ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΙΕΛΚΑ: Πόσο κοστίζει ένα «Καλάθι Οικιακής Χρήσης» στην Ελλάδα – σύγκριση με την Ευρώπη

Έκδοση έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τιμές βασικών προϊόντων και σύγκρισή τους με άλλες χώρες

Σύμφωνα με τη μελέτη IELKA, οι τιμές για ένα τυπικό οικιακό καλάθι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ παραμένουν χαμηλότερες από ό,τι στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά υψηλότερες από ό,τι στην Πορτογαλία.

Η κυκλική έκθεση του Institute for Consumer Goods Retail Research (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας οργανωμένης μελέτης σύγκρισης τιμών (με βάση στοιχεία από ιστότοπους σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και τιμές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ) σε ένα τυπικό καλάθι προϊόντων στην το νοικοκυριό οργανωμένου πωλητή τροφίμων (σούπερ μάρκετ). ) στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2023 και στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα[1]Στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς ΦΠΑ, ο οποίος είναι {διαφορετικός} σε κάθε χώρα.

Κατηγορίες

Για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης, οι τιμές συγκρίθηκαν σε συνολικά 44 κατηγορίες προϊόντων:

-20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν το τυπικό καλάθι αγορών που έχει διαμορφωθεί σε αυτή την επαναλαμβανόμενη μελέτη από το 2012 έως σήμερα.

-19 επιπλέον υποκατηγορίες προϊόντων εντάσσονται στα καλάθια των νοικοκυριών από τον Νοέμβριο του 2022

-5 επιπλέον υποκατηγορίες προϊόντων που θα περιλαμβάνονται στα οικιακά καλάθια από τον Μάρτιο του 2023

Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων μελετώνται σε ένα σημαντικό δείγμα άνω των 5.000 τιμών προϊόντων και 30 διαφορετικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε έξι χώρες για τον υπολογισμό των μέσων τιμών, βάσει δειγμάτων από σημαντικούς ιστότοπους σύγκρισης τιμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν τόσο τιμές για εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε κάθε χώρα. Διευκρινίζεται ότι οι τιμές ισχύουν μόνο για αλυσίδες σούπερ μάρκετ και όχι για άλλα σημεία πώλησης.

Πίνακας 1: Σύγκριση των μέσων τιμών του καλαθιού σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία

Σύγκριση

Η σύγκριση των μέσων τιμών του καλαθιού (Πίνακας 1) δείχνει ότι και οι τρεις χώρες έχουν πολύ πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 17% Γαλλία, 21% ΗΒ, 7% Ιταλία, Ισπανία είναι στο ίδιο {επίπεδο} με την Ελλάδα, ενώ η Πορτογαλία είναι 3 % φθηνότερα από την Ελλάδα.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρούμε τον σχετικό ΦΠΑ σε κάθε χώρα για να κατανοήσουμε τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτήν την {περίπτωση} (Εικόνα 1 και Πίνακας 1) δείχνει ότι και οι έξι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, τη Γαλλία κατά 26%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 31%, την Ιταλία κατά 15%, την Ισπανία κατά 8% και η Πορτογαλία παραμένει φθηνότερο κατά 5% Αυτό είναι το {αποτέλεσμα} της διαφοράς του χαμηλού ΦΠΑ σε μεμονωμένες χώρες (αυτός είναι ο ΦΠΑ που ισχύει για τα τρόφιμα και τα ποτά). Στην Ελλάδα ο φόρος είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι πολύ υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% και 5%), τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4% ), αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Η κύρια διαφορά είναι ότι τα τρόφιμα, τα οποία στην Ελλάδα υπόκεινται σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%, σε άλλες χώρες υπόκεινται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που είναι χαμηλότερος από τον ελληνικό συντελεστή 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0. %. Λάβετε υπόψη ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο των ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές).

{Εφαρμογή}

Το συνολικό καταλήγοντας που προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση κειμένου είναι ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανικό εμπόριο τροφίμων (supermarket) παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα από το τυπικό τους καλάθι σε χαμηλότερες τιμές κατά μέσο όρο, το οποίο είναι {αποτέλεσμα} οργανωμένης προσπάθειας προμηθευτών και λιανοπωλητών. καθορισμένες τιμές συγκρατημένες Τα τελευταία χρόνια. Αυτή η τάση, με μικρές διακυμάνσεις, διατηρείται τα τελευταία 10 χρόνια έρευνας του ΙΕΛΚΑ. Η μακροπρόθεσμη σύγκριση των τιμών στο εξωτερικό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε σταθερά φθηνότερο καλάθι από τις συγκρίσιμες χώρες, με διακυμάνσεις που δεν αλλάζουν το συνολικό καταλήγοντας της ανάλυσης.

Υπάρχουν διαφορές, αν και περιορισμένες, στη συνολική αξίας των καλαθιών σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση τον Σεπτέμβριο του 2023 (Πίνακας 2). Αμετάβλητο παραμένει το καλάθι στην Ισπανία, ελαφρώς μειωμένο σε Ελλάδα και Γαλλία και σημαντικά μειωμένο στην Ιταλία. Αυξήθηκε στην Πορτογαλία, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται κυρίως στην προοδευτικότητα των ισοτιμιών του ευρώ και της στερλίνας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχει τάση για τις εταιρείες του κλάδου, τα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία να διατηρούν χαμηλές τιμές στην Ελλάδα, κάτι που, σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος (ανώτατο όριο περιθωρίου μικτού κέρδους, καλάθι νοικοκυριών, προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμών κατά 5) %, έλεγχοι στην αγοράστρια κ.λπ.), μείωσαν ολόκληρο το καλάθι, παρά την αύξηση των τιμών των επιμέρους προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο).

Παράγοντες που επηρεάζουν

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΦΠΑ, παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη σύγκριση των τιμών μεταξύ διαφορετικών χωρών είναι:

Φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

-Η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και το σχετικό κοστούς

-Το ύψος των φόρων σε κάθε χώρα

– Κοστούς ενέργειας

– Κοστούς καυσίμων και γενικά μεταφορικά

-Η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας κάθε χώρας (π.χ. οδικό δίκτυο, νησιά κ.λπ.)

-Μέγεθος αγοράς, αγοραστική δύναμη και αντίστοιχες οικονομίες κλίμακας στις αγορές προϊόντων

-Το ισοζύγιο εξαγωγών και εισαγωγών τροφίμων και πρώτων υλών για την παραγωγή του

-Διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κοστούς, οικονομικό κοστούς, γραφειοκρατία)

-Βιομηχανική και λιανική παραγωγικότητα σε κάθε χώρα

-Καταναλωτικές συνήθειες σε κάθε χώρα (π.χ. τάση για συσκευασμένα και μη συσκευασμένα προϊόντα, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κ.λπ.)

Στοιχεία τιμής

Τα στοιχεία τιμών υπολογίζονται με βάση γνωστά παρατηρητήρια τιμών στις χώρες που μελετήθηκαν και, στην {περίπτωση} της Ελλάδας, σε πρωτογενή δεδομένα από συλλογές τιμών σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα κριτήρια επιλογής για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι ήταν ο συνδυασμός των αντίστοιχων καλαθιών που χρησιμοποιούνται για {αξιολόγηση} στο εξωτερικό και η ευρεία διαθεσιμότητα δεδομένων τιμών στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνας. Με κάθε νέα μέτρηση, το δείγμα των μετρούμενων κωδικών ενημερώνεται και επιλέγονται διαφορετικές ποσότητες προϊόντων ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις ακόλουθες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ οι μέσες τιμές σε επιμέρους υποκατηγορίες και σε επιμέρους χώρες παρουσιάζονται στον πίνακα 3:

-Ελλάδα: Σκλαβενίτης, ΑΒ, My Market, Μασούτης, Market In

-ΗΒ: Morrisons, ASDA, Sainsbury’s, Coop, Ocado, TESCO

-Προϊόντα: Carrefour, Marcadona, Caprabo, Condis, Dia, Eroski, SoySuper. Αλκάμπο

– Για: CosiCommodo, emiDrive, Pim Specika, Agora, Everli, HeyConad, easyCoop

-Πορτογαλία: Continental, MiniPreco, Auchan, Spar

-Γαλλία: monoprix plus, carrefour, super U, Auchan, Aldi

Ακολουθεί ο πίνακας 3 με δεδομένα για μεμονωμένα προϊόντα:

Πίνακας 3: Σύγκριση των μέσων τιμών για ένα τυπικό καλάθι προϊόντων σούπερ μάρκετ

Leave a comment