Ποιους τομείς επιλέγουν οι ξένοι για να επενδύσουν σε ακίνητα;
Η κίνηση της Πορτογαλίας να χορηγήσει «χρυσές βίζες» φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή αγοράστρια και παρόλο που δεν απευθύνεται άμεσα στα ακίνητα, επηρεάζει σημαντικά έναν συγκεκριμένο κλάδο.
Φαίνεται ότι το κενό που προκύπτει εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται σε πολλές λίστες ως η πιο ελκυστική Golden Visa, και ο Πειραιάς, που αναδεικνύεται ως το Ελ Ντοράντο προσέλκυσης ζεστού χρήματος.
Golden Visa: Χώρες που προσφέρουν τα πιο ελκυστικά εκπαιδευτικά προγράμματα – η θέση της Ελλάδας
Τα στοιχεία του Δείκτη Ακινήτων Spitogatos δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στον Πειραιά σημείωσαν άνοδο 23,20% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με μέση ζητούμενη τιμή 2.174 ευρώ ανά τ.μ. σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. 2022, όταν ένα σπίτι θα κοστίζει κατά μέσο όρο 1.765 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Μεγαλύτερη άνοδο 25,60% σημειώθηκε στα προάστια του Πειραιά, όπου η μέση τιμή είναι 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 στα 1.433 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχη περίοδο 2022
Η Golden Visa
Οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να αναλαμβάνουν ισχυρή δέσμευση να αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 PLN, προκειμένου να εξασφαλίσουν διαμονή στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσής βίζας».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της αγοράς ακινήτων, η ζήτηση έχει πλέον μετακινηθεί στον Πειραιά, καθώς και στις περιοχές της Αττικής, όπου έχει διατηρηθεί το καθεστώς των 250.000 PLN. ευρώ, παρακάμπτοντας περιοχές όπου το όριο διπλασιάστηκε στις 500.000. ευρώ, δηλαδή το λεγόμενο Κέντρο της Αθήνας, βόρεια και νότια προάστια.
Ωστόσο, οι περισσότεροι επενδυτές αναζητούν αυτή τη στιγμή ακίνητα στον Πειραιά, όπου έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα έργα υποδομής και ανακαινίσεις, όπως ο σταθμός του μετρό και η ανακαίνιση του Πύργου του Πειραιά, δημιουργώντας σημαντική ζήτηση στέγασης από τους ντόπιους εργαζόμενους.
Μέχρι στιγμής, επενδυτές από την Κίνα έχουν δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Golden Visa.
Το πορτογαλικό πείραμα
Σε μια προσπάθειας να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση που πλήττει τη χώρα, η Πορτογαλία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ότι θα καταργήσει το πρόγραμμα χρυσής βίζας. Τουλάχιστον όταν πρόκειται για αγοράστρια ακινήτων. Και αυτό γιατί, στην πραγματικότητα, το νέο πρόγραμμα παρέχει στους αλλοδαπούς τη ικανότητα να εξασφαλίσουν το δικαίωμα διαμονής υπό την προϋπόθεση ότι θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε επενδυτικά κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν ανησυχίες για έμμεσες επενδύσεις σε ακίνητα καθώς οι συμμετέχοντες στην αγοράστρια αναγνωρίζουν ένα κενό στη νομοθεσία.
Από την πρόλογος της χρυσής βίζας το 2012, εκτιμάται ότι έχουν προσελκύσει 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ (8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μέρος, με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από την Κίνα, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περίπου το 90% αυτών των χρημάτων πήγαν σε ακίνητα, προκαλώντας αντιδράσεις ενάντια στην άνοδο των τιμών των κατοικιών σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να σταματήσουν τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.
Η επένδυση σε επενδυτικά κεφάλαια είναι δυνατή στο πορτογαλικό σύστημα από το 2015, αλλά επί του παρόντος αναμένεται να είναι το κύριο κανάλι του. Άλλοι τρόποι για να αποκτήσετε μια χρυσή βίζα περιλαμβάνουν τη δωρεά σε πολιτιστικά ή ερευνητικά έργα.
«Τα ακίνητα πάντα αποσπούσαν την προσοχή από άλλες επιλογές», είπε στο Reuters η δικηγόρος Vanessa Lima της Prime Legal, η οποία, μεταξύ άλλων, βοηθά τους αλλοδαπούς να υποβάλουν αίτηση για βίζα.
«Ο κύριος τύπος επένδυσης θα είναι (από εδώ και πέρα) η επένδυση σε κεφάλαια – δεν υπάρχει αμφιβολία».
Για να επιλεγούν, οι υποψήφιοι πρέπει να μεταφέρουν 500.000 € σε ένα ή περισσότερα επιλέξιμα κεφάλαια.
Για τη Γη
Μεταξύ εκείνων που θέλουν να επωφεληθούν από αυτό είναι το επενδυτικό ταμείο βιώσιμης γεωργίας Pela Terra, το οποίο ήδη βοηθά στην αναζωογόνηση σχεδόν 1.000 εκταρίων γεωργικής γης στην περιοχή Alentejo. «Οι νέοι κανονισμοί είναι ένας ουράνιος άνεμος», δήλωσε ο Alex Lawry-White της Pela Terra.
Χαρακτήρισε τις αλλαγές ως «διόρθωση» στους κανονισμούς που έχουν δημιουργήσει προβλήματα όπως οι υψηλότερες τιμές των κατοικιών και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας θα πρέπει να εστιάζεται στην κοινότητα».
Προβληματοποίηση
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, τρεις δικηγόροι που ειδικεύονται στις χρυσές βίζες είπαν στο Reuters ότι είναι πιθανό να εισρεύσουν λιγότερα χρήματα στην Πορτογαλία λόγω του κλεισίματος της διαδρομής του real estate.
«Οι άνθρωποι το κάνουν όχι από επιθυμία να επενδύσουν, αλλά από ανάγκης… να πάρουν χρυσές βίζες», δήλωσε ο Francisco Barata Salgueiro, ανώτερος {συνεργάτης} υπεύθυνος για ξένες επενδύσεις στην EDGE International Lawyers.
Η δωρεά τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε πολιτιστικά έργα ή 500.000 ευρώ για επιστημονικά έρευνας – ή η παραγωγή 10 θέσεων εργασίας – μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια χρυσή βίζα.
Ωστόσο, ο Nuri Katz της εταιρείας συμβούλων Apex Capital Partners είπε ότι η εξαίρεση των επενδύσεων σε ακίνητα θα κάνει την Πορτογαλία λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές που θα στραφούν στα εκπαιδευτικά προγράμματα χρυσής βίζας άλλων χωρών.
Ασάφεια
Οι δικηγόροι και οι σύμβουλοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι η διαδικασία της χρυσής βίζας είναι αργή και γραφειοκρατική και ορισμένοι έχουν ζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τους νέους κανόνες που απαγορεύουν τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες επενδύσεις σε ακίνητα.
«Αν ένα ταμείο θέλει να επενδύσει σε ένα εργοστάσιο… είναι μια έμμεση επένδυση σε ακίνητα ή όχι;» – ρώτησε ο Salgueiro από την EDGE. «Δεν το πιστεύουμε, αλλά υπήρξαν αυτές οι αβεβαιότητες».
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Golden Visa, οι αλλοδαποί μπορούν να λάβουν άδεια μόνιμης ή μακροχρόνιας διαμονής με αντάλλαγμα να πραγματοποιήσουν ένα συγκεκριμένο ποσό επένδυσης στη χώρα υποδοχής. Παρά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα στις εγχώριες αγορές, κυρίως με την αύξηση των τιμών των ακινήτων, εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλή. Για πολλούς επενδυτές που θέλουν να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους ή να αποκτήσουν δεύτερη υπηκοότητα, οι χρυσές βίζες είναι ελκυστικές.