ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εκτός σχεδίου: Ποια οικόπεδα επιτρέπονται και ποια δεν πρόκειται να αναπτυχθούν βάσει του νέου νόμου

Τι θα αλλάξει στο νομοσχέδιο Σκυλακάκη – Οι διατάξεις υπόκεινται σε δημόσια διαβούλευση

Ο νέος νόμος που παρουσίασε στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανοίγει «παράθυρο» στην δόμηση σε οικόπεδα που δεν συνάδουν με το σχέδιο, έκτασης άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς «πρόσωπο» σε δημόσιο δρόμο αναγνωρισμένο στο πολεοδομικός {σχεδιασμός}.

Υπουργείο Οικονομικών: «Νόμος και τάξη» στις παραλίες

Για να εκδοθεί άδεια οικοδομής, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, που πιθανότατα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της επόμενης εβδομάδας, τα οικόπεδα θα πρέπει να συνδεθούν με δρόμο πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων, που φαίνεται. στις αεροφωτογραφίες του 1977, αλλά έχουν και «πρόσωπο», δηλαδή ένα από τα όριά του, γειτονικά με τον αναγνωρισμένο δρόμο κατά τουλάχιστον 3,5 μέτρα (έναντι 25 μέτρων που ισχύει).

Ποιες περιπτώσεις καλύπτει;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ρυθμίσεις θα επιτρέψουν την ανέγερση των εξής κατηγοριών οικοπέδων:

1. Μη συμμορφούμενα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν (μετά διαιρέσεις κ.λπ.) μεταξύ 31 Μαΐου 1985 και 31 Δεκεμβρίου 2003 και έχουν «πρόσοψη» (ή γειτονικά σε αυτά σύνορα) τουλάχιστον 3,5 μέτρων από αναγνωρισμένη οδό , η οποία πρέπει να εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες πριν από τις 27 Ιουλίου 1977 και να έχουν πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρα. Η καθορισμένη οδός θα πρέπει να συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική, δημοτική οδό ή με τα εγκαταλελειμμένα μέρη της και είτε διανοίχτηκε με απόφασης κρατικής αρχής είτε πρέπει να καταχωρηθεί στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «Ειδική περιοχή» (ΕΚ) ή πραγματοποιήθηκαν από αρμόδια αρχή (ή οργανισμό) επιφανειακά έργα συντήρησης και βελτίωσης δρόμων, ανεξάρτητα από το αν διέρχεται δίκτυο κοινής ωφέλειας από αυτόν ή όχι.

2. Οικόπεδα εκτός σχεδίου που δημιουργήθηκαν πριν από τις 31 Μαΐου 1985, με πρόσοψη ή μήκος παρακείμενο σε ένα από τα όριά του τουλάχιστον 3,5 m, σε δρόμο ορατό σε αεροφωτογραφίες πριν από τις 27 Ιουλίου 1977, έχουν πλάτος τουλάχιστον 3,5 μ. που ανοίχτηκε με απόφασης κρατικής αρχής είτε είναι εγγεγραμμένο στα κτηματολογικά βιβλία με τη σήμανση ΕΚ είτε έχει σκληρυνθεί από την αρμόδια αρχή είτε διέρχεται δίκτυο κοινής ωφέλειας.

3. Οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου που είχε καταρτιστεί πριν από τις 31 Μαΐου 1985, με πρόσοψη ή ένα από τα σύνορά του μήκους τουλάχιστον 3,5 m, γειτνιάζουν με νομίμως εγγεγραμμένη λωρίδα που υπήρχε πριν από το 1985 με πλάτος τουλάχιστον 3,5 m. , που συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή δημοτική οδό ή με εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτής.

Ειδικότερα, για οικόπεδα που δημιουργήθηκαν πριν από την 31η Μαΐου 1985, για τα οποία ισχύουν προκαταρκτικές άδειες οικοδομής ή οικοδομικές άδειες ή τροποποιήσεις τους, δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τα χαρακτηριστικά δημόσιας οδού.

Επίσης, οικόπεδα που δημιουργήθηκαν μεταξύ 31 Μαΐου 1985 και 31 Δεκεμβρίου 2003 και εκείνων πριν από τις 31 Μαΐου 1985 μπορούν να αναπτυχθούν σε περιοχές χωρίς αναγνωρισμένο δρόμο, εάν αγοράζονται και πωλούνται εντός της τελευταίας πενταετίας (συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, από την ημέρα ψηφοφορία της πράξης) και εφόσον από τη συμβολαιογραφική πράξη προκύπτει ότι είναι ισότιμα ​​και κατάλληλα για ανάπτυξη ιδεών.

Που δεν έχουν οικοδομικά δικαιώματα

Ακίνητα με έκταση άνω των τεσσάρων εκταρίων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των κανονισμών για την προώθηση προσώπου σε δημόσιο δρόμο αναγνωρισμένο στον πολεοδομικό σχεδιασμό, που προωθούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, χάνουν το δικαίωμα ανάπτυξης.

Επίσης έξω από το «πλαίσιο» βρίσκονται όλα τα εκτός σχεδίου οικόπεδα με έκταση μικρότερη των τεσσάρων στρεμμάτων (δηλαδή ακόμη και οικόπεδα εμβαδού 750 m2, 1.200 m2 και 2.000 m2), των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είχαν χρόνο μέχρι το τέλος του 2022 (όταν καταργήθηκε το δικαίωμα επιφύλαξης χρήσης παρεκκλίσεων) να υποβληθεί αίτηση για χωροταξική βεβαίωση και εντός του 2023 να υποβληθεί πλήρης τεκμηρίωση στην τοπική Υπηρεσία Κατασκευών για συνέχιση με την έκδοση ή προέγκριση οικοδομικής άδειας. Περίπου 11.000 προνομιούχοι έχουν περιθώριο έως το τέλος Μαρτίου να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στους πολεοδόμους για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα δόμησης

Εξάλλου, σε συνέντευξή της στο «Poczta Gospodarcza», η τοπογράφος και πολεοδόμος κα Γραμμάτη Μπακλάτση απαριθμεί μια σειρά από άλλους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην εκδοθεί οικοδομική άδεια για οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Αναφέρει ως παραδείγματα τις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Παραγωγή χωροταξικού σχεδίου ή πολεοδομικού σχεδίου στην περιοχή για την οποία καταργήθηκαν οι παρεκκλίσεις ή αυξήθηκαν τα όρια απόδοσης ή μειώθηκε η αναλογία ανάπτυξης.

– Κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε ζώνη προστασίας όπου απαγορεύεται η κατασκευή.

– Δίπλα σε ρέμα που δεν έχει οριστεί καθώς θα πρέπει να οριοθετηθεί. Η κατασκευή οποιασδήποτε κατασκευής κοντά στο ρέμα επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων.

– Είναι δίπλα στη θάλασσα και την παραλία, τα όρια των οποίων δεν έχουν καθοριστεί και κατά την κατασκευή το κτίριο θα πρέπει να «παραμεριστεί» κατά τουλάχιστον 30 μέτρα σε {περίπτωση} κατοικίας και 50 μέτρα σε {περίπτωση} ξενοδοχείου. .

Ζώνες ελέγχου κατοικιών

Επίσης χωρίς δικαιώματα ανάπτυξης είναι οικόπεδα που βρίσκονται σε ζώνη οικιστικού ελέγχου στα οποία έχουν αυξηθεί τα όρια απόδοσης, έχει μειωθεί η ανάπτυξη ιδεών ή υπάρχουν περιορισμοί στην επιτρεπόμενη χρήση ή που έχουν χαρακτηριστεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας στην οποία οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, εκτός από τη γεωργία , απαγορεύεται είναι η λήψη και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Περιορισμοί υπάρχουν και για εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά σε στύλους της ΔΕΗ, βάσεις ραδιοιστών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σε περιοχή Natura όπου απαιτούνται 10 στρέμματα (με εξαίρεση 4 στρέμματα σε δημόσιο δρόμο με προ του 2011 συμφωνία), σε υγροτόπους RAMSAR. ή άλλα προστατευτικά δίκτυα που προορίζονται για τη {διατήρηση} της βιοποικιλότητας ή σε ζώνες ειδικής προστασίας και στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ως δάσος βάσει εγκεκριμένου δασικού χάρτη.

Leave a comment