Για άλλη μια φορά, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και οι διεθνείς αλυσίδες θα εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη
(*6*)
Με προσδοκίες ξεκίνησαν χθες οι χειμερινές εκπτώσεις. Ο εμπορικός κόσμος έχει θέσει υψηλούς στόχους, αναμένοντας έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ το δίμηνο από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η αισιοδοξία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη θετική καταναλωτική ψυχολογία, στις αυξήσεις μισθών, κυρίως των υπαλλήλων, αλλά και σε τολμηρές μειώσεις, που σε ορισμένες κατηγορίες φτάνουν έως και το 70%.
Χειμερινές εκπτώσεις: Πρεμιέρα σήμερα – ποια καταστήματα Κυριακές θα είναι ανοιχτά
Η πρώτη μέρα -αν και δεν ήταν κατάλληλη για ανακεφαλαίωση- ήταν επιτυχημένη, κυρίως στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους των αστικών κέντρων. Ειδικά στην Ερμού, υπάρχουν αναφορές ότι κάποιες μεγάλες αλυσίδες λιανικής ήθελαν να δουν μεγάλη κίνηση.
Ενώ ήταν μια πολυάσχολη περίοδος, με την κατανάλωση κυριολεκτικά να… ανεβαίνει μαζί με τα καύσιμα και το «δώρο Χριστουγέννων» να εξακολουθούν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους να γεμίσουν τα ταμεία τους πριν… Η νεκρή περίοδος έρχεται τον Μάρτιο. Λίγο πριν το Πάσχα, όταν παραδοσιακά η αγοράστρια περνά σε κατάσταση… αδράνειας.
Οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν καταλυτικό ρόλο, καθορίζοντας τόσο το ύψος των εκπτώσεων όσο και την ανάγκης… αγοράς χειμερινών ρούχων.
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει αν μικρότερα και μεμονωμένα καταστήματα που δεν ανήκουν σε μεγάλη αλυσίδα θα καταφέρουν να «κλέψουν» μέρος της πίτας. Και θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την καταναλωτική τρέλα της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;
Εμπορικά κέντρα και διεθνείς εταιρείες
Τα εμπορικά κέντρα και οι επώνυμες αλυσίδες, ειδικά στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, αναμένεται να είναι και πάλι οι μεγάλοι νικητές και να πάρουν τη μερίδα του λέοντος. Εκτός από τις δελεαστικές εκπτώσεις και το ευρύ φάσμα προσφορών, οι διεθνείς μάρκες είναι παρούσες στους περισσότερους εμπορικούς δρόμους. Και «σύμμαχος» είναι το μάρκετινγκ, με τη βοήθεια του οποίου προσελκύουν το πιο {δυναμικό} μέρος των καταναλωτών, νέους και γυναίκες.
Άλλωστε, η εμπορική συγκέντρωση σε πολλές και ισχυρότερες μορφές συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Το λεγομενο Ο «θάνατος του εμπόρου» επιταχύνθηκε κατά την περίοδο του Μνημονίου, όταν τα εισοδήματα των νοικοκυριών… μειώθηκαν εν μέσω απότομων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και έκρηξη στις απολύσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που εργάζονται στην αγοράστρια, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, ο τζίρος των μεγάλων εταιρειών ήταν από 10% έως 15% και πλέον έχει φτάσει στο {επίπεδο} του πάνω από 20%.
Η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης πιστεύεται ότι συνέβαλε σε αυτό, καθιστώντας δύσκολο για τους μικρότερους εμπόρους να επεκταθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί όσον αφορά τις τιμές και τις προσφορές.
Η ποικιλία είναι το κλειδί
Ωστόσο, οι μικρές επιχειρήσεις, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι σε θέση να αντέξουν τον έντονο ανταγωνισμό από πολυεθνικές εταιρείες εάν καταφέρουν να διαφοροποιηθούν και να παραμείνουν ευέλικτες όσον αφορά τις τιμές και τις προσωπικές σχέσεις. Να μπορείς να πουλήσεις κάτι διαφορετικό στους καταναλωτές που δεν μπορείς να βρεις στους «παίκτες συστήματος». Η αποστολή δεν είναι εύκολη, αλλά εξαιρετικά απαιτητική.