ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ελληνικό γιαούρτι: Ένα προσχέδιο για τη διεθνή προστασία του – Πώς να βάλετε τέλος στις απομιμήσεις

Οι Έλληνες παραγωγοί θα κάνουν αίτηση για να το καταχωρήσουν ως ΠΓΕ στην Ευρώπη – ποιος αντιδρά

Δεν είναι χωρίς λόγο που αποκαλείται ο «λευκός χρυσός» της Ελλάδας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα στον κόσμο, που έχει ήδη κερδίσει την εύνοια εκατομμυρίων καταναλωτών. Ο λόγος για τη παραγωγή του «Greek yogurt», που την τελευταία δεκαετία γνώρισε μια πρωτοφανή άνθηση και μάλιστα με ανεξάντλητη δυναμική.

Ωστόσο, παρά την τεράστια φήμη που έχει αποκτήσει το προϊόν διεθνώς, οι Έλληνες παραγωγοί εξακολουθούν να συλλέγουν ένα πολύ μικρό κομμάτι από την «τεράστια πίτα», η αξίας του οποίου υπολογίζεται σε 8 δισ. δολάρια! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν φτάσει περίπου τα 200 εκατ. ευρώ.

Τρία αγκάθια που «εμποδίζουν» τις εξαγωγές [γραφήματα]

Οι Έλληνες κατασκευαστές δεν κατάφεραν να «καταχωρήσουν» το προϊόν ως αμιγώς ελληνικό, γεγονός που επέτρεψε σε μια σειρά ανταγωνιστικών προϊόντων με χαμηλότερο κοστούς και ποιότητα να «εκμεταλλευτούν τη φήμη του» για να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη, παραπλανώντας το κοινό.

«Δεν υπάρχει ψυγείο στην Ευρώπη ή στον κόσμο που να μην έχει σακούλες γιαουρτιού, όπως υποστηρίζεται Ελληνικά Γιαούρτι ή ελληνικό γιαούρτι και μάλιστα σε τιμές πολύ πιο ανταγωνιστικές από το αντίστοιχο ελληνικό προϊόν που παράγεται σε αυτή τη χώρα Ελλάδα», παρατηρήσεις σχετικά με τους παράγοντες της αγοράς.

Εγγραφή ως ΠΓΕ

Την κατάσταση αυτή προσπαθούν να ανατρέψουν οι Έλληνες παραγωγοί, ιδιαίτερα η γαλακτοβιομηχανία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να παρουσιάσει «οδικό χάρτη» για κατοχύρωση πατέντας και ύψωση της ασπίδας προστασίας για το ελληνικό προϊόν.

Ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας) προωθεί την καταχώριση του προϊόντος ως ΠΓΕ (Προϊόν με Γεωγραφική Ένδειξη) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρας να «ξεκινήσουν» το έργο το συντομότερο δυνατό.

Ένα έργο που έχει αρκετές δυσκολίες γιατί υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν θέλουν τη συγκεκριμένη προοδευτικότητα, που αναπόφευκτα θα δώσει {πλεονέκτημα} στις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη».σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΤ ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος.

Προφανώς ακόμη και ένα μεγάλο εγχώριο τυροκομείο με εργοστάσια στο εξωτερικό έχει επιφυλάξεις.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι όταν κάποιος ακούει ελληνικό γιαούρτι, εννοεί ότι παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικό γάλα, σύμφωνα με συγκεκριμένη συνταγή και με συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ Οι καταναλωτές στα σύνορα και πέρα ​​παραπλανούνται και πρέπει να το σταματήσουμε».– σπεύδει να προσθέσει.

Εκτιμάται ότι η τεκμηρίωση που θα υποβληθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Επιτροπής θα είναι έτοιμη εντός ενός έτους, καθώς απομένει μόνο η έρευνας για τους καταναλωτές.

ο Σχέδιο σι

Το ελληνικό σχέδιο δεν τελειώνει εκεί, αλλά έχει και… σχέδιο Β που θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε η ελληνική ονομασία να περιγράφει την προέλευση και όχι τη συνταγή, κάτι που προσπαθούν να διαφημίσουν όσοι μάχονται τα ελληνικά συμφέροντα για να δικαιολογήσουν την παραγωγή του εκτός Ελλάδας.

Ο κ. Αποστολόπουλος τονίζει ότι σε αυτή την προσπάθειας η χώρα μας πιθανότατα θα έχει σύμμαχο την ΕΕ μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, ο οποίος αντιστάθηκε όταν η Τσεχία προσπάθησε να εντάξει στην εθνική της νομοθεσία μια κατηγορία που ονομάζεται «ελληνικό γιαούρτι»…

Κάτι που δεν έχει κάνει στην κατηγορία του ελληνικού γιαουρτιού.

Leave a comment