ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα

Πόσες «παράλληλες τράπεζες» υπολογίζει αυτή τη στιγμή η Κεντρική Τράπεζα;

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο μη τραπεζικός χρηματοοικονομικός τομέας αναπτύχθηκε ραγδαία μαζί με το τραπεζικό σύστημα, κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Πρόκειται για το λεγόμενο «σκιώδες τραπεζικό σύστημα» που έχει αναπτυχθεί και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι η κατάρρευση του αμερικανικού fund Archegos Capital Management πριν από δύο χρόνια, που προκάλεσε ζημίες στο τραπεζικό σύστημα 10 δισ. δολαρίων.

Η Credit Suisse, η οποία μετρούσε την Archegos στους πελάτες της, αντιπροσώπευε περισσότερες από τις μισές απώλειες. Ένας άλλος κίνδυνος είναι μια μαζική εκροή κεφαλαίων, όπως συνέβη στην SVB, όπου η τελευταία οικονομική κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ και έφτασε στην Ευρώπη, την Credit Suisse. Ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται με την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία του παράλληλου τραπεζικού συστήματος να έχει εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια, με {αποτέλεσμα} την ξαφνική ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Σύμφωνα με την έκθεση της FSB (Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, τα περιουσιακά στοιχεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εκτιμήθηκαν στα 461,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022. δολάρια, με το σκιώδες τραπεζικό σύστημα να αντιστοιχεί σε 217,9 τρισ. USD. δολάρια.

Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, με βάση τους ορισμούς των ευρωπαϊκών και διεθνών αρχών, περιλαμβάνει διαχειριστές κεφαλαίων, επενδυτικά αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων, αμοιβαία κεφάλαια χρηματοδότησης, επενδυτικά κεφάλαια σε ακίνητα, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και factoring, εταιρείες καταναλωτικών δανείων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεσάζοντες δανείων ή επενδύσεων και μεσίτες , εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων, τιτλοποιημένα κεφάλαια δανείων και άλλες βοηθητικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αγορές κρυπτονομισμάτων κ.λπ.

Τομείς

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που συγκέντρωσε «ΤΑ ΝΕΑ», αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τραπεζοκεντρικό, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν το 87,2% του συνόλου του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Ιούνιος 2023).

Σε άλλους κλάδους, δηλαδή όπου λειτουργεί το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 19,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 5,8% του συνόλου του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ακινήτων, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,4 δισ. ευρώ και μερίδιο 4%. Μικρότερο είναι το μερίδιο των εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης και των διαμεσολαβητών στον διακανονισμό των απαιτήσεων, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 6,2 δισ. ευρώ και μερίδιο 1,8% στο σύνολο του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης έχουν περιουσιακά στοιχεία 2 δισ. ευρώ και μερίδιο 0,6%. Τέλος, οι εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών και πιστωτικών απαιτήσεων και οι χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν μερίδιο 0,4% και 0,3% αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, η σημασία του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο που θα μπορούσε να προκύψει από αυτόν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ -κατά τη γνώμη τους- η διασύνδεση του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα. με τον τραπεζικό τομέα είναι επίσης περιορισμένος, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι γενικά θυγατρικές ξένων ασφαλιστικών ομίλων και δεν συνδέονται με ελληνικές τράπεζες.

Επιδοτήσεις

Ως {αποτέλεσμα}, οι περισσότερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα συνδέονται με επιχειρηματικούς ομίλους εκτός του τραπεζικού τομέα.

Ωστόσο, εάν δεν υπήρχε η ταυτόχρονη εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και ένας νέος νόμος για τους εξυπηρετητές, η ικανότητα χορήγησης δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, με αυξημένη διαφάνεια και εποπτεία, δεν θα ήταν δύσκολη. επεκταθεί και θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ «στη σκιά» – εκτιμούν οι διευθυντές τραπεζών. Μόνο τα δάνεια αυτοκινήτων μέσω αντιπροσώπων αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των καταναλωτικών δανείων, ενώ η χρηματοδότηση μέσω αλυσίδων λιανικής σε συνεργασίας με τράπεζες υπολογίζεται σε 180 εκατ. ευρώ.

Εάν ο δανεισμός επεκταθεί μέσω διαμεσολαβητών (μεσίτες, έμποροι κ.λπ.) σε εταιρείες μικροπιστώσεων και fintec, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διευθυντών τραπεζών, το ποσό αυτό θα μπορούσε εύκολα να ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ.

Αν προσθέσουμε τη ικανότητα αναχρηματοδότησης και χορήγησης δανείων από παρόχους υπηρεσιών για συστήματα ή παροχής εγγυήσεων ή επιδοτήσεων σε δημοπρασίες, ενδέχεται να δημιουργηθεί μια νέα αγοράστρια, η αξίας της οποίας εκτιμάται στα 20 δισ. ευρώ.

Premium έκδοση “NEWS”

Leave a comment