ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ: Σήμερα είναι η πρώτη «έξοδος» στις αγορές για το 2024

Ποια είναι τα συνολικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές

Σήμερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κάνει «πρεμιέρα» για το 2024 με την έξοδό του στις αγορές.

Ο οργανισμός ενεργοποιεί το εργαλείο επανέκδοσης ομολόγων, «βγαίνοντας» από ένα 5ετές ομόλογο που δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2023 για να συγκεντρώσει 250 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη έκδοση ομολόγων το κράτος άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με προσφορές που ξεπερνούν τα 19 δισ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,875%. Επιπλέον, ο ODDIX επανεξέδωσε συγκεκριμένο ομόλογο στις 26 Ιουλίου και στις 25 Οκτωβρίου 2023, αντλώντας 250 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Εισέπραξε 812,5 εκατ. ευρώ τόκων 3 μηνών

Στόχος της επανέκδοσης είναι η κάλυψη της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων – διαβάζουμε στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί ο {σχεδιασμός} για άλλη μια έξοδο στις αγορές τις επόμενες ημέρες μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου, που θα έχει στόχο την άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Γενικό σχέδιο

Οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για το 2024 ανέρχονται σε 18,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, σύμφωνα με τη «Στρατηγική Χρηματοδότησης» που δημοσιεύει στα αγγλικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από την έκδοση ομολόγων, 4,1 δισ. ευρώ προέρχονται από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η NGEU κ.λπ., 1,6 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την πώληση μετοχών και άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων και 3,6 δισ. ευρώ θα προέρχονται από μετρητά που διαθέτει το κράτος. Η ODDIX εκτιμά ότι το λεγόμενο το μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το ελληνικό κράτος είναι 30 δισ. ευρώ.

Οι δανειακές ανάγκες του κράτους περιλαμβάνουν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων ομολόγων, 4,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων και λοιπών επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την τελική πληρωμή τόκων συναλλαγματικών και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας στο συγκεκριμένες περιπτώσεις έως το 2024, με 6,9 δισ. ευρώ να αφαιρούνται από τη συνολική απαίτηση για εκτιμήσεις πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Ιανουαρίου, το πρώτο σπίτι που θα ανοίξει τον κύκλο αξιολόγησης για το 2024 είναι το Scope Ratings στις 26 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η κατοικία ήταν η πρώτη κατοικία που βραβεύτηκε με επενδυτικό βαθμό στην Ελλάδα.

Leave a comment