Για την Ελλάδα, ήταν μάλλον η επιτομή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της λιτότητας, αν όχι της αλαζονείας
Η Μέρκελ τον αποκάλεσε «δάσκαλο πολιτικής» για τον εαυτό της όταν ήταν νεαρή υπουργός τη δεκαετία του 1990 και «ένας από τους πυλώνες» του υπουργικού συμβουλίου της.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συνεργάστηκε μαζί του ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον αποκάλεσε «έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ηγέτες της γενιάς του».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι νεκρός
Για τους περισσότερους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ένας πολιτικός του οποίου το όνομα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρίση χρέους της ευρωζώνης της τελευταίας δεκαετίας και, φυσικά, με την Ελλάδα.
Υπήρξε υποστηρικτής των Μνημονίων Συνεννόησης και της αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, ενώ εξέφραζε την επιθυμία του… για ένα Grexit σε κάθε τόνο.
Για την Ελλάδα -και όχι μόνο- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν μάλλον η επιτομή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της λιτότητας, αν όχι της αλαζονείας, και ελάχιστοι στον ευρωπαϊκό Νότο θα έτειναν να βρουν ως καταπραϋντικό… το ευγενές διέγερση που επικαλέστηκε: τη σωτηρία του Ευρωπαίου Ενωση.
Η Γερμανία άφησε το στίγμα της… με την υπογραφή του Σόιμπλε στο πρόγραμμα διάσωσης, επιμένοντας σε σκληρούς όρους, όπως περικοπές στον προϋπολογισμό, με αντάλλαγμα να βοηθήσει τις χώρες που αγωνίζονται και να ασκήσουν πίεση σε αυτές να συμμορφωθούν.
Το 2012, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «βρίσκονται στον σωστό δρόμο – μειώνοντας τα ελλείμματα, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και, ως εκ τούτου, την ανταγωνιστικότητα».
«Αυτό είναι αποφασιστικό και δεν μπορούμε να κάνουμε χάρη σε καμία χώρα κάνοντας αυτό [κάποιας] δήθεν γενναιοδωρία και αλληλεγγύη», είπε. «Δεν είναι πείσμα – είναι η κατανόησης ότι οι δημοκρατικές πλειοψηφίες λαμβάνουν δυσάρεστες αποφάσεις μόνο όταν δεν υπάρχει ευκολότερη εναλλακτική».
Ο Σόιμπλε επικρίθηκε έντονα για τη στάση του κατά την ελληνική κρίση και τις απειλές του Grexit. Το 2016, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη… θα έβλαπτε τους Έλληνες μια φορά και η ατελείωτη, επώδυνη διαδικασία που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι Έλληνες θα μπορούσε να αποφευχθεί».
Όταν κόντευε να τα παρατήσει
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, αποκάλυψε ότι το 2015 ήταν κοντά στο να παραιτηθεί από τη θέση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε ήταν υποστηρικτής της προσωρινής εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, αλλά η θέση του τελικά «ανακλήθηκε» από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συμφώνησε να παράσχει τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Αναφερόμενος στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, ανέφερε ότι: «το πρωί που πάρθηκε η απόφασης [η Μέρκελ] μου είπε, «Θα συνεχίσεις;» Ήταν όμως από εκείνες τις φορές που ήμασταν πολύ κοντά [στην παραίτησή μου]».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που πέθανε σε ηλικία 81 ετών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt τον Νοέμβριο του 2022, εστίασε στην εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα σε οικονομικό {επίπεδο}, τονίζοντας ότι η πρότασή του για προσωρινή έξοδο είναι η σωστή από της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Στην αρχή συμβούλεψα τους Έλληνες συναδέλφους μου: χρειάζεστε ένα εξωτερικό εργαλείο υποτίμησης για να κάνετε την οικονομία σας και πάλι ανταγωνιστική. Επομένως, θα πρέπει να εγκαταλείψετε τη Νομισματική Ένωση προσωρινά και στη συνέχεια θα μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτήν. Τέτοιες {συμβουλές} δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν οικονομικά υγιείς. Η εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», είπε η Handelsblatt και, απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «η Ελλάδα επιτέλους κατάφερε και έμεινε στην ευρωζώνη», υποστήριξε: «Αλλά η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα, η ζημιά στο κοινωνικό {επίπεδο} είναι τεράστια. . Τώρα η Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο».
Τον Οκτώβριο του 2018, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle και στο πρόγραμμα Conflict Zone αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη χώρα μας λέγοντας: «Με κατηγόρησαν για γενναιοδωρία προς την Ελλάδα».
Ειδικότερα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι στη διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση, η Κομισιόν αποφάσισε για πρώτη φορά να απορρίψει τον εθνικό προϋπολογισμό, ο Σόιμπλε συνέκρινε τον εαυτό του με την Ελλάδα. “[…] «Θα ήμουν ευτυχής αν όλοι όσοι λένε τέτοια πράγματα για την Ιταλία σήμερα με υποστήριζαν καθώς προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες». Ωστόσο, αρνείται την κατηγορία ότι έχει «αποσπάσει την προσοχή» από την Ελλάδα στο παρελθόν.
“ΟΧΙ. Στη βουλή μου κατηγορήθηκε ότι ήμουν γενναιόδωρος απέναντι στην Ελλάδα. Και ήταν αλήθεια γιατί οι Έλληνες δεν τήρησαν τους κανόνες. Ωστόσο, τα κάναμε όλα με τον σωστό τρόπο”, ανέφερε.
Τον Ιούλιο του 2022, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», είπε ότι είχε ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του για τη χώρα μας, γιατί το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Έλληνες.
Μάλιστα είπε ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά». «Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί οριστικά – ειδικά υπό το πρίσμα των σημερινών συνθηκών. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά! Αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Έπρεπε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα έπρεπε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το τίμημα για την εσωτερική υποτίμηση που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα είναι πολύ υψηλό για τους Έλληνες πολίτες. Ήταν όμως απόφασης των Ελλήνων, όχι των άλλων Ευρωπαίων», είπε.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο του Grexit το 2015, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε στα ΝΕΑ: «Αυτό πρότεινε η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. Και ξέρετε επίσης ότι στην Ελλάδα κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν καλύτερο για τη χώρα. Ωστόσο, δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για καλά μελετημένους λόγους. Στη συνέχεια, με την προκήρυξη νέων εκλογών, ο Τσίπρας έκανε ένα τολμηρό βήμα και κέρδισε ξανά την πλειοψηφία για πολιτικές αντίθετες με αυτές με τις οποίες εξελέγη. Η συμβολή του ήταν εξαιρετική γιατί διευκόλυνε την επόμενη κυβέρνηση να θέσει τα θεμέλια για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αυτό αξίζει αναγνώρισης».