Το τελικό στάδιο είναι η μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοίκησης με στόχο τον εντοπισμό των απαραίτητων μονάδων αποτέφρωσης απορριμμάτων
Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία προστατεύεται με εναλλακτικά καύσιμα. Η εξαγορά της «WATT Recycling» – ηγέτης της αγοράς στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY) – από τον όμιλο «Ηρακλής» είναι η πρώτη μεγάλη εξαγορά στον κλάδο της ανακύκλωσης στην Ελλάδα και σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας.
ΣΕΒ: Υπογραφή κλαδικής σύμβασης στην τσιμεντοβιομηχανία – Τρεις «δόσεις» αυξήσεων
Μέχρι στιγμής, η τσιμεντοβιομηχανία προμηθεύεται απόβλητα καύσιμα (SRF ή RDF) είτε από το εξωτερικό, αλλά και από την εταιρεία «WATT Recycling», με την οποία έχει δημιουργηθεί στενή συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα. Εκτός από την παροχή υψηλής ποιότητας εναλλακτικών καυσίμων, ο όμιλος «Ηρακλής» μέσω της θυγατρικής του «Geocycle» συμμετείχε με την κοινοπραξία WATT – Intrakat σε διαγωνισμούς για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, τη Δυτική Θεσσαλονίκη και το Σχιστό στον Πειραιά.
Σύμβαση Ανακύκλωσης ΗΡΑΚΛΗΣ – WATT
Χάρη στην εξαγορά της «WATT Recycling», ο Όμιλος «Ηρακλής» διαθέτει πλέον δύο υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στη Φυλή και στο Κορωπί Αττικής, με ετήσια ικανότητα επεξεργασίας άνω των 150.000 τόνων αστικών απορριμμάτων. Οι εγκαταστάσεις επιτρέπουν την ανάκτηση δευτερογενών πρώτων υλών όπως χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, καθώς και την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων.
«Ο κλάδος της κυκλικής οικονομίας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής του Ομίλου και η εξαγορά της WATT Recycling είναι ένα σημαντικό γεγονός που ενισχύει τη δυναμική πορεία και τον μετασχηματισμό της εταιρείας», τόνισε ο Πρόεδρος του Ομίλου «Ηρακλής», κ. Δημήτριος Χάνης. Η εταιρεία χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, προωθεί την ανάπτυξη ιδεών φωτοβολταϊκών πάρκων στα εργοστάσια και πρώην λατομεία της, με στόχο την παραγωγή του 70% της ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) έως το 2030, ενώ συμμετέχει στην Εκσκαφή, Κατασκευή. και των Μονάδων Κατεδαφίσεων προγράμματος επεξεργασίας απορριμμάτων (ΑΕΚΚ).
Όσον αφορά τη μητρική εταιρεία της WATT, παραμένει στα χέρια του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της WATT, κ. Θανάση Κατρή, και διατηρεί τον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, όπως το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη Θήβα, σε κοινοπραξία με την Intrakat, η οποία είναι σε πιλοτική λειτουργία και αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα, συμβόλαια στη Tribe, διεκδικήσεις σχετικά με διάφορα έργα κ.λπ. Εκτιμάται ότι η τιμή πώλησης του «WATT Recycling» θα ενισχύσει περαιτέρω το αναπτυξιακό σχέδιο της WAT.
Η μελέτη για τις μονάδες καύσης έχει ολοκληρωθεί
Το μέρος της μετατροπής των απορριμμάτων σε ενέργεια έχει ανοίξει, καθώς όλες οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που εγκαινιάζονται περιλαμβάνουν τη μετατροπή των υπολειμμάτων σε καύσιμο με βάση τα απόβλητα. Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπει την ενεργειακή χρήση όχι μόνο των καυσίμων που προκύπτουν από την καύση των απορριμμάτων, αλλά και των μικτών απορριμμάτων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕ) έχει ολοκληρώσει διαβουλεύσεις με την αγοράστρια, δηλαδή με τη τσιμεντοβιομηχανία και άλλους κατασκευαστικούς φορείς που έχουν δηλώσει τον όγκο απορρόφησης δευτερογενών καυσίμων με βάση την υπάρχουσα οργάνωση παραγωγής και πιθανές προγραμματισμένες επεκτάσεις των δραστηριοτήτων τους. Μάλιστα, στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Απορριμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μανώλης Γραφάκος, θα είναι έτοιμη η κατάλληλη μελέτη ώστε, με βάση τα συμπεράσματά της, να υλοποιηθεί το σχέδιο.
Δευτερεύοντα καύσιμα
Με βάση τη μελέτη, εκτιμάται ότι με την ανάκτηση και την ανακύκλωση των υλικών θα προκύψει μια σαφής εικόνα της αγοράς διάθεσης δευτερογενών καυσίμων και υπολειμματικών αποβλήτων που παράγονται στην Ελλάδα, με στόχο τον προσδιορισμό των ποσοτήτων που οι παραγωγικές μονάδες της χώρας μπορεί να απορροφήσει ως καύσιμο και διευκρινίζοντας τον αριθμό των μονάδων χρήσης ενέργειας που μπορεί τελικά να «θερίσει» η χώρα με βάση τις ποσότητες που απομένουν.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη παραγωγή απορριμμάτων καταγράφεται στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της χώρας, αναμένεται ότι εκεί θα βρίσκονται εγκαταστάσεις ανάκτησης απορριμμάτων. Σε κάθε {περίπτωση}, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανέγερση μονάδων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη χώρα που είτε ασχολούνται με τη {διαχείριση} απορριμμάτων είτε ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητες σε συγκεκριμένο κλάδο, όπως η ΤΕΡΝΑ, η Ηλέκτωρ, ο Μεσόγειος. Άβαξ, Intrakat, Θαλής, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΔΕΗ κ.α.