ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Berenberg: Η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός… μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα ξεχωρίσουν θετικά και θα καρπωθούν τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, εκτιμά ο Berenberg

Σύμφωνα με τον Berenberg, ο οποίος διακρίνει πρωτίστως την Ελλάδα και την Πορτογαλία, και δεύτερον την Ισπανία, το 2024 η ευρωζώνη θα λάμψει. Μάλιστα, τα θεωρεί τα καλύτερα μέρη για επένδυση, εκμεταλλευόμενος την κρίση που μετέτρεψαν σε ευκαιρία.

Σύμφωνα με τον Berenberg, η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς μετά από τρία χρόνια κατά τα οποία διαταράχθηκε από την πανδημία Civid, την κλιμάκωση του πληθωρισμού και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν δεν συμβεί άλλο σοκ, θα επιστρέψουμε σε έναν κύκλο κανονικότητας στον οποίο η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα διαμορφώσουν την πορεία της οικονομίας, πιστεύει ο Berenberg.

Ελληνική οικονομία: Τι βρίσκεται κάτω από το «χαλί» της αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ

Κανονικό σημαίνει θετική προοπτική, αν και ο κίνδυνος ύφεσης τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ παραμένει λόγω της σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που σημειώθηκε από τα τέλη του 2022 έως το 2023. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, αφήνοντας περιθώριο στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μείωση των επιτοκίων, η δημοσιονομική πολιτική παραμένει επεκτατική, ενώ οι αγορές εργασίας δείχνουν έντονα σημάδια ανθεκτικότητας.

Η εικόνα της Ευρώπης

Βασικός καταλύτης για την ανάπτυξη ιδεών της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς και των αγορών της, είναι οι επικείμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Berenberg, η ΕΚΤ θα είναι επιφυλακτική και, υπό τον φόβο μιας εκ νέου αύξησης του πληθωρισμού, θα αρχίσει να πέφτει πολύ αργότερα από ό,τι εκτιμούν οι αγορές.

Η κρίση της Berenberg προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τρίτο τρίμηνο του 2024, εκτιμώντας ότι θα μειωθούν στο 3,5% από 4%. Η κρίση μπορεί να αλλάξει εάν η οικονομική δραστηριότητα αυξηθεί και ο πληθωρισμός ξεπεράσει σημαντικά το 2% από το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Αυτός ο συνδυασμός θα δεσμεύσει την ΕΚΤ να μην μειώσει τα επιτόκια κάτω από το 3%.

Οι πιθανότητες του παραπάνω σεναρίου σχετίζονται με την αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών ως {αποτέλεσμα} του χαμηλότερου πληθωρισμού. Εάν τίποτα δεν διαταράξει την κατανάλωση, θα ενισχύσει τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Εάν αυτό συνοδεύεται από αύξηση των δημόσιων δαπανών για υποδομές και άμυνα, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 1,3% ετησίως το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο Berenberg βλέπει ότι η ανάπτυξη ιδεών δεν θα είναι ομοιόμορφη σε μεμονωμένες οικονομίες. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα διακριθούν θετικά, θερίζοντας τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία θα επηρεαστεί από την υψηλή έκθεση στην εξωτερική ζήτηση και την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας.

Έτσι, η εικόνα έχει αλλάξει από τα χρόνια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η περιοχή άλλαξε, μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία και έγινε επενδυτικός προορισμός. Άλλωστε, λαμβάνει μεγάλη στήριξη από το Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ, κύριοι αποδέκτες του οποίου είναι χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Leave a comment