Τι λένε οι αριθμοί TtE για την αγοράστρια και την πώληση – Πώς διαμορφώνεται η τιμή αγοράς/πώλησης
Σχεδόν 40 χιλιάδες χρυσές λίρες πουλήθηκαν το 2023 αποκλειστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και αρκετές «σκοτώθηκαν» σε ενεχυροδανειστήρια και στη «μαύρη αγοράστρια»
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, παρά τα επακόλουθα ρεκόρ χρυσού, ιδιώτες αγόρασαν μόνο 2.336 λίρες χρυσού από την κεντρική τράπεζα, ενώ πούλησαν 10.046 λίρες χρυσού στην ΤτΕ.
Γιατί οι κεντρικές τράπεζες επαναπατρίζουν χρυσό – σε ποιες χώρες προτιμούν να επενδύσουν;
Για ολόκληρο το έτος 2023, οι πωλήσεις TtE σε ιδιώτες ανήλθαν σε 10.798 λίρες χρυσού και οι αγορές TtE από ιδιώτες ανήλθαν σε 39.435 λίρες χρυσού.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλητές αρχίζουν να συντομεύουν τον χρόνο, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να… σκοτώσουν τις χρυσές λίρες, ποντάροντας σε περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει τρία βασικά σενάρια: καλή, κακή και ουδέτερη «άποψη» της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2024. Ο οργανισμός δίνει τον τόνο για το πώς μπορεί να εξελιχθούν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων.
Ως εκ τούτου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού – το κύριο όργανο που παρακολουθεί την προοδευτικότητα της κατάστασης στην αγοράστρια των πολύτιμων μετάλλων – διατυπώνει τις ακόλουθες προβλέψεις στην ειδική έκθεσή του για την αγοράστρια:
- Ομαλή προσγείωση: Με πιθανότητα γεγονότος 45-65%, συνδέεται με μέτρια οικονομική ανάπτυξη ιδεών και μέτριο {επίπεδο} κινδύνου και αβεβαιότητας. Σε αυτή την {περίπτωση}, οι τιμές του χρυσού αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, με ανοδικές τάσεις.
- Σκληρή προσγείωση: Με πιθανότητα εμφάνισης που κυμαίνεται από 25% έως 55%, αυτό ενέχει υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη ιδεών της οικονομίας, με πιθανή ακόμη και ύφεση. Περιλαμβάνει επίσης πολλή αβεβαιότητα. Αυτό το σενάριο παρέχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για μια νέα κίνηση προς τον χρυσό, με τις τιμές να αυξάνονται πολύ πάνω από το σημερινό υψηλό ρεκόρ των 2.040 δολαρίων ανά ουγγιά
- Χωρίς προσγείωση: Με πιθανότητα εμφάνισης 5-10%, αυτό σημαίνει περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη σημαντική αλλαγή. Η έκθεση σημειώνει ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής μεταποίησης και η ανάκαμψη των πραγματικών μισθών είναι δύο πιθανοί λόγοι για αυτό το σενάριο. Σε αυτή την {περίπτωση}, οι τιμές του χρυσού αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες, με πτωτική τάση.
Τα επιχειρήματα για αυτό το {αποτέλεσμα} επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο εντάσεως κεφαλαίου και επομένως λιγότερο ευαίσθητη στα επιτόκια από ό,τι στο παρελθόν, σημειώνει. Εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εταιρείες των ΗΠΑ εκτιμάται επίσης ότι έχουν προετοιμαστεί για ένα κύμα υψηλότερων επιτοκίων διπλασιάζοντας τη διάρκεια των επιτοκίων τα τελευταία 30 χρόνια.
Πάνω από 500 ευρώ η χρυσή λίρα
Η τιμή της χρυσής λίρας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το φράγμα των 500 ευρώ. Οι τιμές του χρυσού είναι στα 2.051,89 δολάρια ανά ουγγιά, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις τιμές της βρετανικής λίρας που πωλείται και αγοράζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τιμών του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος στις 15 Ιανουαρίου, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας ανήλθε στα 508,42 ευρώ και η τιμή αγοράς έφτασε τα 425,75 ευρώ.
Και στις δύο τιμές θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη λίρα από ιδιώτη στην τιμή των 425,75 ευρώ και την πουλά σε ιδιώτη έναντι 508,42 ευρώ.
Η Χρυσή Λίρα είναι ένα χρυσό νόμισμα με σταθερά χαρακτηριστικά: κάθε πραγματική Χρυσή Λίρα έχει διάμετρο 22–22,05 mm και το μεικτό βάρος του κράματος χρυσού 22 καρατίων κυμαίνεται από 7,988805 έως 8,00101 γραμμάρια. Η πραγματική ποσότητα χρυσού που περιέχεται σε κάθε λίρα στερλίνα είναι 7,3224 γραμμάρια ή 0,235421 ουγγιές.
Προφανώς έχει έναν βασιλιά ή βασίλισσα της Αγγλίας στη μία πλευρά και ένα άλογο και την ημερομηνία έκδοσης από την άλλη.