ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σύμφωνο σταθερότητας: τι αλλάζει στο χρέος, τα ελλείμματα και την κοινωνική πολιτική

Πώς επηρεάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας την κοινωνική πολιτική;

Από το 2024, οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορεί να γίνουν αυστηρότεροι για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από μια τριετή χαλάρωση που σχετίζεται με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και την αυξημένη ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά μια πρόσφατη απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικά προετοιμάζει τρόπο για μεγαλύτερη ευελιξία για την ελληνική κυβέρνηση στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό θα παράσχει περισσότερο χρόνο για τη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων και, μεσοπρόθεσμα, θα απελευθερώσει πόρους για την κοινωνική πολιτική.

Πλέον το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να προχωρήσει σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις και να παρέχει περισσότερα οφέλη μόνο σε ευαίσθητες και ανυπεράσπιστες ομάδες της κοινωνίας, χωρίς τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα σε περαιτέρω διόρθωση των δημοσιονομικών στοιχείων, δηλαδή τα λεγόμενα μέτρα θα επιβληθούν σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζονται στα πρωτόκολλα.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Τριπλή ανάσα για την ελληνική οικονομία

Συμφωνία

Η συμφωνία περιλαμβάνει διασφαλίσεις με σημεία αναφοράς για όλες τις χώρες ώστε να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική μέση ετήσια μείωση του δείκτη χρέους κατά μία ποσοστιαία μονάδα για χώρες με χρέος άνω του 90% και 0,5% για χώρες μεταξύ 60% και 90%, καθώς και το διαρθρωτικό περιθώριο ελλείμματος δημοσιονομικό 1,5% του ΑΕΠ κάτω από 3% στο «προληπτικό κομμάτι». Ο ρυθμός προσαρμογής του πρωτογενούς διαρθρωτικού ελλείμματος για αυτές τις χώρες ορίζεται στο 0,4% του ΑΕΠ ετησίως, το οποίο μπορεί να μειωθεί στο 0,25% σε {περίπτωση} παράτασης από 4 σε 7 χρόνια. Οι κανονισμοί προβλέπουν ένα μεταβατικό σύστημα έως το 2027 που μετριάζει τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων και προστατεύει την επενδυτική ικανότητα.

App

Μετά τη συμφωνία, αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα τριμερείς συζητήσεις με τη {συμμετοχή} του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τροποποιημένη συμφωνία θα εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. και θα τεθεί σε ισχύ το 2024 και θα εφαρμοστεί από τον προϋπολογισμό του 2025.

αμυντικές δαπάνες

Σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς, για πρώτη φορά στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κοστούς που σχετίζεται με επενδύσεις στον αμυντικό οπλισμό της χώρας, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δεν θα συμπεριληφθεί στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των σχετικών στοιχείων. προκειμένου να προσδιοριστεί η ποσοστιαία διόρθωση του ελλείμματος.

Χαρακτηριστικά, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 κατέγραψε νέα αύξηση κονδυλίων για την υλοποίηση προγραμμάτων hardware και τις συνολικές αμυντικές δαπάνες, με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ανέρχεται στα 6,1 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν εκπαιδευτικά προγράμματα υλικού.

Πληρωμές τόκων και έλλειμμα

Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα που προκύπτει από τα μνημόνια της περιόδου αποπληρωμής των τόκων από το 2033 και εφεξής, οι εν λόγω τόκοι δεν θα περιλαμβάνονται στο έλλειμμα που μπορεί να προκύψει αυτά τα χρόνια.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη έχουν τη ικανότητα να προτείνουν το οικονομικό τους σχέδιο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογής. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα προτείνει τις δικές της μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την άσκηση οικονομικής πολιτικής σε ορίζοντα τετραετίας, με ικανότητα παράτασής του σε επτά χρόνια εάν χρειαστεί.

Εθνικός χαρακτήρας στη δημοσιονομική πολιτική

Ο εθνικός χαρακτήρας των προγραμμάτων δημοσιονομικής πολιτικής θα διασφαλίσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των μέτρων που θα ληφθούν και, ταυτόχρονα, τη παραγωγή πλεονασμάτων σε {περίπτωση} που η ελληνική οικονομία ενδέχεται να βιώσει ύφεση στο μέλλον λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων ή {αποτέλεσμα} φυσικών καταστροφών.

Οι παραπάνω ευεργετικές για τη χώρα μας αποφάσεις είναι {αποτέλεσμα} δύσκολων διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο της Ε.Ε. που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο και η Ελλάδα συμμάχησε με κράτη μέλη που ήταν υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας και ενός βαθμού ελευθερίας των μεσαίων χωρών στην οικονομική πολιτική. Το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων ανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών σε συνεργασίας με τις διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας στις Βρυξέλλες (ελληνική μόνιμη αντιπροσωπεία) και τα υπουργεία των κρατών μελών που εξέφρασαν παρόμοιες {απόψεις} στο Συμβούλιο.

Leave a comment