ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ελληνική οικονομία: Προβλέψεις για καλύτερες επιδόσεις το 2024 σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ

Οι μειώσεις της ΕΚΤ στον πληθωρισμό και τα επιτόκια θα στηρίξουν τα εισοδήματα και την κατανάλωση

Το 2024 αναμένεται να είναι μια μεταβατική χρονιά για την οικονομία της ευρωζώνης, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σημαντικά και οι μειώσεις των επιτοκίων να γίνονται ορατή προοπτική μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Η μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει τα εισοδήματα και την κατανάλωση και η ανεργία θα παραμείνει χαμηλή, αλλά αυτό θα συμβεί σταδιακά και πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.

Ως εκ τούτου, οι γενικές προσδοκίες για το 2024 είναι περιορισμένες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει τον Δεκέμβριο ελαφρώς υψηλότερη δυναμική ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ από ό,τι το 2023 (0,8% έναντι 0,6%). Σύμφωνα με τις προβλέψεις Νοεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το επόμενο έτος η ανάπτυξη ιδεών θα είναι 1,2%.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Υποκαταστήματα που θα τη χρησιμοποιούν από την 1η Ιανουαρίου 2024

Η αργή οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να είναι ένας παράγοντας που περιορίζει τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά συνολικά η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει καλύτερες επιδόσεις το 2024, όπως και το 2023. Η Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 2,3%, ενώ στην {περίπτωση} του ο κρατικός προϋπολογισμός ο πήχης είναι ακόμη υψηλότερος και ανέρχεται στο 2,9%.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% το επόμενο έτος, κυρίως λόγω των επενδύσεων και των εσόδων, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για τον τουρισμό, με το πρώτο να αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη ιδεών φέτος.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Eurostat, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα μειωθεί από 4,1% κατά μέσο όρο φέτος σε 2,6% το 2024, περίπου αυτό που προβλέπει η ΕΚΤ για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ (2,7%).

Αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων

Αποφασιστικός παράγοντας για τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων, οι οποίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με υψηλό ρυθμό φέτος (ο ετήσιος ρυθμός αύξησης τον Νοέμβριο ήταν 6,8% για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και 8,8% για την Ελλάδα). Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί απότομα στο 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2024 λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών και του ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος από τα επίπεδα που αυξήθηκαν απότομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, βοηθώντας στον περιορισμό του πληθωρισμού, αναμένεται να σταθεροποιηθούν. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό το 2024.

Αβεβαιότητα για τις τιμές της ενέργειας

Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας παραμένει υψηλή καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει τροφοδοτήσει ευρύτερες εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτές οι επιθέσεις έχουν κάνει πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο στην Ευρώπη να επιλέξουν διαφορετική διαδρομή για τα πλοία τους, μέσω Νότιας Αφρικής, η οποία διαρκεί αρκετές ημέρες περισσότερο και, φυσικά, συνεπάγεται πολύ υψηλότερο κοστούς. Αυτή η ένταση έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου Brent τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια διεθνής ναυτική δύναμη, που ιδρύθηκε με τη {συμμετοχή} πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, έχει αναλάβει δράση στην περιοχή και μένει να δούμε αν οι ναυτιλιακές εταιρείες θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά αυτή τη διαδρομή. .

Πηγή RES-EMP

Leave a comment