ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τούρκοι λιανοπωλητές: Νέα «έξοδος» από την ελληνική αγορά

Ποιοι Τούρκοι λιανοπωλητές «επεκτείνουν» τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά

Αν και η τουρκική «έξοδος» στην ελληνική λιανική αγορά πριν από 20 χρόνια δεν έφερε την αναμενόμενη επιτυχίας, η νέα μεγάλη «έξοδος» των γειτόνων της φαίνεται να έχει προοπτικές.

Ακίνητα: Μεγάλες προσφορές για ενοικίαση γραφείων και καταστημάτων – Πώς αλλάζουν τα ενοίκια [πίνακας]

Η LC Waikiki θεωρείται ήδη υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο της ένδυσης, ενώ η Penti στα εσώρουχα και η Madame Coco στα είδη σπιτιού «επεκτείνονται» στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, αναμένεται επενδυτικό σχέδιο για το πολυτελές brand Vakko, εταιρεία που δραστηριοποιείται επίσης στην ξενοδοχειακή αγορά της Κωνσταντινούπολης, καθώς και για την τουρκική αλυσίδα Colin’s, η οποία φέρεται να αναζητά καταστήματα στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας μέσω αντιπροσώπων δραστηριοποιούνται κάποιες αλυσίδες λιανικής από γειτονική χώρα, όπως τα παιδικά έπιπλα Cilek ή η εταιρεία στρωμάτων και επίπλων Istikbal.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά την Colin, πριν από λίγες ημέρες πιστοποιήθηκε η πλήρης καταβολή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 90.000 ευρώ που αφορά την εταιρεία ERK Greece Μονοπροσώπη ΙΚΕ.

Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε τον Μάιο του περασμένου έτους και ο μοναδικός της μέτοχος είναι η ERK Pazarlama Ve Giyim Sanayi Ticaret AS, εταιρεία που είναι μέτοχος του τουρκικού κολοσσού Eroglu Group, ο οποίος ασκεί παραγωγικές δραστηριότητες στη βιομηχανία ένδυσης, και είναι παρούσα στο λιανικό εμπόριο μέσω της αλυσίδας Colin’s.

Η Colin’s έχει σήμερα διεθνή παρουσία με 600 καταστήματα σε 38 χώρες, κυρίως στην Ασία.

Τουρκικό “Zara”

Με στόχο να είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες μάρκες ρούχων στην Ευρώπη, ανταγωνιζόμενος άμεσα την ισπανική Inditex (Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Massimo Dutti) και τη σουηδική H&M, την τουρκική αλυσίδα ρούχων LC Waikiki, το τουρκικό «Zara», όπως λέγεται, διαθέτει αυτή τη στιγμή 12 καταστήματα στην Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη.

Πρόκειται για την τουρκική αλυσίδα με τη μεγαλύτερη παρουσία στην εγχώρια αγορά, η οποία στοχεύει να ανοίξει πάνω από 30 καταστήματα στην Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια.

Στο τέλος του 2022, ο κύκλος εργασιών του δικτύου ανήλθε στα 23,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 82,67% σε σύγκριση με το 2021, κατά το οποίο οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 12,6 εκατ. ευρώ. Η επέκταση – πρόσθεσε 4 νέα καταστήματα στο δίκτυό της – ωστόσο της κόστισε κερδοφορία, η οποία είχε ως {αποτέλεσμα} ζημιά μετά από φόρους 264.000 PLN. ευρώ έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το 2021.

Λόγω του ότι αναζητά μεγάλους χώρους λιανικής, ο ρυθμός επέκτασης της τουρκικής αλυσίδας στην ελληνική αγορά δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος. Μάλιστα, το σχέδιο για την απόκτηση νέου καταστήματος στην Καβάλα φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Ο κύριος μέτοχος της LC Waikiki, η οποία υπερηφανεύεται για την προώθηση γυναικών σε διοικητικές θέσεις και διαθέτει συνολικά πάνω από 1.000 καταστήματα σε 47 χώρες, είναι ο Mustafa Küçük.

Με το σύνθημα «όλοι αξίζουν να ντύνονται καλά», η καθαρή περιουσία του Mustafa Küçük υπολογίζεται επί του παρόντος σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Τουρκικά είδη οικιακής χρήσης με γαλλικό όνομα

Με 4 καταστήματα σε Αθήνα, Γλυφάδα, Ελληνικό, Χαλάνδρι, η αλυσίδα εσωρούχων και διακόσμησης Madame Coco συμπλήρωσε 4 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά.

Ο ελληνικός κύκλος εργασιών της για το 2022 ήταν 962.000 PLN. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το {αποτέλεσμα} μετά από φόρους είναι ζημιά 636.000 PLN. ευρώ από ζημίες 450.000 PLN. ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Υποσχόμενος στους πελάτες του γαλλική πολυπλοκότητα, ιδρύθηκε το 2011 από τον Turgut Aydin. Ήταν επίσης ο ιδρυτής της τουρκικής αλυσίδας ειδών οικιακής χρήσης English Home, οι μετοχές της οποίας πωλήθηκαν στην Aydin Holding μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 2008. Υπενθυμίζεται ότι η English Home μπήκε στην ελληνική αγορά, αλλά το επιχειρηματικό της ταξίδι έληξε άδοξα.

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 370 καταστήματα Madame Coco στην Τουρκία και σε 18 άλλες χώρες.

Στις 3 μεγαλύτερες βιομηχανίες καλτσών

Λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, παρουσία στην Ελλάδα απέκτησε και η τουρκική αλυσίδα εσωρούχων Penti.

Ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη και επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 2021 με κατάστημα στην Τσιμισκή. Επόμενος σταθμός η Αθήνα.

Πλήρως καθετοποιημένη, η Penti είναι ένας από τους 3 κορυφαίους παραγωγούς καλτσών στην Ευρώπη, παράγοντας 80 εκατομμύρια ζεύγη καλτσών ετησίως και έχει ισχυρή παρουσία στις βιομηχανίες εσωρούχων, μαγιό και ειδών παραλίας.

Το δίκτυό της στην τουρκική αγορά περιλαμβάνει 400 καταστήματα και το μερίδιο αγοράς της ξεπερνά το 40%. Εκτός χώρας έχει παρουσία σε 34 αγορές του εξωτερικού, κυρίως στην Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, με 200 καταστήματα.

Πολυτελής Βάκκο

Πριν από ενάμιση χρόνο, η Vakko ιδρύθηκε από μια ελληνική εταιρεία που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους οίκους μόδας και προϊόντων πολυτελείας στην Τουρκία.

Ο Vitali Hakko ίδρυσε την εταιρεία με το όνομα Şen Şapka (χαρούμενα καπέλα) το 1934. Το 1938, το όνομα άλλαξε σε Vakko και σήμερα η εταιρεία λειτουργεί πολυτελή πολυκαταστήματα στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Ο Vakko σχεδίασε στολές για την Turkish Airlines, αλλά και για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας.

Leave a comment