ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15%: έως 80 εκατ. ευρώ επιπλέον εισόδημα για την Ελλάδα

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά ότι τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα της κοινωνίας λόγω της επιβολής δασμών θα ανέλθουν έως και 80 εκατ. ευρώ. ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15% για διεθνείς εταιρείες και μεγάλους ελληνικούς ομίλους με τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ, με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της συμφωνίας του ΟΟΣΑ και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2022. υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και 900-950 θυγατρικές ξένων ομίλων με ενοποιημένο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 2 από τα τελευταία 4 χρόνια πριν από το 2024

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και τον αρμόδιο υφυπουργό, Χάρης Θεοχάρης, νομοσχέδιο σχετικά με ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, που προβλέπει τον καθορισμό ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές εταιρείες και τους μεγάλους εγχώριους ομίλους, ο οποίος μπορεί να έχει ως {αποτέλεσμα} την επιβολή πρόσθετου φόρου στα κέρδη έως και 15%

Αναλυτικά, είναι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2523/ΕΕ (Πυλώνας ΙΙ), χάρη στην οποία η χώρα μας εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και της σχετικής πρωτοβουλίας του ΟΟΣΑ.

Με αυτή την πρωτοβουλία έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού που προκύπτει από τις δηλώσεις κερδών μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλα κράτη μέλη.

Αυτό το νέο καθεστώς εφαρμόζει ένα παγκόσμιο ελάχιστο {επίπεδο} φορολογίας, δηλαδή έναν ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες και τους μεγάλους ομίλους.

Η {εφαρμογή} αυτού του συντελεστή μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετο φόρο επί των κερδών έως και 15%. γιατί αυτές οι εταιρείες πλήρωναν χαμηλότερους φόρους. Μέχρι στιγμής έχει υιοθετηθεί από 132 χώρες και είναι υποχρεωτική στα κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Επομένως, τόσο οι πολυεθνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι όσο και οι εγχώριοι όμιλοι μεγάλης κλίμακας με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ πρέπει να φορολογούνται με τον ελάχιστο πραγματικό συντελεστή φόρος, ο οποίος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από 15%.

Χάρη σε αυτές τις ρυθμίσεις περιορίζεται από το λεγόμενο «ανταγωνισμός προς τα κάτω»· δηλαδή την εκμετάλλευση, ειδικά από πολυεθνικούς ομίλους, διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης από κράτος σε κράτος για να πληρώνουν λιγότερο φόρο.

Είναι πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο φαινόμενο, ότι οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες και οι θυγατρικές τους χρησιμοποιούν μια σειρά από εργαλεία, όπως φορολογικούς ή επενδυτικούς κανονισμούς, με {αποτέλεσμα} συχνά να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους, ακόμη και κάτω από αυτούς που θα λάμβαναν. εάν εφαρμοζόταν φορολογία στα κέρδη τους.ελάχιστος πραγματικός φορολογικός συντελεστής 15%.

Στην Ελλάδα, από το 2022, υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και 900-950 θυγατρικές ξένων ομίλων με ενοποιημένο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 2 από τα τελευταία 4 χρόνια πριν από το 2024.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων παραμένει στο 22%. Θα συνεχίσει να επηρεάζεται από μια σειρά από άλλες παραμέτρους (φορολογικά κίνητρα, μεταβιβάσεις ζημιών κ.λπ.) που οδηγούν στις διακυμάνσεις του.

Κατα δευτερον, δεν υπάρχει κίνδυνος εγκατάλειψης επιχειρηματικών ομίλων από τη χώρα μαςεπειδή άλλα κράτη έχουν επιβάλει ή θα επιβάλουν πρόσθετο φόρο αν χρειαστεί.

Με βάση τα στοιχεία για το 2022, εκτιμάται ότι τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν θα ανέλθουν σε 80 εκατ. ευρώ και θα προέλθουν από τις εταιρείες που τελικά θα φορολογηθούν με πραγματικό φορολογικό συντελεστή κάτω του 15% λόγω αθέμιτου φορολογικός ανταγωνισμός.

Τέλος, το νέο σύστημα εξαιρεί:

• διεθνείς οργανισμούς,

• μη κερδοσκοπικοι ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ,

• συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η εναρμόνιση με τη νομοθεσία της ΕΕ αποτελεί διεθνή ευθύνη της χώρας. Ωστόσο, μέρος της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση τόσο της φοροδιαφυγής όσο και της φοροαποφυγής. Θα προστεθεί στις 11 δράσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες και σε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και αποφέρουν σημαντικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα (όπως το φορολογικό πλαίσιο για τις πλατφόρμες φιλοξενίας που λειτουργούν στην Ελλάδα, και τα λοιπά…).

Δήλωση Κωστή Χατζηδάκη

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

«Η χώρα μας ενσωματώνει στην εθνική της νομοθεσία ευρωπαϊκή οδηγία που εισάγει πρόσθετο φόρο έως και 15% για διεθνείς εταιρείες και μεγάλους κεφαλαιουχικούς ομίλους που πληρώνουν χαμηλότερους φόρους λόγω αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού.

Στήριξης της επιχειρηματικότητας Είναι μια σταθερή κυβερνητική πολιτική, όπως και η επιθυμία για προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, αυτό πρέπει να διακρίνεται από τη φοροδιαφυγή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να λύσει το προβληματισμός των αθέμιτων πρακτικών. «Η Ελλάδα περιλαμβάνει αυτήν την οδηγία όχι μόνο για λόγους θεσμικών υποχρεώσεων, αλλά και για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης».

Δήλωση Χάρη Θεοχάρη

Ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, δήλωσε: «Με αυτή την πράξη προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά και δυναμικά την εκτεταμένη φοροδιαφυγή από διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους. Ως Κυβέρνηση, στεκόμαστε σταθερά και αταλάντευτα υπέρ της ανάπτυξης και της υγιούς οικονομικής δραστηριότητας.

Αλλά είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην ανεντιμότητα και τη διαρροή φορολογικών εσόδων. Υπολογίζουμε ότι η επιβολή πρόσθετου φόρου 15% σε όσες πολυεθνικές εταιρείες που διαπιστώνονται παραβίαση του νέου νόμου θα αποφέρει περίπου 80 εκατ. ευρώ για το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία. Ωστόσο, το πραγματικό διέγερση πίσω από τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι η προοπτική επιστροφής αυτών των πόρων στην ελληνική κοινωνία».



Ακολουθήστε την Imerisi στις Ειδήσεις Google!