ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οποιαδήποτε: Τελικές αποφάσεις σχετικά με μη συμμόρφωση με το σχέδιο και κατεδάφιση

Στο υπουργικό γραφείο το σχέδιο πράξης του Υπουργού Περιβάλλοντος

Ετοιμάστηκε τριπλή παρέμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για μη τήρηση του σχεδίου στα «τυφλά» οικόπεδα, επίσπευση παράνομων κατεδαφίσεων και παραγωγή συστήματος παρακολούθησης δομημένου περιβάλλοντος που θα αποτρέπει νέες πολεοδομικές παραβάσεις από υπαλλήλους του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υπουργείο Ενέργειας).

Αυθαίρετα: Το ΣτΕ μπλοκάρει τη νομιμοποίηση χωρίς τη συναίνεση των συνιδιοκτητών

Οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα παρουσιαστούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο συμπληρώνουν… την ευρύτερη εικόνα της πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, που ξεκινά με την {εφαρμογή} του πολεοδομικού σχεδιασμού για το 80% της ελληνικής επικράτειας, που ξεκίνησε με τη μελέτη Τοπικής Ανάπτυξης. Σχέδια, τα οποία θα καθορίζουν τις σύγχρονες συνθήκες χρήσης και ανάπτυξης γης για κάθε περιοχή. Επί του παρόντος, τα υπάρχοντα πολεοδομικά σχέδια καλύπτουν μόνο το 20% της έκτασης της χώρας, τα μισά από τα οποία θεωρούνται ξεπερασμένα και χρήζουν επικαιροποίησης.

Το κτίριο δεν συμμορφώνεται με το σχέδιο

Ειδικότερα, θα κατατεθεί ρύθμιση στο υπουργικό γραφείο για την αξιοποίηση εκτός σχεδίου οικοπέδων με έκταση άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς «πρόσωπο» δίπλα σε αναγνωρισμένη πολεοδομική οδό δημόσιας οδού. Τα τρία «κλειδιά» που θα ανοίξουν ξανά… την πόρτα της χρήσης τους, κλειστά τα δύο τελευταία χρόνια μετά από πλήθος αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (Συμβούλιο της Επικρατείας), θα είναι τα εξής:

– Η ύπαρξη δρόμου που εξυπηρετεί το ακίνητο θα πρέπει να φαίνεται σε αεροφωτογραφίες πριν από τις 27 Ιουλίου 1977.

– Οι δρόμοι στους οποίους μεμονωμένα οικόπεδα έχουν «πρόσωπο» θα πρέπει να είναι συγκεκριμένου πλάτους (πιθανώς πάνω από 3,5 μέτρα). Μάλιστα θα πρέπει να συνδέονται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική, δημοτική οδό ή με εγκαταλελειμμένα σημεία της και να ανοίγουν με απόφασης κρατικής αρχής ή να εγγράφονται στα κτηματολογικά μητρώα με την ένδειξη «Ειδική Περιοχή» ή την πλακόστρωση. οι εργασίες θα πρέπει να εκτελούνται από την αρμόδια αρχή ή οργανισμό ή μέσω αυτού διέρχεται δίκτυο κοινής ωφέλειας.

-Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν ειδικό τίμημα (περιβαλλοντικό ισοδύναμο) για την έκδοση οικοδομικής άδειας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί αργότερα με υπουργική απόφασης και θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από τον οποίο τα κεφάλαια θα διατεθεί αποκλειστικά σε έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. , στους δήμους όπου θα βρίσκονται συγκεκριμένα ακίνητα.

Η προϋπόθεση του πλάτους του δρόμου δεν θα ισχύει για την ανάπτυξη ιδεών οικοπέδων εκτός σχεδίου που κατασκευάστηκαν μεταξύ 31 Μαΐου 1985 και 31 Δεκεμβρίου 2003, εάν μια νομική πράξη (για σημαντικό λόγο) λάβει χώρα εντός της τελευταίας πενταετίας πριν από την ημερομηνία υιοθέτηση της ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και η συμβολαιογραφική πράξη αναφέρει ότι το πεδίο είναι {επίπεδο} και κατάλληλο για ανάπτυξη ιδεών.

Οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση θα είναι μεταβατικές μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για όλη την ελληνική επικράτεια, που θα καθορίζει επακριβώς τους όρους ανάπτυξης και τη χρήση γης για κάθε περιοχή.

Οποιαδήποτε κατεδάφιση

Όσον αφορά την κατεδάφιση εγκαταστάσεων, προτεραιότητα στον σχεδιασμό θα είναι η κατεδάφιση νεότερων εγκαταστάσεων. Όπως είπε χθες σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των αυθαιρέτων, διασφαλίζοντας ότι «θα κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα που θα κατασκευαστούν από εδώ και πέρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παράνομα κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011 πρόκειται να κατεδαφιστούν – ημερομηνία που αποτελεί προσωρινή «κόκκινη γραμμή» σε όλες τις νομοθετικές διατάξεις περί νομιμοποίησης παράνομων κτισμάτων, που έγινε αποδεκτή και από το Συμβούλιο της Επικρατείας ( Κρατικό Συμβούλιο).

Χάρη στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα παρουσιαστεί σήμερα, όπως ανέφερε στην Οικονομική Ταχυδρομεία ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα πολεοδομίας κ. Νικόλαος Ταγαράς, δημιουργείται ένα πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνουν νέες δομές. εντοπίστηκαν άμεσα σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές, μέσω αεροφωτογραφιών, drones για αεροσκανάρισμα αστικών ανωμαλιών και συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

“Όποια και αν είναι η νέα ανάπτυξη ιδεών θα ανιχνευθεί. Ωστόσο, χάρη στο σύστημα αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων, σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-adeies», στο οποίο κάθε οικοδομική άδεια έχει τη σφραγίδα της και τις συντεταγμένες του ακινήτου, θα γνωρίζουμε αυτόματα αν το κτίριο που . Η. θα επισημαίνεται στην εικόνα του drone είτε είναι αδειοδοτημένο είτε αυθαίρετο. Με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα παρέμβασης» εξηγεί ο κ. Ταγαράς.

Επίσης, θα τεθεί τέλος στη ικανότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011 με τη μετέπειτα έκδοση οικοδομικής άδειας, που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με σειρά ρυθμίσεων, σε περιπτώσεις που τα παράνομα κτίσματα συνάδουν με τους όρους ανάπτυξης και χρήση γης σε μια δεδομένη περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι αρμοδιότητες για κατεδάφιση θα μεταφερθούν στην Κεντρική Διοίκηση και -όπως σημειώνει ο κ. Ταγαράς- με το παραδείγματα της Μυκόνου θα δημιουργηθούν μικτά επίπεδα από υπαλλήλους της Γ.Γ. Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών και της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοίκησης και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς και συναρμόδιες υπηρεσίες.

Επί του παρόντος, επτά υπουργεία (Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών) μαζί με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις τοπικές αρχές, το λιμενικό και την αστυνομία είναι από κοινού υπεύθυνοι για την {παρακολούθηση} και την αντιμετώπιση της παράνομης δόμησης.

Πολλή ελευθερία

Η σημερινή κυβέρνηση πιθανότατα θα συζητήσει την τύχη των μεγάλων διαιτητών, δηλαδή της περίφημης «κατηγορίας 5», που περιλαμβάνει κτίρια που υπερβαίνουν περισσότερο από το 40% της αστικής εμβέλειας και του μεγέθους των κτιρίων και υπερβαίνουν το 20% του επιτρεπόμενου ύψους, δηλαδή κτίρια. που δεν έχουν νομιμότητα γιατί κατασκευάστηκαν χωρίς οικοδομικές άδειες.

Το φθινόπωρο του 2020 έληξε η προθεσμία για την επίλυση παρατυπιών «Κατηγορίας 5» και δεν μπόρεσαν να επιλυθούν μέσω της Ταυτότητας Κτιρίου, όπως συνέβη με τις υπόλοιπες κατηγορίες παρατυπιών (από 1 έως 4). Η χάρη έχει δοθεί μόνο για ορισμένες υποκατηγορίες «5» όπως τραπεζική απάτη σε πλειστηριασμό, κληρονομιά, ακίνητα με συμβάσεις μίσθωσης, απάτη της ΕΤΑΔ κ.λπ. Πρόθεση του κ. Ταγαρά είναι να δώσει οριζόντια παράταση για να νομιμοποιηθούν όλες οι απάτες στην «Κατηγορία 5′, ωστόσο, το τελικό δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφασης.

Είναι πιθανό σε πρώτη φάση να επιτραπεί η διευθέτηση οποιασδήποτε Κατηγορίας 5 που «εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» για να μπορέσει να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, για χρηματοδότηση εάν εντοπιστεί η ανάγκης για στατική στήριξης κ.λπ.

Leave a comment