ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Societe Generale: Η δημοσιονομική πίεση στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλή

Οι νέοι κανόνες θα επικεντρωθούν σε μια πορεία εξυγίανσης και μια μέση μείωση του χρέους από 0,5% έως 1% του ΑΕΠ

Η Societe Generale κατατάσσει την Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ως χώρες με χαμηλή δημοσιονομική πίεση, ως και τα τρία «ρεκόρ» χαμηλά ελλείμματα και έχουν επιτύχει σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Ωστόσο, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσαν να αυξήσουν την πολιτική πίεση, ανέφερε η γαλλική τράπεζα.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, αν και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ημερομηνία έναρξης ισχύος τους εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, οι προτεινόμενοι κανόνες παρέχουν πληροφορίες για το πώς αξιολογείται η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση των χωρών της ευρωζώνης με πιθανές νέες κατευθυντήριες γραμμές. Οι νέοι κανόνες θα επικεντρωθούν σε μια πορεία εξυγίανσης, με στόχο ένα διαρθρωτικό αποθεματικό, ένα δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% μέχρι το τέλος των 4-7 ετών δημοσιονομικών σχεδίων και μια μέση μείωση του χρέους κατά 0,5-1% του ΑΕΠ σε σχέσης με το ίδια περίοδο.

Ελληνική οικονομία: Τι βρίσκεται κάτω από το «χαλί» της αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ

Η μη συμμόρφωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μια χώρα θα εισέλθει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ), καθώς οι νέοι κανόνες είναι πιθανό να παρέχουν κάποιο βαθμό ευελιξίας. Ωστόσο, η Societe Generale πιστεύει ότι χώρες με υψηλά ελλείμματα και αργή μείωση του χρέους, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση για την {εφαρμογή} μέτρων λιτότητας από χώρες με χαμηλά ελλείμματα και ταχεία μείωση του χρέους, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. .

Το πρώτο τεστ βιωσιμότητας του χρέους θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2024, όταν ο Fitch θα επανεξετάσει την τρέχουσα {αξιολόγηση} του Βελγίου λόγω του υψηλού ελλείμματος και της επιβάρυνσης του χρέους και του πιθανού πολιτικού αδιεξόδου τον Ιούνιο του 2024. Η Γαλλία, που αυτή τη στιγμή βαθμολογείται με -AA από την S&P, θα έχει την πρώτη 1 -ετής {αξιολόγηση} από την S&P στις 31 Μαΐου 2024.

Δεν θα δούμε περικοπές επιτοκίων από την ΕΚΤ το πρώτο εξάμηνο του 2024

Ήδη στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 14 Δεκεμβρίου, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι μειώσεις επιτοκίων δεν ήταν επιλογής, ενώ πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνέχισαν να αρνούνται την επιθετική τιμολόγηση των επιτοκίων στην αγοράστρια από την ΕΚΤ – μια μείωση του Μαρτίου με τιμή 55%. , σχεδόν 100 mv εκκαθαρίζονται από τον Ιούλιο, 160 mv για ολόκληρο το έτος 2024 και 220 mv για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η έντονη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος παραμένει το κύριο μέλημα της ΕΚΤ καθώς διατηρεί υψηλή πίεση στις τιμές στην εγχώρια αγοράστρια. Το κοστούς εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 6,5% το τρίτο τρίμηνο του 2013, μια εντελώς διαφορετική τάση σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale, για να είναι βιώσιμα τα περιθώρια κέρδους, η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος πρέπει να είναι κάτω του 3,5% σε ετήσια βάση για να ευθυγραμμίζεται με τον βασικό πληθωρισμό περίπου 2%.

Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ υποθέτουν μεγάλη μείωση των περιθωρίων κέρδους έως το τέλος του 2024. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ χρειάζεται πρόσθετα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2024 για να διαμορφώσει τη στρατηγική της. Αυτό καθιστά απίθανο το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Societe Generale, και ακόμη και μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα μπορούσε να είναι περίπλοκη.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα μέλη της ΕΚΤ, ο Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% μέχρι τα μέσα του έτους πριν μειώσει τα επιτόκια. Σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale, ο βασικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη πιθανότατα θα παραμείνει σταθερά κάτω από το 3,0% από τον Απρίλιο. Επομένως, τρεις περαιτέρω ανακοινώσεις κάτω του 3% θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου. «Ως εκ τούτου, δεν αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024», δήλωσε η Societe Generale.

Εκδόσεις ομολόγων Ιανουαρίου

Ο Ιανουάριος και το πρώτο τρίμηνο γενικά είναι συνήθως ένας πολυάσχολος μήνας για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς οι χώρες ξεκινούν τα ετήσια χρηματοδοτικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι αποδόσεις μειώθηκαν σημαντικά στο τέλος του περασμένου έτους, επομένως είναι λογικό για τους εκδότες να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα και να επιδιώξουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες.

Συνήθως βλέπουμε πολλές κοινοπρακτικές διανομές καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερη προσφοράς στην αρχή. Ως εκ τούτου, η Societe Generale αναμένει ότι τον Ιανουάριο θα υπάρχουν κυρίως κοινοπρακτικές εκδόσεις 10ετίας.

Προβλέπει επίσης ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο 15 ή 30 ετών από την Ιταλία και ένα 30ετές ομόλογο από την ΕΕ, ενώ η Πορτογαλία θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογο 10 ή 30 ετών. Η Γαλλία και η Φινλανδία θα μπορούσαν επίσης να εκδώσουν 30ετή κριτήρια αναφοράς. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές στις 24 Ιανουαρίου με 10ετή ομόλογα αξίας 3-4 δισ. ευρώ.

Leave a comment