Πώς ενισχύονται τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία
Με τη δευτερογενή αγοράστρια της κόκκινης πίστης να ανοίγει σημαντικά το 2024, καθώς επιταχύνεται η διαδικασία επιστροφής των θεραπευμένων ανοιγμάτων στο τραπεζικό σύστημα, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες διαχείρισης προσβλέπουν σε αυτό.
Υπολογίζεται ότι μέσα σε 3-5 χρόνια επιδοτήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αυξήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών με αυτόν τον τρόπο.
Εάν το έργο είναι επιτυχές, όλοι ωφελούνται:
Έκρηξη συναλλαγών επισφαλών δανείων το 2024
– Πρώτον, οι τράπεζες που, με μικρό αριθμό συναλλαγών, θα ενισχύσουν γρήγορα το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο με ανοίγματα που είναι υπερφορτωμένα και μειωμένα σε σχέσης με το αρχικό χρέος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο νέας αφερεγγυότητας.
– Δεύτερον, επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναγίνουν τραπεζικές, αντλώντας από το τραπεζικό σύστημα την απαραίτητη ρευστότητα για σωστή λειτουργία και ανάπτυξη ιδεών.
– Τρίτον, οι εξυπηρετητές που επιτυγχάνουν στόχους ανάκαμψης στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του συστήματος κρατικών εγγυήσεων Hercules.
Πρώτα βήματα
Τα πρώτα μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει.
Πέρυσι, δύο μη συστημικές τράπεζες, η Optima Bank και η Παγκρήτια, απέκτησαν μικρά πακέτα προπληρωμένων δανείων, η πρώτη ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση μιας ακόμη συναλλαγής με ανοίγματα από τον τουριστικό κλάδο.
Πρόκειται για δάνεια για εταιρείες που αν και στο παρελθόν βρίσκονταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ολοκλήρωσαν με επιτυχίας τη διαδικασία ενοποίησης και επιστρέφουν στη χρηματοπιστωτική αγοράστρια.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, οι επιδοτήσεις που έχουν εισρεύσει από τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων ομίλων συστημάτων τα τελευταία χρόνια θα κάνουν μεγάλη διαφορά στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης.
Αυτά τα ανοίγματα προέρχονται τόσο από επιχειρηματικά όσο και από στεγαστικά δάνεια.
Λόγω του αναμενόμενου ανοίγματος μιας συγκεκριμένης αγοράς, οι εταιρείες διαχείρισης εκσυγχρονίζουν συστήματα παρακολούθησης είσπραξης οφειλών από αυτά τα δάνεια, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), με τα οποία υποχρεούνται να συμμορφώνονται οι τράπεζες.
Με αυτόν τον τρόπο κατηγοριοποιούν τα δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους με βάση τη διάρκεια των τακτικών αποπληρωμών.
Υπενθυμίζεται ότι για να χαρακτηριστεί ένα αναδιαρθρωμένο δάνειο ως πράσινο θα πρέπει να αποπληρωθεί κανονικά σε διάστημα τριών ετών, χωρίς καθυστερήσεις.
Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να πείσει τη ρυθμιστική αρχή να επιτρέψει στις τράπεζες να εξαγοράσουν προηγουμένως επισφαλή δάνεια, καθώς παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική με τέτοιες συναλλαγές μέχρι στιγμής.
Σχέδιο αντικατάστασης
Ωστόσο, δεδομένης της απροθυμίας της Εποπτικής Αρχής (SSM) της ΕΚΤ στην παρούσα φάση, εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια.
Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «αποθήκης» όπου τα θεραπευμένα ανοίγματα θα παραμείνουν για ένα χρονικό διάστημα προτού επανεισαχθούν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ως τακτικά δάνεια.
Με βάση αυτό το σχέδιο, μέχρι στιγμής, τα δάνεια θα τιτλοποιούνται από τους servicers για τουλάχιστον 2 χρόνια και οι τράπεζες θα αποκτούν ομόλογα senior που θα πληρώνουν ένα ικανοποιητικό κουπόνι κάθε χρόνο.
Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ταυτόχρονα θα αυξήσουν τα εισοδήματά τους από τόκους.
Σε δεύτερο χρόνο, καθώς ωριμάζουν οι συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα επιχειρηθούν συναλλαγές που θα οδηγήσουν στην πλήρη ενσωμάτωση των δανείων αυτών στα βιβλία τους.
Η επιτυχίας του έργου μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για τον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πίεση στα έσοδα του τραπεζικού τομέα από υφιστάμενους δανεισμούς.
Η συμπλήρωση ζημιών σε αυτόν τον λογαριασμό είναι δυνατή με την αύξηση των δανειακών χαρτοφυλακίων, είτε μέσω πιστωτικής επέκτασης είτε με αγοράστρια δανείων από φορείς εξυπηρέτησης.
Υπολογίζεται ότι με μέσο επιτόκιο 3%, τα έσοδα από τόκους των τραπεζών ανά 1 δισ. ευρώ δανείων που λαμβάνουν είναι 30 εκατ. ευρώ, που είναι ένα σημαντικό ποσό.