Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται περισσότερο μεταξύ των σημαντικότερων παγκόσμιων επιχειρηματικών κινδύνων;
Σύμφωνα με την έκθεση του Allianz Risk Barometer, περιστατικά κυβερνοασφάλειας, όπως επιθέσεις ransomware, παραβιάσεις δεδομένων και διακοπές πληροφορικής θα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο το 2024.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο στενά συνδεδεμένος κίνδυνος διακοπής των επιχειρήσεων έρχεται δεύτερος, ενώ οι φυσικές καταστροφές (από 6η σε 3η σε σύγκριση με πέρυσι), πυρκαγιές, εκρήξεις (από 9η σε 6η) και πολιτική αστάθεια και βία (από 10η σε 8η) είναι η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματικών κινδύνων στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από αξιολογήσεις περισσότερων από 3.000 επαγγελματιών διαχείρισης κινδύνων.
Κυβερνοασφάλεια: Η παγκόσμια καμπάνια στοχεύει οργανισμούς
Ο κύριος κίνδυνος στην Ελλάδα
Αναλύοντας στοιχεία για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προκύπτει ότι οι κύριοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι οι φυσικές καταστροφές, όπως καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κίνδυνος αυτός δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στη λειτουργία και τη συνέχεια των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, οι κύριοι κίνδυνοι για τις ελληνικές εταιρείες στην πρώτη πεντάδα περιλαμβάνουν: την κλιματική αλλαγή (φυσικοί, λειτουργικοί και οικονομικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη), η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (έγκλημα στον κυβερνοχώρο, διακοπές δικτύου και υπηρεσιών πληροφορικής, κακόβουλο λογισμικό/αφαίρεση δεδομένων, παραβιάσεις , πρόστιμα και κυρώσεις ), ενεργειακή κρίση (ελλείψεις/διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, διακυμάνσεις τιμών) και μακροοικονομικές εξελίξεις (πληθωρισμός, ύφεση, νομισματική πολιτική, εκπαιδευτικά προγράμματα λιτότητας).
Κλιματική αλλαγή και επιχειρήσεις
Οι απειλές που ταλαιπώρησαν τον επιχειρηματικό κόσμο πέρυσι σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και την κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκης για τις ασφαλιστικές εταιρείες να υιοθετήσουν μια πιο λεπτομερή και στοχευμένη προσέγγιση για την καλύτερη προστασία των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της Allianz, οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος κάθε οργανισμού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύριος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας.
Ο κ. Πέτρος Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz Commercial, δήλωσε: «Οι κορυφαίοι κίνδυνοι και η αύξηση του ποσοστού αυτών των κινδύνων που εντοπίστηκαν στο φετινό βαρόμετρο κινδύνου της Allianz αντικατοπτρίζουν τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο – ψηφιοποίηση, κλιματική αλλαγή, καθώς και ως αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό περιβάλλον. Πολλές από αυτές τις απειλές έχουν ήδη ορατές επιπτώσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα, επιθέσεις ransomware και περιφερειακές συγκρούσεις θα δοκιμάσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και των επιχειρηματικών μοντέλων το 2024. Οι ασφαλιστές και οι πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών πρέπει να το γνωρίζουν και να προσαρμόσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη ανάλογα .
Οι μεγάλες, μεσαίες και μικρές εταιρείες αντιμετωπίζουν τις ίδιες απειλές – κυρίως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, διακοπές επιχειρήσεων και φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι το χάσμα ανθεκτικότητας μεταξύ μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων διευρύνεται καθώς η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους αυξάνεται σε μεγαλύτερους οργανισμούς μετά την πανδημία, καθιστώντας τους πιο ανθεκτικούς. Ως {αποτέλεσμα}, οι μικρότερες εταιρείες συχνά δεν έχουν το χρόνο και τους πόρους για να εντοπίσουν αποτελεσματικά και να προετοιμαστούν για ένα ευρύτερο φάσμα σεναρίων κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουν από ένα απρόβλεπτο γεγονός.
Τάσεις που καθορίζουν τη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο το 2024
Τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας (36%) αποτελούν τον σημαντικότερο κίνδυνο στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που είναι ορατή μια τόσο σαφής διαφορά (5 ποσοστιαίες μονάδες). Συγκεκριμένα, αποτελούν τον κύριο κίνδυνο σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων: σε Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες του Allianz Risk Barometer (59%), οι παραβιάσεις δεδομένων θεωρούνται ο πιο ανησυχητικός κίνδυνος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ακολουθούμενες από επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και φυσικά περιουσιακά στοιχεία (53%). Η πρόσφατη αύξηση στις επιθέσεις ransomware είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη (53%) καθώς το 2023 παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση στη δραστηριότητα ransomware, με τις αξιώσεις premium να αυξάνονται πάνω από 50% σε σύγκριση με το 2022.
«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου διερευνούν τρόπους χρήσης νέων τεχνολογιών όπως η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την αυτοματοποίηση και την επιτάχυνση των επιθέσεων, δημιουργώντας πιο αποτελεσματικές εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού και phishing. Τα αυξανόμενα περιστατικά που προκαλούνται από ανεπαρκή ασφάλεια, ειδικά σε κινητές συσκευές, έλλειψη εκατομμυρίων επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες εταιρείες λόγω της εξάρτησής τους από εξωτερική στήριξης πληροφορικής αναμένεται επίσης να καθορίσουν τη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο το 2024». – εξήγησε. Ο κ. Scott Sayce, Global Head of Cyber στην Allianz Commercial.
Διακοπές επιχειρήσεων και φυσικές καταστροφές
Παρά τη μείωση των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία το 2023, η επιχειρησιακή διακοπή (31%) διατηρεί τη θέση της ως ο δεύτερος υψηλότερος κίνδυνος το 2024. Αυτό το {αποτέλεσμα} αντανακλά τη συνδεσιμότητα σε ένα όλο και πιο ασταθές παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και τη μεγάλη εξάρτηση από τις αλυσίδες εφοδιασμού βασικών προϊόντων ή υπηρεσιών. Η βελτίωση της διαχείρισης της επιχειρηματικής συνέχειας, ο εντοπισμός σημείων συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού και η ανάπτυξη ιδεών εναλλακτικών προμηθευτών θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες στη {διαχείριση} επιχειρηματικού κινδύνου το 2024.
Οι φυσικές καταστροφές (26%) εκτινάχθηκαν τρεις θέσεις στην τρίτη θέση. Το 2023 ήταν έτος ρεκόρ για πολλούς κλάδους. Ήταν η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία και οι ζημιές ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. δολάρια για τέταρτη συνεχή χρονιά, αγγίζοντας κυριολεκτικά το υψηλότερο ποσό ζημιών που προκλήθηκαν από σφοδρές καταιγίδες, στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε παγκόσμιο {επίπεδο}, οι φυσικές καταστροφές είναι ο Νο. 1 κίνδυνος σε χώρες όπως η Κροατία, η Ελλάδα, το Χονγκ Κονγκ, η Ουγγαρία, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Σλοβενία και η Ταϊλάνδη, πολλές από τις οποίες έχουν επηρεαστεί από τα μεγάλα γεγονότα του 2023. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η φωτιά κοντά στην Αλεξανδρούπολη τον Αύγουστο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε.
Με τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα να αυξάνεται συνεχώς, οι ειδικοί της Allianz αναφέρουν ότι ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να δράσει γρήγορα για να καλυφθεί. Σύμφωνα με τον Χρήστο Θεοδωρίδη, Διευθυντή Μάρκετινγκ, Επικοινωνιών, CRM και CCC της Allianz European Credit, «Οι φυσικές καταστροφές, βασική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, υπαγορεύουν πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, ώστε να προστατεύσουμε καλύτερα τους πελάτες μας. Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι ολιστική και να περιλαμβάνει τόσο την ατομική πρόληψη, την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους και τα απαραίτητα αντίμετρα, όσο και τη παραγωγή άκρως στοχευμένων ασφαλιστικών προγραμμάτων ικανών να περιορίσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών».
Περιφερειακές διαφορές – ο κίνδυνος αυξάνεται και μειώνεται
Η κλιματική αλλαγή (18%) μπορεί να παραμένει ίδια από χρόνο σε χρόνο (Νο 7), αλλά είναι μια από τις τρεις κορυφαίες επιχειρηματικές απειλές σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία και το Μεξικό. Σοβαρή απειλή είναι οι ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που προκαλούνται από όλο και πιο συχνά και πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα. Οι τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, της ενέργειας και της βιομηχανίας κινδυνεύουν περισσότερο. Επιπλέον, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και οι κίνδυνοι ευθύνης αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον καθώς οι εταιρείες επενδύουν σε νέες, σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να μεταμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και των εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ο πολιτικός κίνδυνος και η βία (14%) ανέβηκαν στην 8η θέση από 10. Το 2024 είναι έτος εκλογών για τους περισσότερους πολίτες του κόσμου, καθώς Έως και το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να προσέλθει στις κάλπες, μεταξύ άλλων στην Ινδία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Η δυσαρέσκεια με τα πιθανά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τη γενική οικονομική αβεβαιότητα, το υψηλό κοστούς ζωής και την αυξανόμενη παραπληροφόρηση που διαδίδεται μέσω των κοινωνικών δικτύων σημαίνει ότι η κοινωνική πόλωση αναμένεται να αυξηθεί, προκαλώντας μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή σε πολλές χώρες.
Οι ειδικοί του βαρομέτρου κινδύνου της Allianz, ωστόσο, δηλώνουν ότι υπάρχει ελπίδα ότι το 2024 οι έντονες οικονομικές διακυμάνσεις που ακολούθησαν το σοκ που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 μπορεί να υποχωρήσουν, με {αποτέλεσμα} η μακροοικονομική κατάσταση (19%) να πέσει στην 5η θέση από θέση Νο. 3. Σύμφωνα με την Allianz Research, ωστόσο, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν φτωχές – πολύ κάτω από το 1% στις μεγάλες οικονομίες το 2024.
«Ωστόσο, αυτή η ασθενής ανάπτυξη ιδεών είναι αναγκαίο κακό: οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού θα γίνουν τελικά παρελθόν», τονίζει ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, και συνεχίζει «Αυτό θα δώσει στις κεντρικές τράπεζες κάποιο περιθώριο ελιγμών – τα χαμηλότερα επιτόκια είναι αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αλλά ούτε ένα λεπτό αργότερα, γιατί δεν αναμένονται κίνητρα από τη δημοσιονομική πολιτική. Η προειδοποίηση είναι ο σημαντικότητα αριθμός εδρών που θα διεξαχθούν εκλογές το 2024 και ο κίνδυνος περαιτέρω αναταραχών ανάλογα με ορισμένα από τα αποτελέσματα».
Σε παγκόσμιο {επίπεδο}, η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού (12%) θεωρείται χαμηλότερος κίνδυνος το 2023, πέφτοντας από την 8η στη 10η θέση. Ωστόσο, εταιρείες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία το θεωρούν έναν από τους πέντε κορυφαίους επιχειρηματικούς κινδύνους τους. Με τα ποσοστά ανεργίας να παραμένουν χαμηλά σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι υπάρχουν άνθρωποι για να τις καλύψουν. Οι ειδικοί πληροφορικής ή δεδομένων θεωρούνται οι πιο δύσκολο να βρεθούν, γεγονός που το καθιστά βασικό παράγοντα για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.