ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σούπερ μάρκετ – βιομηχανία: Γιατί μπαίνει το μαχαίρι στις προσφορές – Πώς αντιδρούν στα νέα μέτρα

Εκτιμάται ότι οι περισσότερες από τις νέες λύσεις οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ή πιο συγκεκριμένα – Αντιρρήσεις για μείωση των εκπτώσεων κατά 30%

Θετικά στοιχεία, αλλά και… εκτιμάται ότι θα μειωθεί ο κίνδυνος στη λειτουργία της αγοράς χάρη στα νέα μέτρα που στοχεύουν στην επίτευξη ακρίβειας που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Οι έμποροι λιανικής και οι προμηθευτές επισημαίνουν ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ακρίβειας των ραφιών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή μειώνοντας τις κλιμακούμενες υψηλές τιμές και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα.

ΙΕΛΚΑ: Πόσο κοστίζει ένα «Καλάθι Οικιακής Χρήσης» στην Ελλάδα – σύγκριση με την Ευρώπη

Ωστόσο, φαίνονται διχασμένοι στο θέμα της μείωσης 30% στις εκπτώσεις προμηθευτών, με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι, αλλά και απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που είχαν προηγουμένως εκπτωθεί για τρεις μήνες.

Πρόκειται για μια πρόβλεψη που αφορά πρωτίστως τον κλάδο, όχι το πώς θα εφαρμοστεί και θα ενσωματωθεί στις εμπορικές πρακτικές, αλλά… δευτερογενείς επιπτώσεις στην κερδοφορία και στον όγκο και την ένταση των προωθήσεων στο μέλλον.

Έρχεται μαχαίρι (;) στις προσφορές

Κύκλοι των σούπερ μάρκετ παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα έχει αντίκτυπο στην «όρεξη» των πολυεθνικών εταιρειών να διατηρήσουν την πρακτική του «δώρου 1+1», που κυριαρχεί στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ την τελευταία δεκαετία και έχει μετατραπεί σε βασικό μοχλό. προσέλκυσης καταναλωτών.

«Είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα των προμηθευτών να κάνουν τέτοιες εντατικές προωθητικές εκστρατείες, ορισμένες από τις οποίες διήρκεσαν έως και ένα χρόνο (!), είναι περιορισμένο», σημειώνει στο «ΟΤ» επιχειρηματίας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Προσθέτει ότι θα οδηγηθούμε σε ένα τοπίο όπου οι προμηθευτές σταματούν να υποβάλλουν απερίσκεπτα προσφορές επιδιώκοντας την τόνωση των εσόδων. Θα υποβάλουν, όπως λέει, «πιο λογικές προσφορές και από μικρότερη βάση εκκίνησης». Κάτι που πιστεύει ότι τελικά θα έχει μπούμερανγκ στον ίδιο τον καταναλωτή.

Οι προωθητικές ενέργειες δεν είναι… κόλπα μάρκετινγκ

Σε παρόμοιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Νίκος Καραγεωργίου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς και επί σειρά ετών πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανίας Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ).

Ο κ. Καραγεωργίου, αν και τονίζει την ανάγκης κυβερνητικής παρέμβασης σε {περίπτωση} διαταραχών, πιστεύει ότι υπάρχουν δυσκολίες στην {εφαρμογή} του μέτρου, προβλέπει μείωση της έκπτωσης κατά 30% από τους προμηθευτές, ενώ αντιτίθεται στην απαγόρευση υποβολής προσφορών για περίοδο 3 μηνών για προϊόντα που επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανατίμηση και η έκρηξη του πληθωρισμού ήταν {αποτέλεσμα} συγκεκριμένων παραγόντων που προκάλεσαν την αλυσιδωτή ανατίμηση των πρώτων υλών και το κοστούς παραγωγής.

«Οι προωθήσεις δεν είναι κόλπο για τις εταιρείες. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών και διευκολύνουν τις αγορές τους. Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πολύπλοκες συμφωνίες και ασαφείς τομείς

Ένας γνωστός βιομήχανος και βασικός προμηθευτής σούπερ μάρκετ τονίζει ότι οι συμβάσεις προμηθευτών με τα σούπερ μάρκετ είναι πολύπλοκες και καλύπτουν πολλά διαφορετικά οφέλη, όπως: εκπτώσεις για την προώθηση νέων προϊόντων και την έκθεσή τους στο ράφι μέχρι το άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Θεωρεί λοιπόν σημαντικό, λέει, να διευκρινιστεί τι θεωρείται έκπτωση, τι {πλεονέκτημα} και τι καλύπτει το μέτρο. Θεωρεί μάλιστα σκόπιμο να δώσει επιπλέον εξηγήσεις από το υπουργείο, καθώς διαφορετικά μπορεί να αποδειχθεί ακατάλληλη.

«Χτυπήστε το κουδούνι» για κερδοφορία

Ο κ. Καραγεωργίου σπεύδει να ανεβάσει τη διάσταση της κερδοφορίας, η οποία πιστεύει ότι ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την υιοθέτηση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ορισμένα από τα οποία έχουν την προέλευσή τους στο… παρελθόν (βλ. πλαφόν περιθωρίου κέρδους). Μάλιστα αυτή τη στιγμή, όπως λέει, που εκτός απρόοπτων γεωπολιτικών γεγονότων, ο πληθωρισμός και τα τρόφιμα πέφτουν.

Κατά τη γνώμη του, αρκετές εταιρείες ήδη λειτουργούν με περιθώρια κέρδους, προσπαθώντας να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και ταυτόχρονα να προσφέρουν στα νοικοκυριά τις καλύτερες δυνατές τιμές.

«Το κοστούς είναι αμείλικτο. Ας προσέξουμε να μην πέσουμε σε βλαβερές εφαρμογές γιατί τότε θα αποδυναμωθεί η ικανότητα των επιχειρήσεων να αναπτύσσονται και να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας» τονίζει.

Γιατί από τον Μάρτιο, όχι τώρα

Όσον αφορά την περίοδο προσαρμογής για την {εφαρμογή} των περισσότερων μέτρων, οι παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι αυτό επιβλήθηκε λόγω των μεγάλων αποθεμάτων προϊόντων που τιμολογήθηκαν στο προηγούμενο καθεστώς.

Ένα δίκτυο νέων μέτρων και…

Την υλοποίηση τεσσάρων δράσεων με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης:

1. Περιορισμός παροχών για τα σούπερ μάρκετ. Οι συνολικές εκπτώσεις προμηθευτών μειώνονται κατά 30%, κάτι που μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση των τιμών αυτών των προϊόντων στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε κατηγορίες όπου, κατά τη γνώμη του Συμβουλίου Ανταγωνισμού, έχουν παρατηρηθεί αποκλίσεις. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν: απορρυπαντικά, προϊόντα καθαρισμού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

2. Αποτροπή αδικαιολόγητων προσαυξήσεων. Οι πωλητές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων δεν μπορούν να οργανώσουν προσφορές για τα προϊόντα που αύξησαν για τρεις μήνες. Το μέτρο αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

3. «Καθαρές» τιμές από χωράφι σε ράφι. Οι προμηθευτές υποχρεούνται να πωλούν προϊόντα σε τιμές λιανικής σε «καθαρές» τιμές (καθαρές τιμές). Επιτρέπεται μόνο πίστωση τιμολογίου έως και 3% για επιστροφές προϊόντων ή αποστολής. Το μέτρο καλύπτει τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κρέας.

4. Περιορισμός μικτού περιθωρίου κέρδους για βρεφικά παρασκευάσματα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος το πλαφόν διαμορφώνεται με βάση το περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών εισαγωγής, παραγωγής και διανομής βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα. Το ανώτατο όριο ορίζεται ως το άθροισμα των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας για μια δεδομένη κατηγορία προϊόντων και το 7% του εμπορικού κέρδους.

…καρτέλες και Καλάθι Οικιακής Χρήσης

Οι παραπάνω ενέργειες ακολουθούν μια δέσμη μέτρων, είπε ο κ. Σκρέκας, τα οποία έχουν ως στόχο να συμπληρώσουν την πρωτοβουλία «διαρκούς μείωσης των τιμών» κατά τουλάχιστον 5%, η οποία καλύπτει 1.300 προϊόντα από 100 προμηθευτές, καθώς και το «Καλάθι Οικιακής Χρήσης», παρέχοντας πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.

Leave a comment