ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Όχι άλλες εμφανίσεις: σοκ στην απογραφή – ποιος αποφεύγει να πληρώσει φόρους;

Σε όλα τα χωριά ο πληθυσμός έπεσε κάτω από 500 κατοίκους καθώς νησιά όπου ο αριθμός των κατοίκων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή δεν ξεπερνούσε τους 3.100 κατοίκους ΕΛΣΤΑΤ, στη συνέχεια το 2024 ειδικοί σε αυτούς τους τομείς θα απαλλάσσονται από το προφανές τέλος.

Επιπλέον, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός έχει πέσει κάτω από 200.000, η ​​είσοδος για τις εταιρείες περιορίζεται στα 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς Οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα του Δημοσίου: Σχέδιο χωροταξικής ανάπτυξης σε 6 άξονες – Ετοιμάζεται σχέδιο πράξης για την ακτή

Ποιοι εξαιρούνται:

  • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, που αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον κατά 3/12 το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική αυτοαπασχόληση, εφόσον έχουν περάσει λιγότερο από 5 χρόνια από την έναρξη της πρώτης δραστηριότητας.
  • Άτομα που ασκούν ατομική επιχειρηματίας ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και έχουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη από 80%.
  • Επαγγελματίες που ασκούν ατομική επιχειρηματίας εφόσον απομένουν 3 χρόνια από το έτος συνταξιοδότησης. Για φορολογικούς σκοπούς, έτος συνταξιοδότησης σημαίνει τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών.
  • Απλοί αγρότες για τους οποίους έχουν περάσει τα πρώτα 5 χρόνια από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και υπαγωγής στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ
  • Παράκτιοι αλιείς που μεμονωμένα, υπό μορφή συνιδιοκτησίας ή συνεταιρισμού, ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες σε αλιευτικά σκάφη μήκους έως 12 μέτρων, μεταξύ κάθετων.
  • Τακτικοί αγρότες – παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές με τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού, κατασκευαστής-πωλητής, σε πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων εμπορευμάτων, παραγωγός-πωλητής, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.
  • Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί, Εργατικοί Συνεταιρισμοί, Αγρότες-μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Σχολικοί Συνεταιρισμοί.
  • Εταιρείες σε εκκαθάριση, πτώχευση ή λήθαργο.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Πώς να αποκτήσετε φορολογική επίγνωση του χρέους – Αναλυτικά παραδείγματα

Ανάλογα με τις αλλαγές, το τέλος αίτησης χωρίζεται ανά κατηγορία ως εξής:

  1. 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματίας και έχουν την έδρα τους σε τουριστικές τοποθεσίες και σε πόλεις ή χωριά έως 200.000 κατοίκους.
  2. 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματίας και εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων.
  3. Επαγγελματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικοί έμποροι θα πληρώσουν το ήμισυ της αμοιβής, δηλαδή 325€.
  4. 400-500 ευρώ για φυσικά πρόσωπα των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα το πολύ ή το 75% του ακαθάριστου εισοδήματός τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Για κάθε υποκατάστημα, το τέλος εγγραφής ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως εάν έχει συσταθεί από πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματίας και 600 ευρώ ετησίως εάν έχει ιδρυθεί από νομικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματίας.

Ως υποκατάστημα νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση στη χώρα που βρίσκεται εκτός της έδρας της εταιρείας. Οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι προσωρινοί εμπορικοί χώροι που λειτουργούν για περίοδο έως 30 ημερών, οι εμπορικοί χώροι που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους δεν θεωρούνται υποκαταστήματα για τους σκοπούς της επιβολής της εμπορικής εισφοράς.



Ακολουθήστε την Imerisi στις Ειδήσεις Google!