Τι αποκαλύπτουν για τις οικογενειακές επιχειρήσεις έρευνας που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με την στήριξης της Υδρογείας Ασφαλιστικής;
Σχεδόν 8 στα 10 άτομα αναγνωρίζουν τη συμβολή των οικογενειακών επιχειρήσεων στη {διατήρηση} των θέσεων εργασίας, αλλά πάνω από 6 στους 10 πιστεύουν ότι η ύπαρξη και η {διατήρηση} μιας οικογενειακής επιχείρησης μπορεί να αποθαρρύνει τα παιδιά από εναλλακτικά σχέδια καριέρας. Οι γυναίκες φαίνεται να υποστηρίζουν περισσότερο αυτήν την άποψη.
Οικογενειακές επιχειρήσεις: το μεγάλο άγνωστο της εθνικής οικονομίας και η ανάγκης για στοχευμένη πολιτική
Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα της έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) για την οικογένεια στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, που πραγματοποιήθηκε με την στήριξης της Υδρογείου Ασφαλιστική. Ειδικότερα, η μελέτη επικεντρώθηκε στην αλληλεπίδραση της οικογένειας και της οικογενειακής επιχείρησης σε μια περίοδο που οι στάσεις, οι αντιλήψεις και οι ρόλοι στην οικογένεια επαναπροσδιορίζονται και η απασχόληση επηρεάζεται από διαδοχικές κρίσεις.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) πιστεύουν ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα στις πρόσφατες κρίσεις. Ωστόσο, το ποσοστό όσων συμφωνούν ότι είναι δύσκολο για αυτές τις εταιρείες να επιβιώσουν σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού είναι πολύ μεγαλύτερο (77%).
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Εκτός από την ποσοτική έρευνας, πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης με ιδιοκτήτες και εργαζόμενους οικογενειακών επιχειρήσεων με έδρα την Αττική και εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν και οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η ποιοτική μελέτη έδειξε ότι παρά την αξίας που δημιουργούν για την ελληνική οικονομία, οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν ειδική στήριξη από το κράτος, όπως επιχειρηματική εκπαίδευση και εκπαιδευτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως για νέες γενιές που καλούνται να αναλάβουν αυτές τις επιχειρήσεις στη φάση της διαδοχής. .
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τόνισαν ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις συχνά προτιμούν να αναθέτουν απασχόληση σε μέλη της οικογένειας, ακόμη και αν δεν διαθέτουν γνώσεις και δεξιότητες, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της εταιρείας.
Σημειώθηκε επίσης ότι σε περιόδους κρίσης, όταν τα λειτουργικά κόστη αυξάνονται, τα κέρδη περιορίζονται και η αγοραστική δύναμη μειώνεται, οι οικογενειακές επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιδράσουν λόγω της φύσης τους και τη ικανότητα περιορισμού του εισοδήματος που διατίθεται στην οικογένεια για κάποιο χρονικό διάστημα για την επιχειρηματίας να επιβιώσουν.
Γυναίκες «πεταμένες».
Αναφορικά με τον αντίκτυπο μιας οικογενειακής επιχείρησης στη λειτουργία και τις σχέσεις στην οικογένεια, αναφέρθηκε ότι ο συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με ορισμένες εγκαταστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εργαζόμενους – μέλη της οικογένειας (ωράριο εργασίας, απουσία λόγω ασθένειας, φροντίδα παιδιών κ.λπ. .) είναι ευκολότερο στο πλαίσιο μιας οικογενειακής επιχείρησης.
Ωστόσο, οι γυναίκες αναλαμβάνουν πρόσθετες ευθύνες, συχνά χωρίς συγκεκριμένη αμοιβή ή ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί σύγχυση σχετικά με τους ρόλους τους τόσο στην οικογένεια όσο και στην επιχειρηματίας. Σε κάθε {περίπτωση}, η γυναίκα καλείται να εκπληρώσει τις ευθύνες της στην οικογενειακή επιχειρηματίας με μεγαλύτερη δέσμευση από την τρίτη εργαζόμενη, γιατί η επιχειρηματίας είναι συνέχεια της οικογένειας.
Διαδοχή
Η διαδοχή είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι μια οικογενειακή επιχειρηματίας, εάν είναι ακμάζουσα, είναι μια επίλυση για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά μόνο ως προσωπική επιλογής των ίδιων των διαδόχων.
Η προηγούμενη επαγγελματική εμπειρίας του διαδόχου εκτός οικογενειακής επιχείρησης, αλλά και η σταδιακή ανάθεση καθηκόντων και ευθυνών στον διάδοχο πριν την αποχώρηση της «παλαιότερης» γενιάς, μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες επιτυχίας της διαδοχής.
«Στήριξης οικογενειακών επιχειρήσεων»
Σχετικά με την έρευνας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Υδρόγειος Ασφαλιστική», κ. Παύλος Κασκαρέλης, σχολίασε:
«Η σημασία των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ως πυλώνας απασχόλησης και επαγγελματικής αποκατάστασης είναι εξαιρετικά σημαντική. Ωστόσο, καθώς η επιχειρηματικότητα και η αγοράστρια εργασίας αλλάζουν, είναι σημαντικό να υποστηριχθούν αυτές οι επιχειρήσεις, ώστε να περάσουν ομαλά από γενιά σε γενιά. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα που προέκυψαν στο πλαίσιο της εκτεταμένης κοινωνικής έρευνας για την οικογένεια στην Ελλάδα, την οποία υποστηρίξαμε με την ευκαιρία της 50ής επετείου Υδρογείου Ασφαλιστικών, θα κινητοποιήσουν και θα εμπνεύσουν δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την στήριξης των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. , ώστε: στο μέλλον όχι μόνο ανάγκης, αλλά και επιλογής επαγγελματικής κατεύθυνσης.
Ο κ. Παύλος Μπαλτάς, ερευνητής του ΕΚΚΕ, δήλωσε: «Στόχος της μελέτης για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που εντάχθηκε στην ευρύτερη μελέτη του ΕΚΚΕ για την οικογένεια, ήταν να αποτυπώσει τη συμβολή της σύγχρονης οικογενειακής επιχείρησης στον συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και αντίστροφα, για να αποτυπώσει τον αντίκτυπο της λειτουργίας της σύγχρονης μορφής οικογένειας στη λειτουργία της οικογένειας των επιχειρήσεων. Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η ανεργία, οι διαδοχικές και αλληλοεπικαλυπτόμενες κρίσεις (οικονομικές, υγειονομικές, ενεργειακές) και το πλήθος των αβεβαιοτήτων που επιφέρουν έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο ρευστότητας και αλλαγής που έχει επηρεάσει, μεταξύ άλλων, άλλα, τόσο τη οργάνωση και τη λειτουργία της οικογένειας όσο και τη λειτουργία των οικογενειακών επιχειρήσεων. Σε αυτή τη μεταβατική διαδικασία, με την κατάλληλη στήριξη και στήριξης, παράλληλα με την οικογένεια αλλά και την επιχειρηματίας, οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να αναδείξουν τις δυνατότητες και τη δυναμική τους για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραμένουν η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας ως θεσμός. της οικογένειας παραμένει το «κύτταρο» της ελληνικής οικονομίας κοινωνίας».
Το ερευνητικό έργο, στο οποίο η Διευθύντρια Έρευνας του ΕΚΚΕ, κα Ιωάννα Τσιγκάνου, υπηρέτησε ως κύρια ερευνήτρια, πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2023 με βάση πανελλαδική ποσοτική έρευνας που διεξήγαγε η MRB Hellas σε σταθμισμένο δείγμα 1.000 ατόμων. ηλικίας 20 ετών και άνω και 65 ετών και παράλληλες προσωπικές και ομαδικές συνεντεύξεις, εστιασμένες συνεντεύξεις (focus groups).
Από το σύνολο των ερωτηθέντων, περίπου το 45% εργάζεται ή έχει εργαστεί στο παρελθόν σε οικογενειακή επιχειρηματίας και κυρίως σε αποκλειστική βάση.