ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πληθωρισμός: τον Δεκέμβριο 3,7% στην Ελλάδα – 2,9% στην ευρωζώνη

Τι λένε τα στοιχεία για την προοδευτικότητα των τιμών στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία – Ποιοι «δείκτες» αυξήθηκαν και ποιοι μειώθηκαν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ στη ζώνη του ευρώ η «μπάλα» ήταν 2,9%, μια νέα άνοδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 2,9% τον Νοέμβριο, 3,8% τον Οκτώβριο και 2,4% τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργείται νέα αναπτυξιακή ώθηση, η οποία συνεχίζεται και το 2024, που προκαλεί τον «πονοκέφαλο» των πολιτών που «δείτε» τις αυξήσεις τιμών, ειδικά στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ, να συνεχίζονται.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου υποχώρησε στο 2,4% από 2,9% τον Οκτώβριο.

Να συνδυάζω! Η καταπολέμηση του πληθωρισμού εισέρχεται σε νέα φάση

Σε ολόκληρη την ΕΕ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο αυξήθηκε στο 3,1% από 3,6% τον Οκτώβριο.

Τροφή

Λαμβάνοντας υπόψη τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός εκτιμάται ότι σημείωσαν τις υψηλότερες επιδόσεις τον Δεκέμβριο (6,1% έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,0%, εξαιρουμένων των αλλαγών σε σύγκριση με Νοέμβριος). , μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5% έναντι 2,9% τον Νοέμβριο) και ενέργεια (-6,7%,
έναντι -11,5% τον Νοέμβριο).

Αναταραχή στην Ελλάδα

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σημαντικό αγκάθι για την ελληνική οικονομία και το 2024, παρόλο που εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί σε σχέσης με το 2023. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών δείχνουν ότι θα κινηθεί πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία περιοδική έκθεσή της εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ (2%) και το 2025.

Και όπου ο πληθωρισμός ισοδυναμεί με ακρίβεια, θα συνεχίσει να πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με μεγάλη ένταση. Αύξηση του πληθωρισμού θα περιμένει το οικονομικό επιτελείο από τις αρχές του 2024, ακόμη και αν η κλιμάκωση της έντασης στο Ισραήλ λόγω των ενεργειών των ανταρτών Χούτι ανακοπεί αμέσως από την πολυεθνική ναυτική δύναμη που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ, στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα . Αυτή τη φορά, η αύξηση της πληθωριστικής πίεσης δεν θα είναι τόσο σημαντικό σημείο αναφοράς όσο η διαθεσιμότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τροφίμων ή πρώτων υλών, αλλά μια νέα διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το προβληματισμός όμως είναι και το άσεμνο {κέρδος} που δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει πληθωρισμό στο 2,6%, ενώ γύρω από αυτό το πλαίσιο κινούνται οι προβλέψεις άλλων επιμελητηρίων και οργανισμών.

Την ίδια ώρα, νέες ανατιμήσεις αναμένεται να καλωσορίσουν τους πολίτες το 2024 καθώς οι τιμές «ράφι» συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητικών εταιρειών που λαμβάνουν υπόψη τις προσφορές και τα αποτελέσματα ιδιωτικής ετικέτας δείχνουν ότι η μέση ανατίμηση του καλαθιού για το 2024 θα είναι 4,5-5%, ή ίσως και περισσότερο.

Είναι ένα ατελείωτο ράλι που πλήττει τα φτωχότερα νοικοκυριά που ήδη περικόπτουν τις βασικές δαπάνες.

Επιμέρους δείκτες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ενεργειακό κοστούς συνέχισε να μειώνεται τον Δεκέμβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό, από -7,2% τον Νοέμβριο σε -4%. Το κοστούς των τροφίμων παραμένει μια σημαντική ανησυχία, με τον δείκτη Τροφίμων, Αλκοόλ και Καπνού να αυξάνεται κατά 7,6%. Σε επιμέρους κλάδους, οι υπηρεσίες παρουσίασαν επίσης επιτάχυνση 3,6% από 2,4%. Τα βιομηχανικά αγαθά επιβραδύνθηκαν στο 2,6% από 3,4%. Ο διαρθρωτικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, επίσης αυξήθηκε, φθάνοντας στο 3,3% από 2,8%.

Άλμα στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,8% τον Δεκέμβριο από 2,3% έναν μήνα νωρίτερα, θέτοντας αμφιβολίες στις ελπίδες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, εικάζουν οι Financial Times.

Οι περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις για φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και τρόφιμα που ξεκίνησαν πέρυσι προκάλεσαν την επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού ξανά σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν 4,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αντιστρέφοντας ετήσια πτώση 4,5% έναν μήνα νωρίτερα.

Ο πληθωρισμός έχει «τσιμπήσει» στη Γαλλία

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα και το κοστούς ενέργειας αυξήθηκε καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη έδειξαν ότι η ετήσια μέτρηση 4,1% ήταν υψηλότερη από την μέτρηση του Νοεμβρίου 3,9%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% – λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, αν και περισσότερο από το αρνητικό ποσοστό που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα.

Η Νο. 2 οικονομία της ευρωζώνης βλέπει παρόμοια άνοδο του πληθωρισμού με την υπόλοιπη περιοχή – αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να ανησυχεί πολύ. Οι τιμές στο μπλοκ των 20 εθνών μειώθηκαν δραματικά πρόσφατα, με τον στόχο του 2% να επιστρέφει τον Νοέμβριο.

Σταθερότητα στην Ισπανία

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία παρέμεινε σταθερός στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη έκθεση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πέρυσι, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν λιγότερο απότομα σε σχέσης με πέρυσι και οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαλείφει τις πιο ασταθείς επιπτώσεις των μη επεξεργασμένων τροφίμων και ενέργειας, μειώθηκε απότομα στο 3,8% από 4,5% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το INE.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία βρίσκεται επί του παρόντος πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ο οποίος έφτασε στο 2,4% τον Νοέμβριο. Ο πληθωρισμός στη χώρα μειώθηκε ταχύτερα φέτος από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ λόγω παραγόντων όπως ο τρόπος με τον οποίο οι τιμές της ενέργειας μετακυλίονται στους καταναλωτές, αλλά αυξήθηκε ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Leave a comment