«Τσουνάμι» 72.885 φορολογικοί έλεγχοι προέρχονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ – όπως προβλέπει η απόφασης Πιτσιλή
«Τσουνάμι» φορολογικών ελέγχων, ερευνών και ακροάσεων έχει προγραμματίσει η ΑΑΔΕ για φέτος, λανσάροντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα διενεργήσει σχεδόν 73.000 φορολογικούς ελέγχους, παρακολουθώντας κάθε είδους οικονομικές δραστηριότητες ιδιωτών και επιχειρήσεων.
ΑΑΔΕ: Απόδοση Ψηφιακής Εφαρμογής Τέλους Έτους
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ και τις οδηγίες που έδωσε ο Γιώργος Πιτσιλής στη νέα απόφασης, το 2024 θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
- 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (ΓΔΦΕ), με εξαίρεση την Υπηρεσία Εξετάσεων και Βεβαιώσεων του Δημοσίου Ταμείου (ΥΕΔΔΕ). Από όλα τα προς έλεγχο θέματα, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, έτη, θέματα, περιόδους ή υποχρεώσεις των τελευταίων πέντε ετών και τουλάχιστον το 75% αυτών των ελέγχων θα αφορά γενικά ελέγχους των τελευταίων πέντε ετών. τρία έτη για τα οποία λήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης.
- 25.400 μερικές επιτόπιες επιθεωρήσεις για επαλήθευση της σωστής πλήρωσης
- φορολογικές υποχρεώσεις που θα υλοποιηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τη ΔΟΥ.
- 2.500 έλεγχοι με στόχο τον έλεγχο της ορθότητας της εκτέλεσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων φόρου κεφαλαίου.
- 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διεξαχθούν από τις υπηρεσίες έρευνας και διασφάλισης των φορολογικών αρχών (ΥΕΔΔΕ)
- 885 έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής.
Νέα εργαλεία ελέγχου
Το 2024 η ΑΑΔΕ εγκαινιάζει νέα μέτρα και νέα εργαλεία ελέγχου, όπως:
1. Επιθεωρήσεις κάμερας. Οι φορολογικοί έλεγχοι που διενεργούνται εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων του φορολογούμενου μπορούν να καταγράφονται στην κάμερα για λόγους διαφάνειας, αλλά μετά από προηγούμενη ενημέρωση των φορολογουμένων. Το οπτικοακουστικό υλικό θα αποθηκευτεί για έξι μήνες και στη συνέχεια θα καταστραφεί. Επιπλέον, για μεγαλύτερη διαφάνεια, θα μπορούν να καταγράφονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις ελεγκτών και φορολογουμένων στα γραφεία της ΑΑΔΕ, οπότε το υλικό θα αποθηκευτεί για πέντε χρόνια. Υπάρχει επίσης η ικανότητα εγκατάστασης και χρήσης καμερών κατά τους τελωνειακούς ελέγχους.
2. Επέκταση έμμεσων τεχνικών ελέγχων. Οι έμμεσες τεχνικές, που βασίζονται σε στοιχεία όπως τραπεζικές καταθέσεις, έξοδα μετρητών, ρευστότητα φορολογουμένων κ.λπ., έχουν πλέον επεκταθεί για τον προσδιορισμό του εισοδήματος σε άλλες 4 περιπτώσεις:
– Όταν έχει εντοπιστεί ζημία για τουλάχιστον τρία συνεχόμενα έτη και δεν υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης από τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
– Όταν υπάρχει σημαντική ασυμφωνία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
– Όταν το μικτό ποσοστό κέρδους που προκύπτει από τα δηλωθέντα αποτελέσματα διαφέρει από αυτό που προκύπτει από τα παραστατικά αγοραπωλησίας.
– Όταν μια εταιρεία δεν παρέχει στοιχεία που ζητούνται από τη φορολογική διοίκηση μετά από δύο προσκλήσεις.
Στην {περίπτωση} των έμμεσων τεχνικών, προσδιορίζονται τα κέρδη και εκδίδεται διακανονισμός με εκτιμώμενο φόρο.
3. Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή εσόδων και εξόδων στην πλατφόρμα myDATA. Οι εκπτώσεις φόρου και οι εκπιπτόμενες δαπάνες δεν θα λαμβάνονται υπόψη εάν τα δικαιολογητικά στα οποία βασίζονται δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ. Επίσης, τα έσοδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τα έξοδα που έχουν μεταφερθεί στην πλατφόρμα. Όσοι δεν υποβάλουν δεδομένα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 250 έως 500 ευρώ την ημέρα.
4. Αυτοματοποιημένος έλεγχος υπολογισμού ακινήτων. Ένα νέο σύστημα που παρέχει άμεση πρόσβαση σε δεδομένα για καταθέσεις, επιχορηγήσεις, επενδύσεις, χρηματοκιβώτια, ακόμη και ηλεκτρονικά πορτοφόλια φορολογουμένων που ελέγχει, λανσάρει η ΑΑΔΕ. Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί δεδομένα από το Αρχείο χρηματοοικονομικών προϊόντων και τις αναλυτικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές για τη γρήγορη λήψη και επεξεργασία δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με ελεγχόμενα πρόσωπα, με ενιαίο και συνεπή τρόπο. Έτσι, ο καθορισμός του αντικειμένου της φορολόγησης γίνεται πολύ πιο εύκολο έργο και ανοίγει ο δρόμος για την ανάσχεση των κοινών φαινομένων φοροδιαφυγής.
5. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια. Το 2024 η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα γίνει υποχρεωτική.
6. Ψηφιακό Μητρώο: Ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα υποχρεωθούν να τηρούν ψηφιακό μητρώο