Δικαστική απόφασης υπέρ ΤΑΪΠΕΔ, συνέχιση του αποκλεισμού της κοινότητας Ταύρου – Μοσχάτου και προειδοποιήσεις επενδυτών
Σε κρίσιμο σημαντικό σημείο έχει φτάσει η χρήση του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ, που μαστίζεται από διαμάχη του ΤΑΪΠΕΔ με τον δήμο Ταύρου.
Πρόκειται για ένα έργο που ανέλαβε πριν από περίπου δύο χρόνια η MRP TAVROS AE, θυγατρική της ολλανδικής MRP, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ολλανδία, μετά από διαγωνισμό του Ταμείου.
Σύμβαση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ-ΤΑΪΠΗΔ για χρήση δημόσιας περιουσίας
Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι η στάση του δήμου Ταύρου απειλεί να τινάξει στον αέρα μια επένδυση που πιστεύουν ότι θα δώσει νέα πνοή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξίας προς όφελος των κατοίκων και των δημοτικών αρχών. Ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο δήμος Ταύρου Μοσχάτου, αντί να «καλωσορίσει» την επένδυση, επέλεξε τη σύγκρουση με τους επενδυτές για να «εκτροχιάσει» ουσιαστικά την εκμετάλλευση, επιμένοντας στη δωρεάν μεταβίβαση του ακινήτου στο δήμο, να γίνει δημόσιο. ωφελούμενος τομέας του πολιτισμού και των δημοτικών υπηρεσιών.
Ειδικότερα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη απόφασης αλλαγής χρήσης του ακινήτου. Αυτό σημαίνει απαγόρευση οικιστικών και εμπορικών χρήσεων και μετατροπή του σε δημόσιο χώρο που θα γίνει και μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.
Επιπλέον, ο δήμος φέρεται να απειλεί να μην εκδώσει άδειες για τη συνέχιση της επένδυσης και θα συνεχίσει να αναστείλει τις οικοδομικές άδειες.
Και όλα αυτά για ένα ακίνητο στο οποίο, σύμφωνα με πηγές, το ΤΑΪΠΕΔ δεν έχει δικαιοδοσία. Προς στήριξη των ανωτέρω επικαλούνται την πρόσφατη απόφασης του Πολυχώρου Πρωτοδικείου Αθηνών (αριθμ. 4252/2023 απόφασης) που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου, με την οποία απέρριψε την καταγγελία του δήμου Ταύρος έναντι της επένδυσης (βλ. παράρτημα).
Δέκα χρόνια… έχεις φαγούρα
Η προσπάθειας εκμετάλλευσης των ακινήτων του ΕΟΜΜΕΧ δεν είναι καινούργια. Αντίθετα, πηγαίνει τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν η περιουσία του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Βιοτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), που περιβάλλεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο, μεταβιβάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΤΑΪΠΕΔ. Το ακίνητο αποτελείται από πέντε κτίρια που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1930 και χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια από τη Σιβιτανίδειο Σχολή.
Σε σχέσης με τη μεταβίβαση του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμος Ταύρου Μοσχάτου εξέφρασε προφορικά την προθυμία του να το δωρίσει στις δημοτικές αρχές ως μουσείο του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης, υποστηρίζοντας ότι έχει ιστορική αξίας γιατί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής χρησιμοποιήθηκε διοργανώνει κοινωνικές συναντήσεις από το ΕΑΜ. Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, δεν υπάρχει ιστορική πηγή που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Δημαρχείου.
Το 2006, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε ότι το ακίνητο δεν πληρούσε τα απαραίτητα στοιχεία για να καλύπτεται από τις διατάξεις του νόμου αριθ. 3028/2002 για την «προστασία», καθώς δεν αντιπροσωπεύει ιδιαίτερη πολιτιστική αξίας. Το 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού διενήργησε νέα αυτοψία για τον ίδιο λόγο. Μετά την ολοκλήρωσή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργού Πολιτισμού αναγνώρισε ως νεότερο μνημείο ένα (το κεντρικό κτίριο) από τα συνολικά πέντε κτίρια που βρίσκονται στο συγκεκριμένο ακίνητο.
Στις 30 Νοεμβρίου 2021 ξεκίνησε ο τρίτος διαγωνισμός για τη χρήση του ακινήτου. Πριν την έναρξη της διαδικασίας είχαν πραγματοποιηθεί πλήθος επαφών με τον δήμο Ταύρου Μοσχάτου και τον δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής των δημοτικών αρχών στον διαγωνισμό.
Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές του ΤΑΪΠΕΔ, ο δήμος ουδέποτε προέβη σε ενέργειες για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και να υποβάλει αίτηση για αυτόν εντός των καθορισμένων διαδικασιών.
Τελικά, στις 18 Μαΐου 2022, ο διαγωνισμός έληξε με την ανακήρυξη της MRP TAVROS AE, θυγατρικής της ολλανδικής εταιρείας MRP, ως προτιμητέου επενδυτή. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ολλανδία, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής επιφάνειας 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων μόνο στην Ολλανδία.
Απειλές για το Δημαρχείο και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Οι αρχές της πόλης άρχισαν τότε να εκφράζουν την αντίθεσή τους, πηγαίνοντας ακόμη και στο Δικαστήριο κατά της επένδυσης και αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο χρήσης της γης.
Στο πλαίσιο αυτό, οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και απείλησε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει τη συνέχιση της επένδυσης. Κατά τη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις, οι συγκεντρωμένοι φέρεται να έσπασαν τις κλειδαριές της εισόδου και μπήκαν στο ακίνητο.
Κύκλοι του TAIPED επισημαίνουν ότι η απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και όχι δεσμευτική, και η στάση του Γραφείου έδωσε τροφή για σκέψη σε Ολλανδούς επενδυτές που, όπως λένε, άρχισαν τώρα να αμφιβάλλουν για το αν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.