ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Γιατί η ακρίβεια θα συνεχιστεί με το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά

Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων τιμών – Τι αποκαλύπτουν οι τιμές παραγωγού;

Η ανοδική πορεία στις τιμές των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιολάδου αναμένεται να συνεχιστεί το 2024 σε βάση τιμών παραγωγού, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα εγείρουν ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών αγροτικής παραγωγής – κτηνοτροφίας, που αντανακλά τις τιμές παραγωγού, αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Αντίθετα, το συνολικό κοστούς παραγωγής στη γεωργία κατέγραψε ετήσια μείωση 5,2%.

Παρά τη φαινομενικά μέτρια αύξηση που καταγράφει ο συνολικός δείκτης, οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο αυξήθηκαν κατά 72,4%, στα φρούτα κατά 12,3% και στα λαχανικά κατά 14,8%, «δείχνοντας» πόσα θα πληρώσουν οι καταναλωτές τις επόμενες εβδομάδες στα σούπερ μάρκετ και στις αγορές. Ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει υψηλός, σημειώνοντας νέα άνοδο 8,9% τον Δεκέμβριο.

Λόγοι ανάπτυξης

Αναλυτές της αγοράς λένε στο OT ότι η κλιματική κρίση δείχνει πόσο ευαίσθητη μπορεί να είναι η φυτική παραγωγή και η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία είναι το πιο χαρακτηριστικό παραδείγματα των αλυσιδωτών αντιδράσεων που πυροδοτεί ο καιρός στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Μεσογειακός.

«Αυτές οι ακραίες συνθήκες και τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα εμποδίζουν την ανάπτυξη ιδεών σύγχρονων συστημάτων ελαιοκαλλιέργειας σε πλήρη έκταση. Η κλιματική αλλαγή θα παραμείνει πρόκληση και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγές τόσο στις αποδόσεις όσο και στην ποιότητα του ελαιολάδου», τονίζει η Κομισιόν.

Αυτή τη στιγμή η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα μειώνεται, με απώλειες περίπου 70% σε ισχυρές περιοχές παραγωγής όπως η Κρήτη και η Μεσσηνία, κάτι που αναπόφευκτα επηρεάζει τις τιμές.

Η κλιματική κρίση επιδεινώνει επίσης την παραγωγή πορτοκαλιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Οργανισμού Αγορών και Αλιείας, οι τιμές χονδρικής στα πορτοκάλια αυξήθηκαν κατά 33,3% σε σχέσης με πέρυσι.

Ο ανεπαρκής έλεγχος, ιδίως στις μεταβολές των τιμών στην αλυσίδα εφοδιασμού, που ασκείται από πολλούς μεσάζοντες, είναι επίσης ο λόγος για την αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Ταυτόχρονα, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλούνται από γεωπολιτικές κρίσεις μεταφράζονται άμεσα σε τιμές προϊόντων.

Η κρίση του Σουέζ πυροδοτεί ήδη σενάρια αυξήσεων τιμών για ορισμένα προϊόντα στην ΕΕ, καθώς το αυξανόμενο κοστούς μεταφοράς και οι χρόνοι παράδοσης προκαλούν έντονες διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς. Οι εξαγωγείς εκτιμούν ότι οι παραδόσεις θα είναι περίπου 10 ημέρες περισσότερες από το συνηθισμένο, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στη διακίνηση ευπαθών προϊόντων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Χαρακτηριστικά, οι ναύλοι από την Ασία προς την Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ο παγκόσμιος δείκτης εμπορευματοκιβωτίων Drewry, ο οποίος παρακολουθεί τους παγκόσμιους ναύλους, αυξήθηκε κατά 61% την πρώτη εβδομάδα του 2024.

Leave a comment