ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΚΕΠΕ: Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο

Αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγοράστρια παραγώγων σχετικά με την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ιδεών της ελληνικής αγοράς

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ο δείκτης φόβου σημείωσε πτώση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Δείκτης Τεκμαρτής Μεταβλητότητας KEPE GRIV, ή δείκτης «φόβου», αντανακλά την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγοράστρια παραγώγων σχετικά με την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη απόδοση της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται με βάση τις τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης στον δείκτη FTSE/XA Large Cap.

Η τιμή του δείκτη ΚΕΠΕ GRIV μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, φτάνοντας στο 23,86% στις 29 Δεκεμβρίου 2023 από 26,68% στις 30 Νοεμβρίου 2023 (βλ. διάγραμμα 2). Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε, φτάνοντας το 25,34% τον Δεκέμβριο του 2023 από 30,22% τον Νοέμβριο του 2023.

Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγοράστρια, που είναι 32,34%. Η προοδευτικότητα του δείκτη αντανακλά τη μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ιδεών της ελληνικής αγοράς σε σχέσης με το τέλος του προηγούμενου μήνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το ΚΕΠΕ παρέχει επίσης στοιχεία για τον Σύνθετο Μπροστινό Δείκτη (DPI) με βάση ένα {δυναμικό} μοντέλο παραγόντων που κατασκευάστηκε με χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με προθεσμιακά χαρακτηριστικά. Παρέχει προκαταρκτικές ενδείξεις για την πορεία και την προοδευτικότητα της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, πριν αυτές αποτυπωθούν στα τρέχοντα μεγέθη για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την τελευταία παρατήρηση από τον Σεπτέμβριο του 20232, ο δείκτης PPI μειώθηκε ελαφρά μετά από άνοδο την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, αλλά παρέμεινε σε υψηλό {επίπεδο} καθ’ όλη την εξεταζόμενη περίοδο.

Αυτές οι εξελίξεις δεν παρέχουν σαφείς ενδείξεις συνέχισης ή αντιστροφής του πρόσφατου ποσοστού των ΓΧΣ και μπορεί να αποτελούν μέρος της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς τους.

Εναλλακτικά, μπορεί να σηματοδοτήσει, σε σχέσης με την παρατήρηση για τον Ιούλιο του 2023 (οριακή μείωση του ΑΕΠ), γενικά υποτονικές προσδοκίες και εκτιμήσεις των οικονομικών συμμετεχόντων, δίνοντας προκαταρκτικά σήματα για προσωρινή επιβράδυνση στη βελτίωση της μελλοντικής οικονομικής κατάστασης, που ίσως σχετίζεται με την προοδευτικότητα της κατάστασης στην οικονομία, πληθωρισμός και επιτόκια . Απαιτείται επαναξιολόγηση του SDP για τη λήψη πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων. Η ενσωμάτωση των νέων δεδομένων αναμένεται να δώσει πρόσθετες πληροφορίες για την πορεία της μελλοντικής εθνικής οικονομικής δραστηριότητας.

Leave a comment