Οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους για το 2024 ανέρχονται σε 18,9 δισ. ευρώ
Στο 2,72 διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στη δημοπρασία που διοργάνωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Η αξίας των προσφορών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ (1,086 δισ. ευρώ) έναντι 250 εκατ. ευρώ που προσπάθησε να αποκτήσει το ελληνικό κράτος.
Η επανέκδοση ειδικού ομολόγου του ελληνικού δημοσίου με σταθερό επιτόκιο 3,875% και πενταετή διάρκεια στις 15 Ιουνίου 2028 εντάσσεται στο πρόγραμμα ΟΔΔΙΞ με στόχο την κάλυψη της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα τη διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.
Σχεδίαση
Οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για το 2024 ανέρχονται σε 18,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, σύμφωνα με τη «Στρατηγική Χρηματοδότησης» που δημοσιεύει στα αγγλικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από την έκδοση ομολόγων, 4,1 δισ. ευρώ προέρχονται από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η NGEU κ.λπ., 1,6 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την πώληση μετοχών και άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων και 3,6 δισ. ευρώ θα προέρχονται από μετρητά που διαθέτει το κράτος. Η ODDIX εκτιμά ότι το λεγόμενο το μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το ελληνικό κράτος είναι 30 δισ. ευρώ.
Οι δανειακές ανάγκες του κράτους περιλαμβάνουν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων ομολόγων, 4,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων και λοιπών επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την τελική πληρωμή τόκων συναλλαγματικών και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας στο συγκεκριμένες περιπτώσεις έως το 2024, με 6,9 δισ. ευρώ να αφαιρούνται από τη συνολική απαίτηση για εκτιμήσεις πρωτογενούς πλεονάσματος.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Ιανουαρίου, το πρώτο σπίτι που θα ανοίξει τον κύκλο αξιολόγησης για το 2024 είναι το Scope Ratings στις 26 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η κατοικία ήταν η πρώτη κατοικία που βραβεύτηκε με επενδυτικό βαθμό στην Ελλάδα.