ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σκρέκας: Νέες ρυθμίσεις για τον έλεγχο των τιμών του βρεφικού γάλακτος φαίνεται να οδηγούν σε νέα υψηλά πρόστιμα

«Πάνω από το 50% των προστίμων που επιβλήθηκαν για κερδοσκοπία έχουν εισπραχθεί»

Τα περισσότερα πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης για κερδοσκοπία έχουν ήδη φτάσει στο δημόσιο ταμείο και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΒΕ, νέα ευρήματα από τον έλεγχο των τιμών του βρεφικού γάλακτος φαίνεται να οδηγούν σε νέα, υψηλά πρόστιμα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, από τα σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν πρόσφατα, πάνω από το 50% έχει ήδη εισπραχθεί και το υπόλοιπο έχει βεβαιωθεί στην εφορία. Λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Σκρέκας: Οι στόχοι είναι 2 διεθνείς εταιρείες – ελέγχονται για κερδοσκοπία

Ο Υπουργός σημειώνει ότι η είσπραξη των προστίμων είναι αδιαμφισβήτητη, ότι οι έλεγχοι σε όλη την αγοράστρια είναι καθημερινοί και ενδελεχείς και τονίζει ότι, εάν χρειαστεί, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε σχέσης με οποιεσδήποτε κατηγορίες προϊόντων των οποίων οι τιμές στην Ελλάδα διαπιστωθούν αδικαιολόγητα υψηλές. .

«Όταν η κυβέρνηση εντοπίζει δυσλειτουργίες, δεν διστάζει να επιβάλει υψηλές κυρώσεις, ακόμη και σε μεγάλες εταιρείες ή διεθνείς εταιρείες», δηλώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι πρωτοβουλίες για «καλάθια» και μόνιμες μειώσεις τιμών έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα και εκτιμάται ότι χάρη στις νέες δραστηριότητες αναμένονται μειώσεις τιμών έως και 20%, μεταξύ άλλων: ουσιαστικά αδικαιολόγητες προσαυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου εφαρμόστηκε δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του πληθωρισμού και τον έλεγχο της αγοράς έναντι της αθέμιτης κερδοσκοπίας και των παραπλανητικών εκπτώσεων μέσω «καλαθιών» και της πρωτοβουλίας «παρατεταμένης μείωσης των τιμών». Η πρωτοβουλία «συνεχούς μείωσης τιμών» περιλαμβάνει 1.300 προϊόντα από 100 προμηθευτές που έχουν μειώσει τις τιμές στο ράφι τουλάχιστον κατά 5% για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το «Καλάθι Οικιακής Χρήσης» συνεχίζει να παρέχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές. τιμές.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι για κερδοσκοπία και παραπλανητικές εκπτώσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, η ΔΗΜΕΑ πραγματοποίησε συνολικά 25.267 ελέγχους και επέβαλε συνολικά 1.865 κυρώσεις ύψους 13.416.790 ευρώ.

Αυτά τα 4 μέτρα

Ωστόσο, καθώς οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν δείξει ότι για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις τιμών στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τέσσερα νέα μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σταδιακά:

1. Οι προμήθειες στα σούπερ μάρκετ είναι περιορισμένες και, ως εκ τούτου, παρέχονται χαμηλότερες τιμές στον καταναλωτή.

Συνολικά οι εκπτώσεις προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ μειώνονται κατά 30% και το όφελος μετακυλίεται στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση στην τιμή των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε κατηγορίες όπου, κατά τη γνώμη του Συμβουλίου Ανταγωνισμού, έχουν παρατηρηθεί αποκλίσεις. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν: απορρυπαντικά, προϊόντα καθαρισμού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

2. Για την αποφυγή αδικαιολόγητων αυξήσεων, οι προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν προσφορές για τα προϊόντα που έχουν κάνει έκπτωση για περίοδο τριών μηνών. Το μέτρο αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Φυσικά, για τους προμηθευτές που διατηρούν ή μειώνουν τις τιμές, συνήθως επιτρέπονται προσφορές προς όφελος των καταναλωτών.

3. Για την ασφάλιση πλήρους διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα από χωράφι σε ράφι, οι προμηθευτές υποχρεούνται να πωλούν προϊόντα σε τιμές λιανικής σε «καθαρές» τιμές (καθαρός τιμοκατάλογος). Επιτρέπεται μόνο πίστωση τιμολογίου έως και 3% για επιστροφές προϊόντων ή αποστολής. Το μέτρο καλύπτει τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κρέας.

4. Επιβλήθηκε πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών εισαγωγής, παραγωγής και διανομής βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα. Το ανώτατο όριο ορίζεται ως το άθροισμα των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας για μια δεδομένη κατηγορία προϊόντων και το 7% του εμπορικού κέρδους.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνας σε δύο από τις τέσσερις εταιρείες βρεφικού γάλακτος έχει ολοκληρωθεί και ότι η έρευνας για τις υπόλοιπες δύο βρίσκεται σε προοδευτικότητα και, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν ευρήματα για τα οποία αναμένεται υψηλή ποινή.

Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μια περίοδος προσαρμογής της αγοράς, ωστόσο, η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα γίνουν αποδεκτές χωρίς προβλήματα και το νέο σύστημα προσφορών θα λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή μειώνοντας τις τιμές.

Η αντίδρασης της αγοράς στις ρυθμιστικές προσαρμογές χαρακτηρίζεται σε μικρό βαθμό από επιχειρηματικούς παράγοντες, γιατί -όπως σχολιάζουν- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν «έπιασε» λιανοπωλητές και προμηθευτές. Αντίθετα, έχει εξαγγελθεί εξαντλητικός διάλογος για το νέο πλαίσιο και, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Υπεραγορών Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς, «ό,τι είναι καλό για τον καταναλωτή και αυξάνει την αγοραστική του δύναμη, είναι καλό και για τον σούπερ μάρκετ γιατί αυξάνει τη ζήτηση».

Leave a comment