% για τα οικονομικά τους και το 40% για την οικονομία γενικότερα, ενώ δύο στους τρεις (69%) εκτιμούν ότι το προβληματισμός του αυξημένου κόστους ζωής θα εντατικοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις VS

Δεδομένου ότι το κυνήγι ευκαιρίας καθορίζει την αγοραστική συμπεριφορά όχι μόνο των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και της πολυσυζητημένης μεσαίας τάξης, οι χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν μια εβδομάδα μετά το Φεστιβάλ Φώτων είναι πιθανό να βάλουν φρένο σε πολλούς καταναλωτές καθώς περιμένουν τις καλύτερες τιμές.

Για την τόνωση της κίνησης των αγορών, πολλοί καταστηματάρχες έθεσαν ένα μικρό μέρος των εμπορευμάτων τους προς πώληση, ενώ μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, καθώς και καλλυντικά, είδη ένδυσης και υπόδησης ξεκίνησαν παρόμοιες εκστρατείες προώθησης.

Leave a comment