Τα καθαρά φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 337 εκατομμυρίων PLN τους 12 μήνες σε σύγκριση με τις αξίες-στόχους
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την πραγματοποίηση του προϋπολογισμού το 2023, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,692 δισ. ευρώ. Τα καθαρά φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν επίσης τον στόχο κατά 337 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πραγματοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την τροποποιημένη ταμειακή μέθοδο, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζει έλλειμμα 3.989 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ελλείμματος 8.338 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στο προκαταρκτικό έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 για την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και έλλειμμα 11.656 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το πρωτογενές {αποτέλεσμα} σε τροποποιημένη ταμειακή βάση ήταν πλεόνασμα 3.692 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, πρωτογενές έλλειμμα 851 ευρώ εκατ. και πρωτογενές έλλειμμα 6 652 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2022.
ΕΕ: Μεγάλη υπόθεση για τον νέο προϋπολογισμό
Σχετικά με την παρατηρούμενη διαφορά σε σχέσης με τους στόχους πρωτογενούς αποτελέσματος σε ταμειακή βάση, πρέπει να σημειωθεί ότι αφορούν κυρίως ποσά που δεν έχουν καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό {αποτέλεσμα} της Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με την ΕΣΟΛ, η οποία προκύπτει μετά την ενσωμάτωση των στοιχείων της Γενικής Κυβερνητικές μονάδες και εθνικές λογιστικές προσαρμογές.
Πιο συγκεκριμένα, ποσό 1.687 εκατ. ευρώ αφορούσε την ανάληψη τον Δεκέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που επρόκειτο να αντληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης υποαξιολόγησης κεφαλαίων Δαπάνες Οι πληρωμές σε μετρητά ύψους 2.767 εκατ. ευρώ (όπως αναβολή πληρωμών σε μετρητά για έξοδα εξοπλισμού, μεταφορές σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κ.λπ.) δεν επηρεάζουν το βασικό {αποτέλεσμα} σε δεδουλευμένη βάση.
Σημειώνεται ότι τα καθαρά φορολογικά έσοδα (συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων) παρουσίασαν αύξηση 337 εκατ. το 12μηνο σε σχέσης με τους στόχους, η οποία οφειλόταν κυρίως στα έσοδα Νοεμβρίου καθώς ήταν κοντά στους στόχους τον Δεκέμβριο. Η αύξηση αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση των πληρωμών στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 362 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις τιμές-στόχους.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 66.776 εκατ. ευρώ, που σημαίνει αύξηση 1.581 εκατ. ευρώ σε σχέσης με τον στόχο που είχε τεθεί για την αντίστοιχη περίοδο στην προκαταρκτική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2024. Αυτή η ανωτέρω επιβολή συνίσταται κυρίως στην είσπραξη τον Δεκέμβριο του ποσού των 1.687 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RDF), το οποίο επρόκειτο να εισπραχθεί τον Μάρτιο του 2024. Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού από το ΚΠΑ, τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν μείωση κατά 106 εκατ. ευρώ, ή 0,2% σε σχέσης με τον στόχο, λόγω των μειωμένων εσόδων της ΠΔΕ.
Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 61.671 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 653 εκατ. ευρώ ή 1,1%, σε σύγκριση με τον στόχο που περιλαμβάνεται στην έκθεση προϋπολογισμού του 2024.
Η απόδοση των εσόδων ανήλθε στα 6.993 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 316 εκατ. ευρώ έναντι της αξίας στόχου (6.677 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3.323 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 441 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον προβλεπόμενο στόχο (3.763 εκατ. ευρώ).
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα γίνει με τη έκδοση του τελικού δελτίου.
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2023, τα συνολικά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.612 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.384 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, κυρίως χάρη στην είσπραξη 1.687 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως αναφέρεται. πάνω από. Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν μείωση 303 εκατ. ευρώ σε σχέσης με τον στόχο που περιλαμβάνεται στην προκαταρκτική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2024, κυρίως λόγω: (α) είσπραξης τον Νοέμβριο 2023 προκαταβολής ποσού ευρώ 189 εκατ. από τον Διαχειριστή Ενέργειας και Εγγύησης Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.), που εκτιμήθηκε ότι θα εισπραχθούν τον Δεκέμβριο του 2023 για να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023 και (β) μειωμένα έσοδα ΠΔΕ.
Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 5.631 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 205 εκατ. ευρώ ή 3,8%, σε σύγκριση με τον στόχο που περιλαμβάνεται στην προκαταρκτική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2024.
Το συνολικό ποσοστό απόδοσης των εσόδων ήταν 726 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 182 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την τιμή στόχο (543 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 369 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ από τον προβλεπόμενο στόχο (469 εκατ. ευρώ).
Εξοδα(*12*)
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 ανήλθαν σε 70.765 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 2.767 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (73.533 εκατ. ευρώ), που περιλαμβάνεται στην προκαταρκτική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2024. Επίσης, υπόκεινται μείωση σε σχέσης με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κατά 513 εκατ. ευρώ, κυρίως ως {αποτέλεσμα} των μειωμένων πληρωμών σε μετρητά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λαμβανομένων υπόψη των αντισταθμιστικών αλλαγών σε άλλες κατηγορίες δαπανών.
Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού, οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.147 εκατ. ευρώ σε σχέσης με τον στόχο. Η προοδευτικότητα αυτή οφείλεται κυρίως στην αδυναμία πραγματοποίησης μετρητών για εκπαιδευτικά προγράμματα hardware του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 557 εκατ. ευρώ, καθώς και στη μη πραγματοποίηση μεταφορών προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 471 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα χορηγηθέντα δάνεια δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως. Αυτό οφειλόταν και στο γεγονός ότι ορισμένες από τις ανάγκες των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης καλύφθηκαν από ίδια κεφάλαια, χωρίς να χρειαστούν πρόσθετες κρατικές επιχορηγήσεις.
Σημαντικές πληρωμές περιλαμβάνουν: επιχορήγηση προς το Ινστιτούτο Κοινωνίας της Πληροφορίας IEA ύψους 821 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του Market Pass και την επέκτασή του, την επιστροφή στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 367 εκατ. ευρώ των πλεονασμάτων των παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022. , καθώς και η φετινή επιδότηση θέρμανσης ντίζελ ύψους 100 εκατ. ευρώ. Όλες οι παραπάνω πληρωμές καλύφθηκαν από ανακατανομή κονδυλίων από το αποθεματικό για τη στήριξη δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης (κονδύλια κατανομής).
Οι πληρωμές στον τομέα των κεφαλαιουχικών δαπανών ανήλθαν σε 11.201 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 379 εκατ. ευρώ σε σχέσης με την τιμή στόχο. Η δαπάνη PDE περιλαμβάνει ποσό 133 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον Covid-19, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι η ενίσχυση των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης με προσωπικό υποστήριξης για την ανταπόκριση στις ανάγκες που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19 στις Περιφέρειες, στήριξης για start-ups στο πλαίσιο του Elevate Greece, τη παραγωγή δικτύων νοσηλευτών υπεύθυνων για τη συλλογή δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτικής βοήθειας σε {περίπτωση} ύποπτης μόλυνσης από κορωνοϊό στο σπίτι και επιδοτήσεις για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα του λιανικού εμπορίου κατάστημα για την ανάπτυξη ιδεών, τον εκσυγχρονισμό και τη {διαχείριση} ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.