Η εταιρεία διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τους νόμους περί κερδοσκοπίας σε 54 κώδικες
Με απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα επιβάλλεται πρόστιμο 610.190 ευρώ στην εταιρεία «ΑΓΗΝΟΡ Α.Ε.» για παράβαση των διατάξεων του άρθ. 54 του Ν. 5045/29-07-2023 για τον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτου κέρδους, μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Επιβολής της Αγοράς (ΔΗΜΕΑ).
Ειδικότερα, μετά την καταγγελία των καταναλωτών που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022 σχετικά με την αγοράστρια κλιματιστικών στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος «Ανακύκλωση – Αντικατάσταση Συσκευών», η ΔΗΜΕΑ προέβη σε λεπτομερή έλεγχο 117 κωδικών προϊόντων. 54 κωδικοί ανέφεραν ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τις διατάξεις περί αθέμιτης κερδοσκοπίας. Ως {αποτέλεσμα}, επιβλήθηκε το πρόστιμο που προέβλεπε οι σχετικές ρυθμίσεις, το οποίο ήταν διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία από την πώληση των εν λόγω προϊόντων.
Οι έλεγχοι της αγοράς συνεχίζονται
«Οι έλεγχοι για φαινόμενα αθέμιτου κέρδους θα συνεχιστούν το 2024 και θα είναι ακόμη πιο έντονοι. Το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Ανακύκλωση – Αλλαγή Συσκευής» δημιουργήθηκε από την κυβέρνησή μας για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν παλιές συσκευές κατανάλωσης ενέργειας με νέες, μειώνοντας έτσι σημαντικά το ενεργειακό κοστούς, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, σχολιάζοντας την πρόλογος της Εντολής.
Και πρόσθεσε: «Κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν εικασίες. Δεν το επιτρέπουμε αυτό. Ελέγχουμε και επιβάλλουμε τον νόμο, ο οποίος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Όποιος κερδίζει σε βάρος των πολιτών θα πληρώσει διπλά, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος».
Τους τελευταίους μήνες, η DIMEA επέβαλε μια σειρά από μεγάλες οικονομικές κυρώσεις σε πολλές πολυεθνικές εταιρείες για διάφορα εγκλήματα, όπως η Johnson & Johnson, η Colgate, η Procter & Gamble, η Unilever και πιο πρόσφατα η Dixons South-East Europe.